Carte pentru copii ”O javră, un câine și un copil” de Sidonia Drăgușanu

Cartea pentru copii ”O javră, un câine și un copil” scrisă de Sidonia Drăgușanu este o poveste în versuri, foarte frumoasă, cu tâlc, despre doi căței: Fonfonel și Azor. Unul de rasă, altul normal. Stăpâna lor, madam Fifi Cutare, face mari diferențe între ei. Dacă Fonfonel este răsfățatul casei, Azor, bietul de el, are o soartă mai grea. Dar finalul este fericit. O să descoperiți alături de cei mici, că indiferent de înfățișare, cel mai important este să ai un suflet bun. Copiii vor învăța să iubească toate animalele, indiferent dacă sunt sau nu de rasă. Povestea este și o lecție despre bunătate, în general. Pentru că ni se întâmplă destul de des, să punem ușor etichete și oamenilor doar după aspect. ”O javră, un câine și un copil” este o carte pentru orice vârstă. Pentru copiii mici, pentru copiii mari și pentru copiii din noi.

”Stă jăvruța Fonfonel,

În luxosul dormitor,

Plin de funde fel de fel,

Alintat ca un odor”.

Așa începe povestea celor doi căței și a stăpânei lor madam Fifi. În timp ce Fonfonel este răsfățat și doarme în casă, printre perne, Azor este alungat afară și vai de el. Unde mai pui că săracul pătimește atât din cauza alintatului Fonfonel.

”Abătut de așa primire,

Câinele cel credincios,

Se îndreaptă spre ieșire,

Mormăind cu glasu-i gros.”

”Prin zăbrele-și plânge amarul

Unui frate, tot ca el,

Ce primește ocări cu carul

Și-ngrijiri de niciun fel.”

În timp ce răsfățatul Fonfonel este plimbat cu umbrela pe afară să nu îl bată prea tare soarele, are parte de petreceri date în cinstea lui, de cadouri și plimbări la cofetăria Capșa, Azor stă singur și nu primește deloc atenție.

Fonfonel, deși este de rasă, este foarte bine îngrijit și foarte iubit de stăpâna sa, madam Fifi, el nu își face deloc datoria de cățel. Stă toată ziua și doarme, este lacom peste măsură și foarte răutăcios.

Din cauza răutății sale au avut de suferit servitorii din casă, Leana și Filofteia, rățuștele, pisica și cel mai mult, Azor, care a fost și alungat din casă.

Singurul care vede că Azor este un cățel foarte deștept și credincios este Costel, băiatul verișoarei lui madam Fifi Cutare.

Copilul are grijă de el și se joacă cu drag cu Azor. Îi aduce de mâncare, îi vorbește și îl alintă.

Fonfonel, răutăcios din fire, este tot mai gelos și latră de zor.

”Dar Costel stă cu Azor,

Îi vorbește și-l alintă,

Fonfonel latră de zor

Și la el se uită țintă.”

”O prăjitură de pe masă

Ia băiețelul binișor,

Și iese nevăzut din casă,

Spre a i-o duce lui Azor.”

Soarta bietului cățel Azor este pe cale să se schimbe, iar madam Fifi se va convinge, într-un final, că Fonfonel nu este deloc un câine credincios.

Deși stătea la poarta casei, alungat, Azor își face datoria. Când vede un hoț că intră în locuința lui madam Fifi, sare pe el și îl doboară la pământ.

În tot acest timp Fonfonel a stat ascuns.

”Cât dulăul s-a luptat,

Fonfonel nu s-a clintit.

Nici măcar nu a lătrat,

Sub divan a stat pitit.”

Pentru Fonfonel povestea cu hoțul nu a fost decât un alt prilej de a se lăuda cu ceva ce nu a făcut. A mințit-o pe stăpâna sa că el a prins hoțul. Madam Fifi l-a crezut pe cuvânt, a dat și o petrecere în cinstea lui. Îl iubea tot mai mult și îl credea un mare erou.

Într-un final, hoțul este cel care îl demască pe Fonfonel și așa Azor primește ceea ce merită. Iubire și atenție. Iar Fonfonel o lecție foarte bună.

”Pe ăst mic, pe Fonfonel,

L-am momit cu un cârnat

Și-a stat smirnă, ca un miel

Nici măcar nu a lătrat”.

Și uite așa îi ajutăm pe cei mici să descopere că bunătatea este importantă și minciuna are picioare scurte.

”Acum Azor este iubit

Și liber zburdă-n bătătură.

Hrănit și bine îngrijit

Iar Fonfonel își ispășește

Faptele ce le-a făcut.”

Sunt sigură că o să vă placă povestea. O să vă amuze și întristeze pe alocuri. Dar la final o să vă bucurați pentru Azor.

Pentru copii va fi cu siguranță o lectură plăcută, care îi va ține curioși până la final.

Cartea ”O javră, un câine și un copil” a fost publicată pentru prima dată în anul 1947. Ediția de față, apărută la Editura Hoffman, este îmbogățită cu desene special create de Oana Ispir, ilustratoare cu inspirație și imaginație, care a dat chipurile potrivite personajelor create de Sidonia Drăgușanu în urmă cu 70 de ani.

Sidonia Drăgușanu a fost o scriitoare și jurnalistă foarte apreciată. A debutat în presă în anul 1933 și în proză în 1934. De-a lungul carierei a scris mai multe romane, piese de teatru, cărți pentru copii, a avut emisiuni la radio și TV.

Familia sa a dorit să îi aducă la lumină operele minunate și așa a apărut această ediție a cărții pentru copii ”O javră, un câine și un copil.” O să vedeți, dacă veți citi cartea și vă încurajez să o faceți, cuvinte vechi care dau lecturii un farmec aparte.

Cartea o puteți comanda de pe internet. O găsiți și pe site-ul editurii, aici.

Cumpărând această carte veți susține și activitatea asociației Red Panda România, care se ocupă de câinii și pisicile abandonate, le salvează și oferă spre adopție.

Sper să cumpărați cartea și să vă bucurați de poveste.

p.s.: o puteți descoperi pe Sidonia Drăgușanu și în celelalte cărți. Am mai citit ”Doamna cu ochelari negri”, despre care am scris aici.

Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

22 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *