6 locuri din România în care puteți merge cu copiii. Noi am fost și ne-a plăcut

Am scris zilele trecute că psihologii sunt de părere că vacanțele îi fac pe copii mai fericiți decât jucăriile. Ne sfătuiesc că atunci când ne bate gândul să cumpărăm o jucărie nouă, mai bine punem deoparte banii pentru următoarea vacanță. Pentru că România este o țară frumoasă și în plimbările noastre am descoperit muzee și locuri interesante, m-am gândit să scriu câteva articole în care să vă povestesc despre ce am vizitat noi și ne-a plăcut. Aveți multe de descoperit. Muzee interesante, grădini botanice, grădini zoologice, saline, castele sau chiar parcuri dendrologice unde puteți să vă plimbați și să descoperiți natura alături de copii.

În articolul de astăzi vă povestesc despre 6 obiective turistice pe care le-am vizitat alături de Natalia.

1. Casa fluturilor vii de la Praid. O bucurie. Cam așa ar putea fi descris, pe scurt, acest loc. Este un loc unde găsiți fluturași de toate mărimile și culorile. Și ce încântare mai mare pentru copiii să stea în preajma lor, să îi vadă cum zboară sau cum se așează delicat pe felii de portocală. Casa nu este foarte mare, dar de ajuns să aveți parte de o experiență interesantă, mai ales că nu știu să mai fie alta în țară. Casa fluturilor vii se găsește la Praid, iar noi întâmplător am aflat de ea. Am fost într-o vacanță în zonă și am văzut foarte multe bannere și panouri despre acest loc, așa că am mers și noi să îl vizităm. Ajungeți foarte ușor. Din drumul principal care străbate localitatea (DN 13A) se intră pe strada Salinei, treceți pe lângă magazinele cu suveniruri, după puțin timp drumul se bifurcă și mergeți spre dreapta, pe strada Kullomezo. Ei bine, aici după ce mai faceți câțiva pași veți găsi casa unde locuiesc fluturii. Am căutat pe internet și am văzut că au și site, așa că vă invit să aruncați un ochi pentru mai multe poze, program și prețul biletelor. De exemplu, abia după 20 mai se redeschide anul acesta. De obicei, Casa fluturilor vii este deschisă din iunie până în septembrie. Acesta este site-ul: www.butterflyhouse.ro.

 

2. Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” București. De mult ne doream să ajungem aici și am reușit abia la începutul acestui an. Este impresionant. Copiii sigur vor fi fascinanți, mai ales dacă iubesc animalele. Natalia a fost foarte încântată de zonele în care erau animale marine, de pinguni și camera cu fluturi. Ei îi plac poveștile cu Lama, Lama și a fost  surprinsă să o vadă la muzeu. A rămas uimită de mărimea elefantului și a dinozaurilor. În cărți păreau mai prietenoși. 🙂

Expoziția permanentă a Muzeului este organizată pe trei niveluri. La subsol este prezentată Biodiversitatea României, care ilustrează principalele cinci bioregiuni din țară: alpină, continentală, panonică, stepică și pontică. La parter se află Fauna mondială, unde fiecare dintre marile regiuni ale lumii este reprezentată printr-un număr semnificativ de specii animale. La etaj sunt înfățișate diverse teme, începând cu evoluția vieții și paleontologia, până la fascinanta lume a  insectelor și complexitatea speciei umane. Acest etaj este mai interesant pentru copiii mai mari ca Natalia. Ea are trei ani, deja la acest etaj obosise și a fost atrasă doar de fluturi. Zonele cu animalele din diverse regiuni, în schimb au atras-o foarte mult. Eu am rămas uimită de felul în care a fost amenajată o peșteră. Aveam senzația că sunt într-una adevărată.

La final vă puteți opri la magazinul de suveniruri, noi am plecat de acolo cu o carte despre fluturi. Pe site-ul lor găsiți programul, diferit vara și iarna, și ce expoziții temporare puteți vizita. Când am fost noi era una de șopârle. Acesta este site-ul: www.antipa.ro. 

 

3. Casa memorială ”Ion Creangă” din Humulești. Este exact ca în povești. Când am ajuns acolo, parcă cineva oprise timpul în loc. Ne-a plăcut foarte mult, iar chiar lângă este un parc tematic unde copiii se vor întâlni cu personajele din poveștile lui Crengă. Am scris aici mai multe despre vizita noastră la Casa memorială ”Ion Crengă”. Știu că mulți spun că marele povestitor nu prea mai este la modă și nici pe placul copiilor. Probabil că pentru ei acum, amintirile lui Nică nu mai sunt așa interesante și poate și limbajul prea greoi, dar asta nu înseamnă că nu le putem povesti despre ele. Sunt poveștile cu care noi am crescut. Când am fost noi erau foarte mulți copiii în excursie, care se bucurau de tot ce vedeau acolo. Mie mi s-a părut un loc desprins din povești. Idilic.  Iar drumul până acolo este foarte frumos. Zona Neamț-Suceava ne-a plăcut foarte mult și ne-ar plăcea să revenim să vizităm mai multe.

 

4. Vivariu – Bacău. Este și singurul muzeu din România care crește și reproduce exponatele pe care le deține. Deși suntem din zonă, abia în urmă cu doi ani am aflat de el și am mers să îl vizităm. Este foarte interesant, mai ales pentru copii, care pot vedea pești autohtoni și exotici, păsări exotice cântătoare și de ornament, rase de porumbei și reptile. Pentru fiecare specie în parte se menține o anumită temperatură în acvariu iar păsările sunt hrănite la oră fixă. Fiecărei specii s-a încercat crearea mediului natural din care a fost adus. Mi s-a părut interesant, iar dacă sunteți din zonă, ar fi păcat să nu mergeți să îl vizitați. Vivariul se află pe strada Popa Șapcă nr. 3, chiar lângă Piața Centrală din Bacău. Mai multe despre Vivariu am scris aici.

 

5. Muzeul Memorial ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina. Când ne-am întors de pe Valea Doftanei ne-am oprit la Câmpina, unde am vizitat Muzeul Memorial al pictorului Nicolae Grigorescu. Ne-am gândit că i-ar plăcea și Nataliei, mai ales că ei îi place să picteze. S-a uitat uimită la toate tablourile de acolo. Pentru copiii mai mari, cred că vizita este și mai interesantă. În această casă pictorul a trăit ultimii ani din viață. O să descoperiți câteva picturi reprezentative precum ”Car cu boi”, „Autoportret”, „Şir de care cu boi”,  „Flori de măceş”, „Copil culcat”, „Ciobănaş”, „Ţărancă cu traistă”, „Căpiţe cu fan”, „Portret de femeie”.  La etaj puteți vizita și dormitorul artistului. Dacă aveți copii pasionați de pictură vă recomand acest obiectiv. Muzeul Memorial se află pe Bulevardul Carol I, nr. 166, se găsește ușor, problema este la parcare. Găsiți destul de greu un loc în zonă unde să parcați. Chiar și așa, merită să îl vizitați. Și dacă ajungeți în zonă, puțin mai încolo, același Bulevard, la nr. 199 se află și Castelul Iuliei Hașdeu. Dacă tot sunteți în zonă, este păcat să îl ratați.

 

6. Cetatea Neamț. Este o destinație potrivită pentru o excursie de weekend, alături de copii. Impunătoarea Cetate medievală se află în orașul Târgu Neamț, pe stânca Timuș de pe culmile Pleșului, la o altitudine de 480 metri. Plimbarea prin pădure până la Cetate, zidurile mari și groase, podul de acces și poveștile care se împletesc în jurul ei cu siguranță o să vă atragă și pe voi, și pe copii. Să vă luați încălțări comode, o să aveți ceva de urcat. Dar peisajul și drumul merită. Va fi o plimbare plăcută. Mai multe despre Cetatea Neamț am scris aici.

Acestea sunt câteva din obiectivele care ne-au plăcut cel mai mult. În următorul articol o să vă povestesc de Salinele pe care le-am vizitat. Dacă și voi în călătoriile prin România ați descoperit locuri interesante, care merită vizitate, să dați de veste într-un comentariu.

Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *