Ciocolată, deși este delicioasă, pare a fi dușmanul numărul unu al părinților. Citesc acum o carte semnată de Elizabeth Pantley, ”Părintele perfect”, unde autoarea ne prezintă niște situații și ne dă și câteva sugestii pentru a le rezolva în bună pace. 🙂 De exemplu, cum îi ajutăm pe copii să deprindă, încetul cu încetul, obiceiuri alimentare sănătoase.
Una dintre situații se referă la plăcerea copiilor pentru ciocolată și cum i-am putea ajuta să facă alegeri mai sănătoase sau să mănânce mai puține dulciuri.
”Fiica mea crede că ciocolata este una dintre principalele grupe alimentare! Mănâncă mult prea multe alimente nesănătoase și prea puține cu adevărat hrănitoare. Cum aș putea să o conving să-și schimbe obiceiurile alimentare?”
Probabil mulți dintre noi, părinți și bunici, ne-am gândit la asta. Eu nu sunt deloc adepta interzisului complet. Cred că este mult mai bine să le oferim copiilor să guste, să încerce și ușor, cu calm și răbdare să îi învățăm să facă ei alegerile sănătoase. Acum să fim serioși, și noi, oameni în toată firea, adorăm ciocolata și câteodată ne este foarte greu să ne abținem să nu mâncăm. Tocmai de aceea și copiii trebuie înțeleși. Este normal, mai ales când sunt mici, să prefere alimentele cu gust plăcut în locul celor sănătoase. Cheia nu stă în a interzice pur și simplu, ci într-o schimbare de comportament pentru a-i face pe cei mici să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase.
Autoarea cărții, Elizabeth Pantley, ne propune astfel:
– să limităm accesul la aceste alimente. Atât timp cât le avem în casă și copilul știe, evident va cere și va mânca. Nu cumpărăm pungi de bomboane sau tablete de ciocolată. Păstrăm la îndemână o cantitate minimă și îi spunem copilului despre asta. Avem o bomboană sau două pătrățele de ciocolată astăzi, pe care le mâncăm după masă și atât.
– să nu avem așteptări nerealiste. Știm și noi din viața de zi cu zi că nici un copil nu este în culmea fericirii când este servit cu rondele de morcov sau felii de măr. Dar trebuie să încercăm, să fim perseverenți. Trebuie să îi explicăm că a primit ceva dulce, altceva nu există în casă și ar trebui să încerce. Poate nu se va atinge de ele, dar poate într-o zi da. Putem, de asemenea, apela la gustări fără zahăr sau cu un conținut redus de grăsimi. Aici v-aș încuraja să le gătiți copiilor acasă, inclusiv deserturile. De fapt, să gătiți împreună cu ei. Așa cum am scris și în alt articol, o relație sănătoasă cu mâncarea se construiește în timp.
– obișnuința este a doua natură. Copiii au mâncăruri favorite, iar dacă acestea nu sunt tocmai foarte sănătoase, ar trebui înlocuite cu o alternativă mai sănătoasă. La paste puteți prepara sosul acasă. Dacă îi place cicolata, puteți găti ceva în casă cu cacao sau carob, în felul acesta controlați cantitatea de zahăr și ciocolată.
– să îi încurajăm pe copii să fie mai activi. Copiii plictisiți consideră mâncatul o metodă de a-și umple timpul. Putem să îi înscriem la un club, să îi încurajăm în pasiunile lor. Mâncatul în fața televizorului ar trebui înlocuit cu alte activități.
Sper să vă fie de folos toate acestea și nu uitați că schimbările mari se fac cu pași mici și răbdare.
Vă doresc multe zâmbete la masă!
Bibliografie: ”Părintele perfect – Elizabeth Pantley.
Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile.