Crăciun… de ce?

Nu vă puteți închipui câte întrebări legate de Crăciun poate născoci un copil. Acest articol este unul despre câteva din întrebările posibile. Este despre întrebări și nu despre răspunsuri, căci am ajuns, vă zic pe cuvânt, la fundul sacului destinat răspunsurilor.

Aud de câteva ori pe zi: De ce Crăciunul este pe 25 decembrie? De ce vine prima dată Moș Nicolae? De ce nu vine prima dată Moș Crăciun? De ce Moș Crăciun stă în Laponia? Și spiridușii stau în Laponia? De ce Moș Crăciun are reni? De ce vine cu sania? De ce are spiriduși?

Și apoi continuăm cu partea religioasă. Așadar: de ce sărbătorim Crăciunul în decembrie? De ce Iisus stă sus la nori?  De ce s-a născut în decembrie? De ce steaua strălucește? (aud întrebarea asta de câte ori ascultă ”Steaua sus răsare”… adică de multeeeee ori pe zi, de prea multe ori pe zi. Și nu cumva să vă treacă prin cap următoarea întrebare: de ce îi place acest colind? Nu cumva, că tocmai ce am spus că răspunsuri nu mai am.

Și după partea religioasă revenim la Moș Crăciun. Chiar așa, el are un brad sau mai mulți? Și de ce lasă cadourile sub brad? Și de ce Moș Nicolae lasă cadourile în papuci? Îi plac papucii mult? De ce spiridușii au căciulă din aia, lungă așa? De ce nu au și geacă?

Și dacă nu sunt destul de inspirată să dau un răspuns bun de tot încât să o pună pe gânduri, urmează o altă serie de întrebări.

La toate astea se adaugă și întrebările normale, de zi cu zi, precum: de ce arătăm așa? Cum așa? Așa cum arătăm ca oameni? Bun, cred că le prefer pe alea legat de Crăciun: De ce Crăciunul este iarna? De ce ninge, când ninge?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *