Griș cu lapte

Grișul cu lapte, orezul cu lapte și friganelele. Acestea sunt gusturile copilăriei mele. Deși, știu că Natalia trăiește o copilărie diferită de a mea, cu cereale de ovăz, semințe de chia, tapioca, avocado, mango, papaya, pui și ouă bio pe care dau o căruță de bani, lapte uht și iaurt grecesc, vreau să o mai iau cu mine în mașina timpului și să aterizăm într-o bucătărie cu gusturi mai obișnuite mie. Mașina timpului arată ca o crăticioară în care torn lapte, pun câteva linguri de griș și învârt ușor, ușor. E ca o oră de terapie. Îți zburdă liber prin minte toate ideile, când amesteci acolo. Mereu îmi vine să râd că în urmă cu câțiva ani nici nu știam cum se face grișul cu lapte. Părea o rețetă secretă a bunicii. Când lucram la radio, o colegă mi-a descifrat secretul, când i-am spus că mi-e așa poftă de un griș cu lapte. Uau, ce chestie, așa de simplu e? Părea că are în spate o întreagă filozofie. Știați că grișul de grâu expiră? Nici atât nu știam.  Un castron ei, un castron mie. Un pic de dulceață. O cină, cât o copilărie întreagă.

Orezul cu lapte trebuie să aibă aromă de scorțișoară, iar friganelele un pic de vanilie. Sunt gusturi care mă fac să îmi aduc aminte de copilărie. O, da, era o vreme în care eu eram copilul. Acum sunt de cealaltă baricadă. Îi plac, și le mâncăm amândouă, fiecare din castronul ei. Îmi aduc aminte de cum mâncam cu sora mea. Fiecare se grăbea să termine prima ca să mai poate lua de la cea care rămânea ultima. Se lăsa cu ceartă. 🙂

Eu o plimb prin copilăria mea cu gusturile, iar ea mă învață cum se mănâncă chestiile astea de care nici nu auzisem până acum ceva timp. Habar nu aveam cum arată tapioca sau semințele de chia. Cum se mănâncă? Avocado… ohoooo. Nu înțelegeam exact ce e cu el și ziceam că nu îmi place. Asta pentru că nu știam cum să îl mănânc. Acum îmi place. Are un gust de nucă, chiar un gust foarte bun dacă e copt bine. Mango nu îmi place, e prea piperat pentru gustul meu. Papaya e chiar delicioasă.

Facem shimb de experiențe culinare și gusturi. Azi griș cu lapte și mâine avocado cu pere. Ieri, azi, mâine, se întâlnesc toate la o masă, într-o bucătărie.

Sursa foto: www.pexels.com

 

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *