Work and Travel: o experiență de viață

M-am născut într-un oraș mic, înconjurat de dealuri. Când eram mică, stăteam în leagănul din curtea bunicii mele și mă întrebam ce o fi după dealurile care înconjoară orașul. Mă gândeam că sunt alte orașe, alte țări, pe care, poate, vreodată am să le descopăr. America  – țara tuturor posibilităților credeam că există doar în cărți, că este un loc inventat de Mark Twain, unde Tom Sawyer trecea prin diferite întâmplări hazlii. Am înțeles că America chiar există și este departe tare, când fata unor vecini de-ai bunicilor mei a plecat acolo. Ina, profesoara de engleză la școala din oraș, reușea să plece în America. Am crescut, am plecat din orașul natal și am descoperit ce frumos este să călătorești. Dincolo de dealurile pe care le vedeam când eram mică, o lume întreagă și mare se întindea.

Despre America am mai auzit la prietena mea, care visa să ajungă acolo. Avea o poză cu tatăl ei pe lângă  Statuia Libertății și credea că într-o zi o va vedea și ea. Când eram studentă am aflat de Loteria Viselor. Am participat și eu, dar după cum vedeți, odată ce scriu acum aici, e clar, nu am nimerit biletul câștigător :). Apoi, eram prin ultimul an de facultate când auzisem de Work and Travel. Era o oportunitate prin care student fiind, puteai pleca în vacanță în America, pentru a lucra și călători. Auzisem de mulți care se înscriseseră și se pregăteau să plece. Eu mă pregăteam de licență, așa că Work and Travel mi se părea că pentru mine a apărut prea târziu.

Dăm timpul pe repede înainte și ajungem în zilele noastre. Romanul meu preferat este ”Pe drum” de Jack Kerouac, pentru că mie îmi place să mă plimb și cred că mi-ar fi plăcut să fiu un fel de Dean Moriarty, mereu pe drumuri în căutare de noi experiențe. Sal Paradise și Dean Moriarty sunt doi tineri care călătoresc prin toată America împreună cu gașca lor de prieteni. Alături de ei am trăit aventura americană. Fetița mea, dacă o vedeți, v-am mai spus despre asta, seamănă cu tatăl ei, dar în punctele esențiale, cu mine :). Adică, îi place să se plimbe la fel de mult, așa cum îmi place mie. Dacă eu nu am fost un Dean Moriarty, doar am visat, Natalia poate va fi. De altfel, mi-ar plăcea să fie un om liber, dornic să descopere și să nu se dea în lături de la experiențe noi. Printre primele ei cuvinte au fost: haide!

Haide în America cu Work and Travel!

Programul de care auzisem eu în facultate mai există și acum. Eu aș încuraja-o pe Natalia să încerce, dacă visul ei ar fi să vadă America. Așa ar intra în contact cu alte culturi și alți oameni, ar avea parte de experiențe interesante care ar ajuta-o să se dezvolte ca om. Și, toți părinții ne dorim ca ai noștri copii să devină niște oameni faini. Work and Travel USA este un program de schimb cultural internațional al Departamentului de Stat al SUA prin care studenții la zi din diverse țări pot merge în America în vacanță, să viziteze și să lucreze.

Plecând cu un astfel de program are șansă să viziteze America, și acesta este un vis al multora dintre noi. America are ceva ce fascinează și vrei să trăiești experiența asta, cel puțin o dată. Și, atunci când Natalia ar fi studentă aș încuraja-o să încerce să se înscrie într-un astfel de program. Să viziteze America, să călătorească, să descopere orașe noi, oameni noi și asta ar îmbogăți-o foarte mult. În plus, își va exersa limba engleza și o va perfecționa. Va învăța să se descurce singură, să își câștige banii și să trăiască din ceea ce câștigă. Și, va lega și prietenii. Eu am fost cu un ONG într-un proiect european unde am cunoscut alți tineri din diverse țări, cu care m-am împrietenit. Sunt experiențe interesante care te ajută să te descoperi și să descoperi lumea. Iar visul american se poate îndeplini mai ușor dacă apelezi la serviciile unei agenții cu tradiție în astfel de vacanțe, așa cum este CND Turism, care are o experiență de 8 ani în conducerea unei agenții Work and Travel.

4 luni pline de experiențe. Asta înseamnă o vacanță cu Work and Travel. O companie din America oferă locuri de muncă pentru studenți internaționali iar de finanțarea programului se ocupă BRD prin Creditul Work and Travel. Pentru a avea parte de o astfel de experiență este nevoie de un permis de muncă, iar de emiterea acestuia se ocupă sponsorul partener iar de pregătirea pentru America cei de la Vacanțe Speciale.

Cu toate lucrurile puse la punct ar mai rămâne doar să plece și să descopere America. Zgârie nori, diversitate, distracție, New York -orașul care nu doarme, Florida, Texas, Marele Canion, curaj, oameni noi, Las Vegas. În cuvinte mai puține: experiență de viață.

Despre asta este acest program, o altfel de experiență de viață și cred că acesta este avantajul Work and Travel pentru care aș încuraja-o să meargă. Să se cunoască mai bine, să își descopere niște limite. Oricum ar fi, experiența asta o va ajuta să știe mai bine cine este și ce poate. Ar putea câștiga bani sau i-ar putea cheltui pe toți acolo. Ar putea să aleagă să lucreze în Florida la un Aqua park sau chiar în New York ori ar putea să meargă în  New Hampshire. Ar putea încerca job-uri noi. Și, cu siguranță din toate ar avea câte ceva de învățat.

Am putea spune că viața este suma experiențelor trăite de noi. Aceasta ar fi o experiență, pe care dacă ai ocazia să o încerci, ar fi bine să nu ratezi. Asta i-aș spune copilului meu și celor care se întreabă dacă să încerce Work and Travel.

 

Surse foto: CND Turism Vacanțe Speciale

Articol scris pentru cea de a 17 -a probă la SuperBlog 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *