Casa noastră cu povești, sub un acoperiș trainic

Eram în mașină, toți trei, mergeam la cumpărături. La radio erau reclame: mai sunt 31 de zile până la Crăciun spunea o doamnă, cu voce drăguță. Mă gândesc: Doamne, ce puțin, când s-a dus timpul acesta? Unde se duce, când se duce? Natalia își scăpase pisicuța de pluș … nu am mai auzit la ce era reclama. Printre gânduri și căutând sub scaun jucăria, am prins doar finalul, era ceva cu familia în jurul mesei. A început apoi melodia lui Kenny Chesney:

Don’t blink
Just like that you’re six years old and you take a nap and you
Wake up and you’re twenty-five and your high school sweetheart becomes your wife
Don’t blink
You just might miss your babies growing like mine did
Turning into moms and dads next thing you know your „better half”
Of fifty years is there in bed
And you’re praying God takes you instead
Trust me friend a hundred years goes faster than you think
So don’t blink.

Mormăim toți pe piesă, Natalia râde și mă trezesc spunând: da, chiar așa este. Tu îți dai seama, nici nu știm când au trecut doi ani din viața ei, cât ai clipi vor mai trece doi și încă doi, și va crește. Așa s-a dus și copilăria noastră. Și anii noștri. Știi ce, simt uneori că o parte din povestea familiei mele s-a șters și nu mai am ce să îi povestesc sau unde să o duc să o cunoască mai bine. Să simtă că aparține unui trecut. Să fie un loc unde timpul nu curge. Povestea mea de familie s-a șters când au vândut casa străbunicii mele. I-ar fi plăcut Nataliei acolo. Și nouă. Departe de oraș, pe un deal, o casă mică și atât de veche. Tu știi că dacă închid ochii, nu doar că o văd, dar simt și mirosul din ea? Mi-e greu să mi-o mai imaginez pe străbunica mea, dar căsuța aia, grădina lungă, nucul din spate, iasomia de lângă soba de afară, prispa, panseluțele de pe lângă gard, cireșul din drum … le văd pe toate acolo. Mi-ar fi plăcut să o mai avem ca Natalia să știe că are o istorie. Știi, conștiința colectivă. În fine, nu mai știu cine a spus, dar cam așa este: devenim înțelepți, când nu ne mai folosește la nimic.

Am ajuns la magazin și discuția a rămas așa … un gând.

Ce ar fi să cumpărăm căsuța cu povești?

Ce-ar fi să o cumpărăm? Așa am avea o șansă să ne recăpătăm locul plin de povești. Știu de la mama că de mult nu mai stă nimeni în ea. Cei care au cumpărat-o cu ani în urmă, au stat puțin acolo. Și, a rămas așa. O căsuță mică, pe un deal, singură, veche, cu miros bătrânesc dar care pentru noi înseamnă atâtea. E căsuța noastră cu povești. Cu toții am îndrăznit să clipim și iată, ne-am trezit mari, vorba cântecului, dar am putea prinde timpul care a trecut și am putea să îl închidem în casa aceea.

Ar fi casa noastră de familie. Am putea merge vara și în grădina ce se întinde dincolo de casă, copii noștri s-ar putea juca, ar putea alerga și înălța zmeie, ar putea culege măcriș și mânca fructe direct din copac. Iarna am merge la săniuș, pe dealurile de lângă casă și ne-am încălzi apoi la soba veche din bucătăria cea mică.

Probabil nici unul dintre noi nu s-a gândit până la capăt la ideea asta. Suntem împrăștiați prin țări și orașe diferite. Ne scuzăm toți că nu mai avem timp. Care din noi ar avea acum timp să umble să refacă acea casă? Acoperișul, pereții care sigur sunt crăpați de atâția amar de ani care s-au lăsat peste ei , ar fi nevoie de atâtea reparații. Doar că timpul dincolo de casă a trecut repede și am avansat. M-aș putea ocupa de achiziția materialelor de construcții, de acasă, cât doarme Natalia. Și, uite așa poate un gând ar deveni un vis îndeplinit.

Materiale de construcții la un click distanță

Acum există Vindem-ieftin.ro – o casă de comenzi on-line, unde găsești tot ce ai nevoie în materie de construcții. Intri pe site-ul lor, completezi necesarul de materiale și un consultat te ajută să iei cele mai bune decizii.

Ar trebui să căutăm pe cineva care să ne ajute cu renovarea casei, alături de care să stabilim ce lucrări sunt necesare astfel încât căsuța să își păstreze farmecul dar și să fie un loc sigur pentru noi.

Nu ar trebui să alergăm de la un depozit la altul, să facem liste cu necesare de materiale și să le căutăm noi. Am putea apela cu încredere la cei de la vindem-ieftin.ro. Găsim tot ce avem nevoie într-un singur lor și în același timp economisim și bani, pentru că cei de la vindem-ieftin.ro sunt o casă de comenzi, nu au marfă pe stoc, nu au costuri de manipulare a produselor și implicit nici pierderi sau transport. Am putea spune că sunt un broker în domeniul comenzilor on-line de materiale de construcții. Apelând la ei am face o economie de 10-20% la achiziția produselor din mai multe categorii. După ce am stabili împreună cu constructorul de ce materiale avem nevoie, completăm pe site formularul și un consultant ne va ajuta dacă mai avem nevoie de ceva și nu mai rămâne decât să primim materialele. Marfa ne va fi livrată direct de la producător, ambalată corespunzător, astfel încât să ajungă la noi în cele mai bune condiții. Toate produsele vin însoțite de certificat de garanție și se pot returna în caz de defecte calitative iar transportul lor este gratuit.

Probabil vom fi întrebați dacă avem încredere să apelăm la astfel de servicii iar răspunsul va fi cu siguranță da, pentru că pe site-ul lor găsim recenzii video cu mărturii ale clienților care au apelat la serviciile lor. În plus, dacă ne vom posta recenzia pe internet și o vom distribui pe pagina noastră de socializare, vom primi 100 de lei.

 

Și, proiectul căsuței noastre prinde tot mai mult contur. Probabil chiar va aveni Crăciunul acela în care ne vom încălzi pe lângă sobă și îi vom povesti Nataliei despre copilăria noastră. Ca în reclama de la radio … familia în jurul mesei.

Căsuța mică de pe deal va avea în sfârșit luminile la geamurile mici aprinse, de pe horn va ieși fum și i se va vedea din zare noul acoperiș. O căsuța trainică, pentru ca amintirile să nu mai plece niciodată.

Divizia de acoperișuri

Și, grija acoperișului dispare tot cu vindem-ieftin.ro. Pe site-ul lor găsim chiar divizia de acoperișuri, locul unde găsim toate informațiile de care avem nevoie pentru a alege cel mai potrivit acoperiș pentru casa noastră. Intrăm pe site-ul lor la divizia de acoperișuri, completăm necesarul de materiale, unde specificăm suprafața acoperișului casei și un consultant ne va ajuta să facem alegerea potrivită. Acoperișul este o parte importantă din arhitectura casei și va trebui să luăm cea mai bună decizie.

Ne dorim un acoperiș care să aibă o greutate redusă, pentru că vorbim de o casă mică, să izoleze foarte bine, să fie bine ventilat astfel încât să nu facem condens în casă, să fie rezistent, să fie un sistem complet, cu izolații, jgeaburi, accesorii și tot ceea ce avem nevoie, sistemul de montare să fie simplu, rapid și să se curețe și ușor. Fiind un loc important pentru noi, ar fi păcat să nu alegem și un acoperiș de calitate.

Cum ne gândim să alegem cel mai bun acoperiș pentru casa cu povești

În alegerea acoperișului vrem să luăm în calcul următoarele lucruri:

– Bugetul disponibil: este un factor important în alegerea acoperișului. Trebuie să facem un calcul cât mai exact al costurilor în ceea ce privește materialele necesare, inclusiv accesoriile. Pe vindem-ieftin.ro găsim inclusiv accesoriile pentru acoperiș și dacă dăm comandă la ei putem economisi până la 1000 de lei din prețul acoperișului.

– Stilul acoperișului: acoperișurile pot avea o diversitate de forme, cu pante mai mari sau mai mici, adaptate în funcție de stilurile arhitecturale. Ne dorim ca aspectul final al acoperișului să fie în armonie cu aspectul casei pe care o acoperă. Să fie o căsuță cu povești sub un acoperiș trainic, potrivit.

-Materialul folosit: Țigla metalică este unul dintre cele mai folosite materiale pentru acoperișuri, la noi în țară. Principalele sale avantaje sunt prețul mic, greutatea redusă, durata de viață lungă, în medie de 20-30 de ani dar sunt produse ce rezistă și 50 de ani, montaj rapid și ușor, înteținere ușoară, fără costuri, 100% reciclabil, gamă largă de culori. În plus este și ușor: un acoperiș din țiglă metalică are o greutate de 10 ori mai mică decât unul din țiglă ceramică. Media este de 4,5 kg/mp, în comparație cu un acoperiș clasic din ceramică, ce are o greutate medie de aproximativ 45-50 kg/mp. La cei de la vindem-ieftin.ro găsim sisteme de acoperiș de la 14 producători. Așa că avem de unde alege.

– Confort: acoperișul ideal nu trebuie închis etanș, ci trebuie să permită ventilarea, astfel încât să nu facem condens în casă. Cei de la vindem-ieftin.ro pot să ne ofere sistemul de acoperiș cu accesoriile necesare în aceeași culoare cu acoperișul. Probabil că ne vom decide la un sistem acoperiș țiglă metalică Bilka Clasic cu accesoriile de montaj și sistemul de scurgere.

 

– Rezistență: ne dorim ca acoperișul să fie rezistent și să fie o alegere pentru mulți ani. Sub acoperișul acestei case să prindem veri și ierni multe. Durata de viață medie la acoperișurile de țiglă metalică este de 20-30 de ani.

– Ușor de întreținut: acoperișul trebuie să fie ușor de întreținut și curățat. În plus acest tip de acoperiș este și ușor de montat.

Cu această listă făcută putem să ne consultăm cu cei de la Divizia de Acoperișuri vindem-ieftin.ro și să luăm cea mai bună decizie. Pe site-ul lor, la rubrica destinată acoperișurilor găsim păreri ale clienților și recenzii video.

Și uite așa, povestea căsuței străbunicii mele poate continua pentru generații

Avea o casă mică cu pereţi crăpaţi din chirpici, care miroseau a trecut. A timp ros. Are două camere, separate de o uşă cu geam, care scârţâia, şi o ială dintr-un fier greu, mereu rece. Parcă dintotdeauna a stat în acea casă.

Bucătăria, când mă gândesc la acea încăpere, îmi miroase a papanaşi. Aluat umplut cu brânză şi fiert în ceaun.

Şi camera. Odaia cea bună cu soba de rumeguş în jurul căreia stăteau sprijinite de perete, vederi. Vedeam ţări şi oraşe despre care nu ştiam nici unde sunt pe hartă şi dacă chiar sunt în realitate dincolo de oraşul meu. Mi se părea că nu mai e nimic dincolo de dealuri. Doar un cer şi atât. Erau cărţi poştale pe care cine ştie de unde le-a luat căci ea, n-a fost niciodată expeditorul cuiva.

Era camera bună, curată, iarna cu dâre de rumeguş de la soba care încălzea odaia în iernile lungi. Avea un pat mare aproape de geam. Stăteam pe perne și mă uitam după perdea la minerii care coborau spre case, după ce ieșeau din mină. Doar puțin mai sus de casa ei era mina de cărbune din oraș.

Şi cireşul. Cireşul de peste drum de casă.

Bibliile cu coperţi vechi şi coloniile din geam. Aveam voie să le miros din când în când.

Pernele erau unele peste altele cu feţele apretate şi miros ciudat.

Și iasomia din fața casei …

O casă plină de povești, care trebuie să fie din nou a noastră. Un loc pentru amintiri …

 

Sursă foto: Vindem-ieftin.ro

Articol scris pentru cea de a 22-a probă la SuperBlog 2018.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *