Mulți angajatori trăiesc cu impresia că, atunci când revine după doi ani de maternitate, o mamă este asemenea copilului pe care l-a născut: picată în univers fără sa știe ce i se întâmplă, cine, cum, unde și de ce. Aș numi, ca să folosesc un termen drăguț, lipsa de empatie, deși este ceva mai grav de atât și probabil că înțeleg adevărata situație doar cei care au copii sau au avut și își amintesc experiența.
Trezit din 4 în 4 ore în primele 6 luni de viață, gătit, spălat, jucat cu copilul că deh, vrea toată atenția din lume, învățat cântecele, jocuri și când ieși la un shopping, zici ca l-ai apucat pe Dumnezeu de picior. Într-un asemenea context, e greu de imaginat că mai deschizi un laptop și citești despre firma ta, dar nici picată din lună nu ești, doar mai asculți un radio și tot e ceva.
Depinde și ce îți propui ca mamă, exista și varianta în care faci și chestii profesionale, dacă ești dispusă să nu fii non -stop lângă bebeluș, îl mai lași cu cineva sau strecori seara târziu câte ceva în această direcție. Oricum ar fi, este dificil, dar nu imposibil să rămâi conectată cu piața muncii, cu activitățile profesionale. Unii angajatori apelează la lipsa de informare a mamei și îi desființează postul, deși 6 luni sunt obligați să o țină.
Din acest motiv, Otilia, mama unei fetițe minunate, a venit către mine cu ideea să facem un articol despre drepturile mamelor la întoarcerea din concediul de creștere copil. Am acceptat cu drag, cu amendamentul că eu fac recrutare și nu administrare de personal. Ca atare, aspectele legislative pe care le voi menționa, va rog să le gândiți astfel: sunt valabile acum, la data postării articolului, nu neapărat și mâine, și nu sunt informații atât de complexe cum v-ar putea oferi cineva care lucrează exact în aria asta de HR.
Drepturile mamelor la întoarcerea din concediu de creștere copil
Iată principalele drepturi ale mamelor la întoarcerea din concediul de creștere copil:
1.Pe perioada concediului de creștere copil angajatorul nu poate dispune concedierea mamei sau a tatălui aflat în concediu paternal, singura excepție fiind situația de faliment, reorganizare judiciara sau dizolvarea companiei în condițiile legii.
2. Pe perioada concediului de crestere copil, angajatorul va încadra o persoana pe postul respectiv pe durata determinata, cât timp este suspendat contractul tiularului de drept.
3. În cei doi ani, mama are dreptul la indemnizația de creștere în valoare de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani și nu poate fi mai mică de 1250 lei (2.5 ISR). Suma este acordată pe o perioadă de 1 an și 11 luni, dacă vorbim despre un copil fără handicap, 1 lună fiind rezervată concediului paternal, dacă tatăl își dorește acest lucru. Nu e neapărat obligatoriu.
4. Dacă se întoarce mai devreme din concediu de creștere copil, mama poate întocmi o cerere cu 60 zile înainte sa împlinească copilul 2 ani pentru stimulent de inserție. Cerere se depune cu alte documente la primăria pe raza căreia își are domiciliul. Stimulentul de inserție este în suma fixa de 650 RON și dacă mama optează pentru el, nu va mai primi indemnizația de creștere. Stimulentul se primește până face copilul 3 ani, respectiv 4 ani dacă e un copil cu dizabilități.
5. La întoarcerea din concediul de îngrijire copil, mama va primi postul de pe care a plecat sau unul cu condiții echivalente și va beneficia de eventualele îmbunătățiri, sporuri care se acorda pentru poziția respectiva, implementate în absenta ei.
6. Mama are dreptul la un program de reintegrare profesională, a cărei durată nu poate fi mai mică de 5 zile lucrătoare, informațiile fiind cuprinse în regulamentul intern al companiei.
7. La întoarcerea din concediu de creștere copil, mama are dreptul ca minim 6 luni sa rămână în raporturi de munca cu angajatorul, excepția fiind falimentul sau reorganizarea juridica în condițiile legii.
8. La stabilirea concediului de odihna anual, perioadele de concediu medical, de maternitate, de risc maternal, de îngrijire copil, se considera perioade de activitate prestată, ca atare mama are dreptul la zile de concediu de odihnă pentru ele, după reluarea activității.
9. Mama poate sta în concediu medical și un an calendaristic, dacă este în incapacitate temporara de muncă, ceea ce nu ii afectează concediul de odihnă, zilele fiindu-i acordate în maxim 18 luni.
10. Mamele care încă alăptează sau se întorc imediat după cele 42 de zile de concediu postnatal pot beneficia de concediu de risc maternal, dacă dovezile medicale atestă acest lucru. Mamele pot cere concediu de risc maternal pentru alăptare, pe o perioada de maxim 120 zile, doar dacă nu au solicitat indemnizație și concediu pentru creșterea copilului. Cele care alăptează și s-au întors mai devreme la munca beneficiază de reducerea timpului de lucru cu 2 ore până când copilul face un an, cu aceleași condiții salariale, de flexibilitatea programului de muncă și de protecție suplimentară în privința condițiilor în care își desfășoară activitatea.
Cum menționam și mai sus, legislația se schimbă și informarea direct de la sursa, respectiv Primărie ori Direcția de Asistență Socială, este cea mai bună. Și dincolo de orice aspect legislativ, cea mai importanta rămâne empatia reciprocă, atât a angajatorului pentru noua situație a angajatei, cât și eforturile, dorința mamei de a reveni cu succes la activitățile profesionale. Cel mai greu job este cel de mamă, pentru că nu se termină la ora 17:00 sau 18:00, dar cel plătit este cel oferit de angajator, așa că vă urez dragi mămici să le îmbinați cu succes pe amândouă!
Îi mulțumesc Oanei pentru toate aceste informații și pentru că a acceptat invitația de a scrie pe acest subiect la mine pe blog. Sper să vă ajute acest articol să vă faceți o idee despre drepturile pe care le aveți și ce se întâmplă după terminarea concediului de creștere al copilului. Noi vă dorim succes!
Pe Oana o puteți găsi pe cele două bloguri ale sale:
HR PASSION: www.oanahrp.com – aici veți găsi informații foarte utile și interesante din domeniul HR.
InimaDinCuvinte: www. inimadincuvinte.wordpress.com – aici o veți pe Oana, omul care iubește cuvântul scris.
Foarte util acest guest post. Am învățat o mulțime de lucruri.
Ma bucur mult ca te-a ajutat.
Mă bucur că ai abordat acest subiect. Am auzit multe mama care s-au întors din concediu și aveau fel de fel de probleme la muncă și erau tratate ori foarte bine,ori foarte urât. Niciodată normal.
Mame* 🙂
Da, asa este. Din pacate multe mame intampina probleme la reintoarcerea la serviciu.
Pe hartie, mamele au multe drepturi. In practica, multi angajatori nu tin cont deloc de ele, din pacate. Sa nu mai spun de situatia in care ai copil mic si vrei sa iti cauti un loc nou de munca. Cand aud de copii, deja parca ti-au pus un NU mare pe frunte.