Gata, Natalia tocmai a adormit și așa cum v-am promis vă las rețele, pe care le-am făcut de dimineață. Astăzi am gătit mâncare de gulii și pentru desert, brioșe cu gutui. Nu de mult timp am descoperit guliile și am căutat o rețetă pentru ele. Am găsit una simplă, pe care o puteți face cu cei mici prin preajmă. Gulia este foarte bună și crudă, seamănă la gust cu o ridiche și are și multă vitamina C.

Așadar, pentru mâncarea de gulii aveți nevoie de:

  • gulii
  • ceapă
  • morcov
  • busuioc
  • bulion
  • pătrunjel
  • sare/piper

Ceapa și morcovul se taie bucățele și se pun la călit într-o oală cu un pic de ulei și apă. Când ceapa devine transparentă adăugați gulia tăiată cuburi, amestecați, lăsați un minut -două și apoi adăugați apă să le cuprindă. Când încep să fiarbă adăugați o lingură de bulion și o frunză de busuioc. Spre final pătrunjel și condimentați cu sare și piper după gusturile voastre. Și, cam atât. Cât fierbe mâncarea vă puteți apuca de brioșe. 🙂

Pentru brioșe aveți nevoie de:

  • ouă
  • făină
  • lapte
  • unt
  • zahăr
  • praf de copt
  • un praf de sare
  • fructe

Este o rețetă foarte simplă, care se face practic din ochi. Cred că v-am mai spus de ea. E foarte ușoară, mai ales când gătești cu un copil pe lângă tine și nu mai știi exact ce și cât ai pus.

Așadar: separați ouăle. Eu fac rețeta din două ouă. Ies cam câte brioșe mâncăm astăzi și, poate, mâine la micul dejun (8-10 brioșe). Dacă vreți mai multe, adăugați mai multe ouă și evident, și restul cantităților se vor mări. Peste albușuri puneți un praf de sare și le bateți spumă, până se întăresc. Amestecați gălbenușurile cu un pic de zahăr, adăugați cât vreți. Dacă nu vreți deloc zahăr, puteți pune sirop de arțar. Amestecați, apoi adăugați lapte, un pic de unt topit și apoi făină până devine o compoziție nu foarte groasă. Să spunem, ceva mai groasă ca la clătite. Adăugați și o linguriță – două de praf de copt. La final, încorporați, amestecând ușor, și albușurile bătute spumă. Apoi adăugați fructele, în funcție de preferințele voastre. Astăzi le-am făcut cu gutui. Și mie, și Nataliei ne plac foarte mult și săptămâna trecută când am fost în vizită la mama mea, respectiv bunica ei :), am venit și cu borcanele pentru toamnă. Am primit și compot de gutui și în aceste brioșe am pus fructe din el. Nu am pus zahăr ci un pic din zeama de compot, care este dulce, și a fost suficient. Le băgați la coptor, le verificați cu scobitoarea și gata.

Între timp e gata și mâncarea de gulii și aveți pregătit și prânzul și desertul. 🙂

Să încercați măcar o dată mâncarea de gulii, să vedeți dacă este pe gustul vostru și al copilului, mai ales că este o legumă sănătoasă. Puteți adăuga în mâncarea de gulii și carne de pui. De obicei, eu o fac și cu piept de pui.

Dacă vreți să vă jucați și să spuneți și povești, găsiți aici rețeta pentru mâncarea de gulii și aici, rețeta de brioșe.

Poftă bună și multă imaginație!

Vă las și câteva poze, să vedeți că nu am făcut doar mizerie ci am și gătit. 🙂

Între timp am salvat și bucătăria de sub asediul făinei.

 

 

 

 

ADAUGĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *