Cum am reușit să o fac să îi fie frică de albine

Cum am reușit să o fac să îi fie frică de albine? Foarte simplu și rapid. 🙂 Și fără să îmi dau seama. Am să încep cu concluzia, apoi vă spun și povestea. Tot ce știe un copil mic, face sau nu face este din cauza sau datorită nouă, depinde de context. Dacă vi se pare că are un comportament pe care nu îl înțelegeți, doar vi se pare. Trebuie să vă uitați un pic la voi, în voi și veți găsi și răspunsul.

Și acum să vă spun și povestea. 🙂

Avem o carte, mare, cartonată, cu multe poze, despre o pisică. Cum este o carte pentru copiii mici. Natalia nu are mereu răbdare să îi citesc. Mna, este un copil normal. Are răbdare și interes, atât cât are un copil normal de doi ani și jumătate.

Ca să o atrag o invit să ne uităm la poze. Și de acolo inventez eu ceva după ce vedem. Și într-o zi, abia după mi-am dat seama, i-am zis uite pisica și albina care zboară, și pac o înțeapă pe pisică. În altă zi am mai adăugat și niște onomatopee: uite pisica și albina bâz-bâz, pac o înțeapă pe pisică. Serios, nu știu ce a fost în capul meu. Am fost mult prea ancorată în realitate. 🙂

Nu am realizat atunci că așa s-ar putea să o fac să îi fie frică de albine.

Și într-o zi a venit la mine fugind și îmi tot spunea: hi, bâz, hi, bâz. Nu înțelegeam exact ce vrea să zică. Apoi am văzut că îmi arată ceva ce zboară în aer.

Acum fuge când vede orice gâză. Orice zboară este posibil să fie ”hi, bâz”. Chiar și o muscă.

Zilele trecute m-a întrebat soțul meu de când îi este ei teamă de albine sau muște. Atunci mi-am adus aminte ce povestitor bun sunt.

Tot atunci am realizat că de câte ori se uită pe carte ea spune ”hi bâz” când vede albina.

Acum, dar încă nu știu cum, trebuie să o fac să înțeleagă că eu mă refeream doar la albine. Restul sunt în regulă. Muștele nu fac nimic, gâzele zburătoare doar zboară.

Acestea fiind spune, am greșit un pic. 🙂

Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

5 comments

 • Almona spune:

  Să te văd acum cum o s-o faci să nu-i mai fie frică. O să ai ceva de furcă. Poate îi citești o carte în care albina face miere care e bună.

  • Otilia spune:

   O, vai, va fi tare greu, eu sunt si alergica la miera, asa nici cat e de buna miere, habar nu am. 🙂

 • Otilia, o singura varianta vad ca sa scapi cu fata curata din aceasta poveste. 🙂 Sa scrii o poveste despre o albinuta buna la suflet care salveaza din incurcaturii copiii neastamparati ai unor alte gaze. Vezi tu cum invalui povestea. Daca apare si un copil de om care se temea initial de albinute, la final bagi o revelatie de genul… vezi tu.
  Succes! 🙂

  • Otilia Dima spune:

   O ce idee bună mi-ai dat. Am să lucrez la povestea asta. Poate va ajuta si alti copii. Super. Multumesc mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *