mockups-design.com

Palatul de Vanilie – recenzie

Ștefania Pușcalău, scriitoare, prietenă, mămică, om fain (ordinea cuvintelor este întâmplătoare 🙂 ) mi-a adus bucurie cu recenzia pe care a făcut-o cărții mele Palatul de Vanilie. Ștefania răspunde mult mai bine decât mine la întrebarea: despre ce este cartea? Așa că o împărtășesc cu voi, cu drag, și ei îi mulțumesc.

Ștefania Pușcalău este autoarea volumelor de poezie ”Măr copt de iubire” și ”Poezici” (carte de poezii pentru copii).

”Palatul de Vanilie, autor Otilia Dima – recenzie de Ştefania Puşcalău

Pe Otilia Dima o ştiu de când activa la un post de radio al Oneştiului, iar peste timp ne-am regăsit în postura de mame cu fetiţele în parc. A scris de când o ştiu, de la articole de presă la postări pentru blog-ul personal, ca azi să devină autoare de carte.
Prima ei apariţie ca autor se face sub egida Editurii PIM – Iaşi, 2018, cu o “carte de poveşti-n bucate” al cărui titlu este “Palatul de Vanilie”. Cartea conţine 16 povestioare la fel de dulci precum titlul, inspirate din viaţa ei de mămică alături de Natalia, fetiţa sa de numai 2 anişori şi abundă de personificări ale personajelor-fructe sau personajelor-legume. Autoarea a creat cu îndemânare un univers fantastic al bucătăriei transformate în palat de vanilie, “un loc plin de veselie unde te poţi juca în voie cu făina. Unde roşiile sunt vesele, dovleceii simpatici, ardeii sunt cei mai buni dansatori, orezul prietenos, peştele prea gustos, brioşele vesele şi aromate, guliile fermecate, sfecla o mare chimistă şi avocado chiar prietenos.” Acest univers al reţetelor din bucătărie transformate în poveşti convinge şi cel mai mofturos copil să mănânce de toate.
Micuţii află din poveşti cum în “familia Ou” pot exista certuri care să ducă la despărţirea gălbenuşului de albuş ca mai apoi, amestecaţi într-o brioşă, să dea o “petrecere de împăcare”. “Domnul morcov” se prezintă copiilor ca fiind “cel mai portocaliu”, conopida defilează mândră prin bucătărie, mazărea – “ca o perlă” crede că este “elegantă, drăguţă şi bună la gust”, feliile de pâine visează să poarte rochii multicolore de roşii, ardei sau avocado, cu bobiţe de rodie, iar la toate acestea asistă cu uimire şi încântare mica Prinţesă blonduţă, ba chiar interacţionează intrând în jocul lor, asemenea după cum va face şi fiecare micuţ ascultător al poveştilor din Palatul de Vanilie.
Cartea vine şi în sprijinul părinţilor care caută idei culinare întru satisfacerea gusturilor fine ale micilor exploratori de bunătăţi, fiecare poveste având la final şi o reţetă culinară. E de citit seara înainte de culcare ori în după-amieze fără inspiraţie şi chef pentru gătit (deh, mamele astea!) ori, după cum zice insăşi autoarea, “poveştile pot fi spuse oriunde, chiar şi în bucătărie”.
“Palatul de Vanilie” este o carte colorată dulce, cu ilustraţii de Dan Dima, alcătuită exclusiv pentru vârstă copilăroasă şi inocentă.
Poftă bună la lectură şi multă imaginaţie în bucătărie!”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *