Este atât de simplu să faci bine

Paulo Coelho spunea într-una din cărțile sale că ”binele și răul au același chip”. Deși, poate ni se pare că sună ciudat, adevărul este că noi suntem deopotrivă și buni, și răi, contează doar să avem contexte în care să ne manifestăm binele. De cele mai multe ori, de sărbători, fie Crăciun sau Paște, au loc cele mai multe acțiuni caritabile, dar, este de ajuns oare? Nu ar trebui să avem mai multe contexte în care să ne manifestăm binele, indiferent de perioada din an? Bursa Binelui – proiectul celor de la BCR este răspunsul la aceste întrebări. Ar trebui să facem bine tot timpul anului, ori de câte ori putem. Să dăruim, să aducem un zâmbet, să (re)dăm încredere, să construim, să ajutăm, să sprijinim … să facem, pur și simplu, bine, cât mai mult, cât mai des.

 

”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” ne-a spus Ghandi. Vrei o lume mai bună? Este simplu, fă bine! Încearcă tu să fii un om mai bun și totul în jurul tău se va schimba. Binele, atrage bine. Fii lumină pentru oamenii care au nevoie, nu doar de două ori pe an, ci cât mai des poți. Bursa Binelui este singura platformă unde poți face donații online, tot timpul anului. Cei de la BCR au creat astfel, prin acest proiect, contexte în care să ne manifestăm binele în fiecare zi. Este singura platformă online care permite donațiile fără comisioane, atât pentru donatori, cât și pentru organizație. Platforma Bursa Binelui aduce împreună organizațiile care au nevoie de sprijin și oamenii care vor să investească în fapte bune.

Adu culoare lumii în care trăiești

România în cifre arată gri: 300.000 de copii, dintr-un număr de patru milioane, nu merg la școală, jumătate dintre minorii din țara noastră trăiesc într-o sărăcie lucie, doar 2% dintre români donează sânge, avem doar 367 de spitale publice și auzim des de bolnavi care dorm câte doi în pat, aproximativ unul din 10 copii care trăiesc în satele din România nu are ce să mănânce seara, 3% dintre copii din mediul rural nu s-au spălat niciodată pe dinți, avem obiective turistice lăsate în paragină, suntem țara care are a doua cea mai slabă rată de reciclare, numărul bibliotecilor publice din 2016 este mai mic cu 1344 față de 2013 iar nivelul de finanțare a educației este printre cel mai scăzut din Europa.

Cu așa cifre în față, nu mai rămâne decât să colorăm noi România. Dacă trăim într-o țară în care trebuie să facem singuri, păi, să facem! Așa s-a născut Bursa Binelui. Orice ONG își poate crea un profil pe platforma Bursa Binelui unde poate înregistra proiecte prin care să își prezinte activitatea iar persoanele fizice pot alege să devină voluntari pentru organizație sau pot dona pentru susținerea proiectelor. Astfel, se oferă posibilitatea celor care vor să facă bine tot timpul anului, să poată dona online, simplu, sume mici de bani care pot contribui la dezvoltarea unor proiecte locale de impact ale unor organizații mici și mijlocii. Fiecare dintre noi suntem o culoare care face România mai frumoasă și mai vie. Poți fi verde, albastru sau roșu, și lași în urma ta o lume mai colorată.

Ce poți face cu 5 lei?

Poți să iei o pâine, un iaurt, un suc, o ciocolată … 5 lei poate fi puțin, dar dacă alegi să îi donezi către un ONG, poate fi mult. Pe Bursa Binelui poți susține ca donator o cauză, cu sume mici, de la 5 lei, suma minimă, până la 1000 de lei. Toate plățile se procesează prin intermediul EuPlătesc.ro, sunt securizate și nu se percep comisioane. Platfoma este locul de întâlnire al organizațiilor care au nevoie de sprijin și al oamenilor care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor, acoperind toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare. Dacă alegi să donezi 50 de lei, acești bani vor intra direct în contul organizației.

România faptelor bune

Fie că ești un ONG sau un donator, poți fi pe harta faptelor bune. Dacă ești reprezentantul unui ONG îți faci cont de utilizator pe platformă, înregistrezi ONG-ul și înscrii proiectele pe care le poți promova în fața donatorilor deja înregistrați pe Bursa Binelui. Poți informa permanent donatorii despre parcursul proiectelor și utilizarea donațiilor primite. Dacă vrei să fii cel care ajută un ONG, găsești pe site lista proiectelor listate la Bursa Binelui și harta proiectelor, dacă vrei să alegi unul aproape de comunitatea ta. Poți alege să donezi bani, să promovezi proiectul unui ONG sau chiar să faci voluntariat pentru unul din cele înscrise pe platformă. Sunt înscrise proiecte diverse, din domenii diferite, toate având același scop final: să facă bine. De exemplu: MamaPan vrea să oferă locuri de muncă mamelor singure, MagicBox vrea să ofere familiilor copiilor diagnosticați cu afecțiuni grave pachete lunar cu alimente, rechizite și jucării sau Asociația Montană Carpați care reface traseele montane. Toate faptele bune sunt contorizate zilnic prin Indicele de Fapte Bune, prin care se măsoară tranzacțiile cu faptele bune ale jucătorilor de pe Bursa Binelui: organizații, donatori, voluntari, suporteri. O evoluție pozitivă a indicelui înseamnă mai mult bine pentru comunitatea ta.

Să scriem următorii 100 de ani de România, cu bine

O sută de ani de România – au fost scriși cu bune, și cu mai puțin bune. În următorii 100, scriem și noi pentru generațiile care vin. Dacă alegem să facem bine, bine vom lăsa în urma noastră și poate o Românie mai colorată, mai frumoasă, mai luminată, mai prosperă, mai normală. ONG-uri pe de o parte, prin campanii de fundraising și donatorii pe de altă parte, pot scrie povești frumoase despre bine, pentru următorii ani. Prin campanii de crowdfunding, de strângere de fonduri în rețea, pot crește proiecte importante, care să ne ajute să ne dezvoltăm.

Pe Bursa Binelui se organizează Campionatul de Bine- competiție-maraton prin care ONG-urile pot atrage donații. La final, cei de la BCR dublează sumele strânse de primele 3 ONG-uri clasate, până în limita a 5000 de Euro. În 2019, Campionatul de Bine va fi lansat la începutul anului.

Prin astfel de proiecte facem o lume mai bună.

 

Sursă foto: Bursa Binelui – BCR

Articol scris pentru cea de a 23-a probă la SuperBlog 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *