Într-un articol trecut v-am povestit despre cum putem interpreta desenele copiilor noștri și am promis că revin cu un alt articol despre semnificația culorilor. Evi Crotti, psihopedagog şi jurnalist, fondatoarea unei școli de grafologie din Milano este de părere că ”atunci când copilul schițează sau pictează pe foaie, imaginația lui se colorează cu emoții. Prin urmele pe care le lasă, exprimă propriile sentimente: delicate, dacă folosește culori șterse, mai vivace sau violente dacă preferă nuanțe mai tare. Din nici o casă în care se află un copil, chiar dacă este mic, nu trebuie să lipsească acuarelele, cutia cu pasteluri, cariocile, creioanele colorate și foile albe, pentru că desenele și coloratul folosesc la exprimarea propriei naturi și la învățarea alegerii care, treptat, aduce liniște și bunăstare.”
Dacă stați să vă gândiți, are mare dreptate. Copiilor le plac culorile. Unii preferă să coloreze, alții să picteze, dar nici unul nu le refuză. Până la urmă, ce ar fi viața noastră fără un strop de culoare. Natalia, de exemplu, preferă să picteze și să deseneze și mai puțin să coloreze un desen.
Dacă sunteți atenți la ce desenează sau pictează, o să vedeți că au și o anumită preferință spre o culoare sau alta. Și am să vă spun ce semnifică alegerea unei anumite culori.
- Roșu: caracter vesel, o dorință puternică de a fi observat, încântare, ambiție, pasiune.
- Galben: copilul care alege această culoare are un caracter sensibil, se află în căutarea căldurii celor din jur.
- Verde: de obicei copilul care alege această culoare iubește natura și animalele, este ușor impresionabil, dar în același timp denotă și că este un copil agitat, energic.
- Albastru: indică un caracter calm și senin, și un control bun al emoțiilor.
- Maro: alegerea acestei culori poate arăta că cel mic a fost încărcat devreme cu responsabilități și este posibil să aibă o seriozitate excesivă pentru vârsta lui.
- Negru: această culoare este un ”nu”. Exprimă închiderea copilului când nevoile nu îi sunt susținute și înțelese.
- Portocaliu: este preferat de copiii activi, deschiși, vorbăreți și entuziasmați de noile experiențe.
- Roz: denotă o mare sensibilitate și atenție la ce se întâmplă în jur.
- Mov: teama de a nu reuși, poate semnifica existența unor cerințe prea mari din partea părinților.
- Gri: teama de a înfrunta dificultăți, blocarea energiei.
Mi s-au părut foarte interesante aceste explicații, tocmai de aceea am zis să le împart cu voi. În cartea ”Desenele copilului tău. Interpretări psihologice” scrisă de Evi Crotti găsiți explicații detaliate despre alegerea culorilor, desene ca exemplu pentru a înțelege sentimentele copilului. Acele sentimente pe care nu le poate descrie ori explica, dar le exprimă prin comportamentul lui, prin alegerile pe care le face și iată, prin culorile pe care le alege.
Care este culoarea preferată a copilului tău?
Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Foarte util articolul, Otilia 🙂
Multumesc!