Cum s-a născut cartea ”Palatul de Vanilie”

”Palatul de Vanilie”, prima mea carte pentru copii a sosit de la tipar sâmbăta trecută. M-am bucurat foarte mult când am văzut-o, atins-o, răsfoit-o. Cartea mea, în sfârșit! Am așteptat cu emoție acest moment. Am primit foarte multe felicitări și încurajări, și vă mulțumesc. Am avut nevoie de curaj până să o public, așa că feedback-ul vostru m-a bucurat și mi-a dat încredere. Le mulțumesc și celor care deja au comandat cartea sau și-au manifestat dorința de a o primi. La unii deja a ajuns, la alții  va ajunge curând, este pe drum. 🙂 Sper să vă placă, iar copii să o îndrăgească. Am scris-o cu drag, inspirată de fetița mea, poate și de aceea înseamnă așa de mult pentru mine.

Ideea acestei cărți a plecat de la o necesitate. Trebuia să îi gătesc și cum noi suntem tot timpul împreună, trebuia să o implic și pe ea, cumva, în povestea asta. A început să îmi placă, chiar dacă se făcea dezordine. Eu îi găteam, ea stătea pe lângă mine și se juca cu legumele, fructele, făina…, tot ce găsea pe masă. Era fericită și mă bucuram că împac și plăcutul, și utilul: eu îi gătesc și ne și jucăm în același timp.

Spuneam, înainte să fiu mamă, că atunci când voi avea copii, am să încerc să fac turtă dulce de Crăciun. Voci de copii pe fundal și miros de turtă dulce, în mintea mea asta însemna un Crăciun reușit. Și anul trecut cu vreo două zile înainte de Crăciun ne-am apucat amândouă să facem turtă dulce. A fost cea mai frumoasă zi pe care noi două am petrecut-o în bucătărie. De fapt, cred că a fost una din cele mai frumoase zile ale noastre, în general. În timp ce găteam cu ea mă gândeam că aș vrea să fac cumva să nu uite momentele astea. Uite, Crăciunul acesta în care am gătit turtă dulce. Va crește, iar timpul așterne uitarea; cum să fac? Și pentru că îmi place să scriu, așa mi-a venit ideea de a tranforma momentele noastre din bucătărie  în povești. Mă gândeam că așa îi voi păstra aceste amintiri pentru totdeauna și cine știe, dacă și ea va avea copii, poate o va ajuta această carte. 🙂 După ce am gătit turta dulce, a apărut povestea Musafirul Special.

Așa rețetele noastre au ajuns povești. E un fel de caiet de rețete pentru copii. Caiete cu rețete cum au mamele sau bunicile noastre, care miros a vanilie și esență de rom și au urme de făină. De asta este de vanilie. 🙂

Au fost oameni dragi care m-au încurajat să scriu mai multe și să le public pentru că ar fi o carte interesantă și poate de folos și altor copii, și altor părinți. Așa au apărut poveștile care stau acum în Palatul de Vanilie: brioșa somnoroasă, gulia fermecată, familia deget, sfecla pasionată de chimie, avocado înfumurat, bruschetele elegante, păstrăvul încrezător.

Este o carte pentru a vă încuraja să gătiți împreună cu cei mici, să le spuneți povești oricând, oriunde, să petreceți timp frumos cu ei, pentru că așa nu le veți găti doar următoare masă, ci amintiri pentru totdeauna. Sper să vă ajute această carte să îi împrieteniți mai mult cu fructele și legumele, dar nu vă promit că vă și iese. 🙂 Scopul este să vă bucurați de povești și de timpul frumos pe care puteți să îl petreceți alături de copii voștri. Îmi doresc ca această carte să fie o inspirație pentru voi și să o scrieți mai departe. Inventați cu ei povești. 🙂

Tot în carte veți găsi și un joc pentru momentele în care refuză un fruct sau o legumă. Poate așa veți afla de ce refuză să mănânce și chiar dacă nu o să îi convingeți, măcar vă jucați. 🙂

Sper din sufletul să vă placă. Am lucrat la ea cu tot dragul. Palatul de Vanilie are 16 povești, fiecare ilustrată, iar desenele sunt realizate de soțul meu.

Cartea o puteți comanda deocamdată de aici, de pe blog sau puteți să îmi scrieți dacă o vreți. Va fi livrată prin poștă.

Aștept să îmi spuneți dacă vă place și care este povestea voastră preferată.

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *