Cum îi poți învăța pe copii despre răbdare? Gătind

Ne place să gătim împreună. Asta știți, mereu vă povestesc. Este momentul nostru. Ne distrăm, facem mizerie și la final mâncăm. Nu gătim mereu împreună, dar destul de des. Și o dată pe săptămână facem ceva dulce. Brioșe, chec, clătite, gogoși … găsim noi o rețetă rapidă și ușoară, numai să ne jucăm cu făina.

Cred că indiferent de vârstă, gătitul împreună poate fi distractiv și relaxant. Doar bucătăria este inima casei, acolo unde vă adunați cu drag. Nu trebuie să faceți ceva deosebit. Doar ceva comestibil. 🙂 Să faceți mizerie și să râdeți. Să mâncați ceva, să petreceți timp împreună și să vă bucurați de asta.

Măcar din când în când.

Într-una din zile, după ce am făcut brioșe, mă gândeam la câte lucruri poate învăța un copil din gătit. Brioșele stăteau în forme, în cuptor, și creșteau ușor, ușor. Ca să te poți bucura de ele trebuie să ai răbdare. Oricât de mult ai vrea să fie gata mai repede, ele tot în 20-30 de minute vor fi gata. Nu ai ce face. Dacă dai cuptorul mai tare, se ard. Dacă le scoți mai repede sunt crude.

Data viitoare când copilul vă întreabă ce este răbdarea, faceți brioșe cu el și stați cu ochii pe cuptor. Așteptarea aceasta…, îi învață ce este răbdarea.

Și pentru un copil care se naște cu ochii în reclame luminoase, în ecrane și o lume în care lucrurile se întâmplă acum, să înțeleagă ce înseamnă ”stai un pic„ și mai ales ”de ce ”, nu este foarte simplu.

Doar că la gătit trebuie să aibă răbdare și învață și de ce trebuie să o aibă. Pentru că altfel nu iese nimic bun.

Oricât de nerăbdător ai fi să mănânci odată prăjitura aceea pufoasă, trebuie să ai răbdare să se coacă.

Pe lângă asta își dezvoltă motricitatea, descoperă texturi noi, gusturi noi, cuvinte noi.

Vă las și o rețetă, pe care să o așteptați cu răbdare să fie gata.

Aveți nevoie de 2 ouă, 100 ml ulei, 200 grame zahăr,  250 grame făină, lapte, esență de vanilie, fructe sau fulgi de ciocolată, 2 lingurițe praf de copt.

Ouăle se separă și se bate albușul spumă cu un praf de sare. Gălbenușurile se freacă cu uleiul și zahărul, apoi se adaugă laptele, făina, esența de vanilie și praful de copt. Lapte puneți din ochi, astfel încât să iasă un aluat destul de moale, care curge. Să fie un pic mai gros ca la clătite. Apoi adăugați, amestecând ușor, albușul bătut spumă. La final adăugați fructe sau fulgi de ciocolată.

Turnați aluatul într-o tavă înaltă, cum sunt cele pentru cozonac sau chec.

Se dă la cuptor pentru 20-30 de minute. Puteți face testul cu scobitoarea, dacă iese curată s-a copt.

Și gata, răbdarea a luat sfârșit.

O să vă iasă cam așa:

În prima imagine este o prăjitură cu ciocolată, iar în a doua cu afine.

Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *