U de la uliu

”U de la uliu”. M-am gândit ce titlu interesant, care te atrage spre carte, deși atât de simplu. Ca la școală, când înveți literele… U vine de la uliu.

Pasiunea Nataliei.. asta mi-a venit în minte când mă uitam la uliu de pe copertă. O pasiune care a devenit și a noastră. Dacă până nu demult toate păsările erau… păsări, acum nu știm doar specii, dar pe unele le mai recunoaștem și după cum cântă. Am învățat de la Natalia sau o dată cu ea atâtea despre păsări, încât această carte părea un cadou.

Nu este neapărat despre păsări. Dar este. Este despre noi, despre durere și pierdere, despre sălbăticie, despre sălbăticia din noi, despre umanitate sau lipsa ei, despre vindecare, speranță, pasiune. Este o carte deosebită. Altfel decât ați citit până acum.

Câteodată citesc mai multe cărți în același timp. ”U de la uliu” era cartea de la desert. Când venea doamna D. la bibliotecă vorbeam cu ea despre acest roman. Încercam să îl înțelegem, să o înțelegem pe autoare. Schimbam păreri despre carte și … cred, chiar despre viață. Sunt cititori care-ți devin prieteni.

Câteodată citeam cu bucurie. Alteori aveam un sentiment ciudat.

Nu am văzut niciodată în realitate ulii porumbari. Nici ulii păsărari. Credem că le-am văzut urmele. Am găsit în pădure dovezi. Multe pene… scena unei lupte. Probabil.

Am văzut mulți ulii șorecari. Sunt mari. Par la fel de fioroși. Ne-am apropiat o dată  aproape de unul. În alte zile reci i-am pândit din mașină, în liniște deplină, ca să-i putem admira mult. I-am văzut cum întind aripile și zboară.

Ea iubește, în schimb, măcălendri. La ea ar fi M de la măcăleandru.

Cartea asta o să vă învețe, așa cum reușește și o plimbare în natură, cum să vă vindecați cicatricile. Dacă aveți… sau pentru când o să aveți.

 

2 comments

 • Mona spune:

  Ce interesant! Mi-am notat-o, mulțumesc!
  Când am citit cărțile lui Alexandru Stermin m-am gândit la Natalia ❤️
  Și, musai să îți zic, ai o voce minunată! Îți ador recomandările de carte! Te îmbrățișez 🤗

 • Otilia Dima spune:

  Multumesc mult!
  Da, am auzit de acest autor-biolog, mă mai uit la pozele pe care le pune pe Instagram. 🙂
  E pe lista de citit. 🙂
  Chiar zilele trecute se uita Natalia cu lupa la o chestie și zice: da, gata, gata, eu știu ce mă fac când voi fi mare…. biolog… deși îi plac păsările, încă nu i se pare ușor de pronunțat ornitolog și rămâne la biolog. 🙂
  Felicitări pentru cartea ta!
  Te îmbrățișez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *