Cetatea Neamț este o destinație potrivită pentru o excursie de weekend, alături de copii. Impunătoarea Cetate medievală se află în orașul Târgu Neamț, pe stânca Timuș de pe culmile Pleșului, la o altitudine de 480 metri. Plimbarea prin pădure până la Cetate, zidurile mari și groase, podul de acces și poveștile care se împletesc în jurul ei cu siguranță o să vă atragă și pe voi, și pe copii.
V-am povestit că am ajuns în această zonă în drumul nostru spre Cernăuți. Cum am intrat în Târgu Neamț am văzut Cetatea care se ridica pe-o stâncă. Nu am vizitat-o până atunci, știam doar povestea cu Ștefan cel Mare și mama sa, care a refuzat să îi dea drumul în Cetate și l-a trimis înapoi la luptă. Dar, se pare, că aceasta este doar o poveste. Și cred că de aici și farmecul Cetăților și al Castelelor. Îmi plac foarte mult, tocmai pentru că se împletesc fire de povește cu ițe de istorie. Sunt locuri care inspiră și despre care s-a scris nu doar în cărțile de istorie. Despre Cetatea Neamț a scris și Costache Negruzzi în nuvela ”Sobieski și românii”.
Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV- lea. A fost construită din piatră de râu, piatră de carieră și rocă de gresie verzuie, la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I. Ștefan cel Mare a fost domnitorul care a întărit Cetatea. El a înțeles cel mai bine necesitățile construirii de clădiri fortificate pentru a apăra Principatul Moldovei de atacurile turcilor și între Bătălia de la Podul Înalt și Bătălia de la Valea Albă a poruncit supraînălțarea zidurilor cetății cu circa 6-7 metri, construirea unor ferestre înguste prin care cei din Cetate să îi lovească pe dușmani.
Dacă ajungeți acolo o să urcați pe jos, prin pădure, până la intrarea în Cetate. Este o plimbare plăcută. Nu puteți urca cu mașina, așa că o să faceți un pic de mișcare. 🙂
La intrarea pe podul de acces plătiți bilet. Pe la mijloc să vă opriți pentru o poză pentru că peisajul este minunat. 🙂
În interiorul Cetății o să găsiți mai multe încăperi precum: monetăria, camera de provizii, bucătăria, temnița neagră, paraclisul Sfântul Nicolae, camera domnițelor, camera pârcălabului, sala armelor, sale de sfat și judecată.
Cetatea Neamț de-a lungul istoriei a cunoscut și decăderea. După distrugerea ordonată de domnitorul Mihai Racoviță, Cetatea Neamț și-a pierdut importanța politică-militară și a intrat într-un proces de degradare. Sfârșitul secolului al XVIII-lea o găsește părăsită și ignorată.
Acum, Cetatea Neamț arată foarte bine pentru că a fost reabilitată.
Era multă lume când am vizitat-o noi, deși era o vreme cam întunecoasă.
Dacă ajungeți în zonă, sper să nu o ratați. Puteți să vizitați și Casa memorială ”Ion Creangă”.
Nicioadată nu am fost, dar tare mi-aș dori să ajung!
Mă bucur mult pentru voi că ați mai adăugat amintiri dragi sufletului vostru!
Dacă ai ocazia să urci la ea. Sunt peisaje foarte frumoase. Te vei încărca pozitiv. Mulțumim, și eu mă bucur de fiecare dată când ajung cu ea prin locuri noi. Adunăm amintiri. Ea pentru când va crește, eu pentru când își va vedea de drumul ei și voi plină de dor. 🙂
*niciodată , scuze 😊