Black Friday și lista cu dorințe

Știm cu toții povestea peștișorului de aur, care îndeplinește trei dorințe. Dacă eu m-aș întâlni cu peștișorul de aur probabil i-aș cere mulți pantofi, multe eșarfe și multe parfumuri. În zilele noastre, locul peștișorului care îndeplinește trei dorințe a fost luat de Black Friday, ziua în care reducerile sunt atât de mari, încât îți poți îndeplini cel puțin trei dorințe.

Ideea de Black Friday a apărut în anii 60 și desemna ziua de debut a cumpărăturilor pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă. Denumirea de black, adică în traducere negru, se referea la magazine care treceau în această perioadă de la roșu la negru în organizarea contabilă, efectuată pe atunci manual. În acest proces, contabilii trebuiau să noteze cu roșu pierderile și cu negru profiturile înregistrate. Fiind o zi cu multe reducere, de obicei magazinele înregistrau mari profituri.

În România, Black Friday a fost importat în anul 2011 iar românii au făcut cumpărături foarte multe de sume mari de bani. Cumva, de înțeles, când vezi mari reduceri, la produsele pe care ți le dorești, este foarte greu să nu cumperi. În 2015, conform sondajelor găsite pe internet, 71% din persoanele intervievate auziseseră de Black Friday iar conform unui studiu GPeC, 7 din 10 români așteaptă cu interes Black Friday, pentru a face cumpărături. Pentru a răspunde nevoilor clienților, marile magazine își organizează din timp activitatea pe site-urile și rețele de socializare online, pentru că acum Black Friday se desfășoară și în mediul virtual și sunt tot mai mulți care aleg să cumpere de pe internet.

De când am devenit, mama am devenit și mare fan cumpărături online, în primul rând din lipsă de timp. Este destul de dificil să mă deplasez cu Natalia de câte ori vreau câte ceva și atunci când ea doarme, start cumpărături.

Start cumpărături de Black Friday

(Sursă foto: Answear Facebook)

Conform statisticilor oficiale de Black Friday se fac cele mai multe dar și mai valoroase cumpărături. Și întrebarea este cum să nu facem cumpărături din impuls și să nu cheltuim sume enorme pe lucruri care ne trebuie sau nu ne trebuie, în această perioadă? Atunci când vedem prețuri mici spunem: hai și acesta, uite ce ieftin este, deși nu era pe lista de cumpărături necesare.

Povestea cu peștișorul nu este doar despre dorințele care se pot îndeplini ci și despre chibzuință. Trebuie să fim atenți la ce ne dorim, să ne gândim până unde putem merge cu îndeplinirea lor și să ne asumăm consecințele dorințelor noastre, dacă nu am știut a le stăpâni.

Aceasta este și asemănarea acestei povești cu Black Friday: să fim chibzuiți și să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma.

De obicei, ca în poveste peștișorului încerc să merg după regula celor trei dorințe împărțite astfel: ce am nevoie neapărat, ce aș putea să îmi iau dacă are un preț bun acum, la reducere, și dacă găsesc reduceri semnificative la celelalte două produse, de banii economisiți îmi cumpăr ceva ce îmi face cu ochiul, arată și bine dar are și un preț bun. Dinainte am un buget stabilit, cu care încerc să îmi îndeplinesc aceste dorințe. Dacă îmi mai rămân bani, după cele trei dorințe, pot să mai cumpăr câte ceva, dacă nu, nu.

Să spunem că aș avea un buget de 1500 de ron și de Black Friday încerc să îmi îndeplinesc trei dorințe.

Ar trebui, dinainte de Black Friday să avem în minte dacă chiar avem nevoie de ceva anume și înainte de ziua cu marile reduceri să ne facem cont pe magazinele preferate. Apoi, ar trebui să ne facem o listă cu produsele pe care ni le dorim. De exemplu, de pe answear.ro aș vrea o geacă, asta intră la necesitate, o pereche de blugi, dacă găsesc reduceri bune și dacă îmi mai rămân bani, o bluză de damă și o geantă care îmi place foarte mult.

Prim urmare, încep cu primul produs, cel necesar. Am nevoie de o geacă nouă de iarnă. Caut din timp câteva modele care îmi plac pe site-ul answear.ro, îmi fac și cont pe magazinul on-line și urmăresc și pagina lor de Facebook sau Instagram. Dacă, de exemplu, îmi instalez și  aplicația ANSWEAR pe telefon, voi fi anunțată prima, de ce reduceri sunt de Black Friday.

(Sursă foto: Answear Facebook)

Pe Answear sunt reduceri de Black Friday de peste 70% la peste 33.000 de produse, așa sunt toate șansele să îmi găsesc geaca dorită la reducere iar de banii economisiți să îmi cumpăr și altceva, de care nu am neapărat nevoie dar îmi face cu ochiul prețul redus; poate geanta. 🙂

De exemplu acest model de geacă:

Este un model Pepe Jeans care fără reducere ar costa 499,90 lei iar de Black Friday o pot găsi pe answear.ro cu 349,99 lei . Prin urmare, din suma mea totală de 1500 lei, 349, 99 se duc pe primul produs de care chiar am nevoie și îmi mai rămân 1 150 lei.

Mă gândesc apoi de ce aș avea nevoie, nu neapărat, dar dacă găsesc la un preț bun, merită cumpărat acum. Mi-ar plăcea o pereche nouă de blugi.

Văzusem această pereche de blugi  pe answear.ro, de la Levi’s, care în mod normal ar costa 419,90 lei iar de Black Friday îi pot cumpără cu 299,90 lei. Aș mai rămâne cu 850 lei din bugetul disponibil din care pot să îmi cumpăr geanta.

Așadar am ajuns la cea de a treia dorință, produsul pentru sufletul meu, nu neapărat necesar, dar util, de care m-aș folosi. Am văzut din timp o geantă de damă iar acum la reduceri și cu bugetul nedepășit o pot cumpăra.

Această geantă de la Tommy Hilfiger o pot achiziționa de Black Friday cu 469,90 în loc de 699,90.

Și., surpriză, îmi mai rămân bani și să îmi iau o bluză de damă din bugetul alocat. Deja sunt patru produse. Două necesare și două pe care le putem trece la capitolul dorințe îndeplinite. Geanta și bluza de damă nu erau necesare dar pentru că am găsit reduceri semnificative pot să le adaug în coș.

 

Aceasta este o bluză Scotch & Soda care îmi place și de Black Friday o pot cumpăra cu 299,90 lei în loc de 359,90

Cred că având în minte o listă clară dinainte de Black Friday și un buget de care să ne ținem și cu care să jonglăm, putem să facem cumpărături inteligente și să nu pățim ca pescarul din povestea cu peștișorul de aur, care s-a întins prea mult și a pierdut tot. Regula celor trei dorințe și buget stabilit dinainte și … Black Friday fericit! După nu o să vă treziți cu găuri prea mari în buget. Important este când facem cumpărături să ne ținem de bugetul stabilit și să facem diferența între dorință și necesitate. Când depășim bugetul de Black Friday dacă nu avem un soț care să ne împrumute cu bani, închidem laptopul și ne uităm la un film. 🙂

Sursă foto: Answear

Articol scris pentru cea de a 18 probă la SuperBlog 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *