Am citit cea mai frumoasă poveste din lume

Am citit cea mai frumoasă poveste din lume. Se găsește în ”Cea mai frumoasă carte din lume”, scrisă de Eric-Emmanuel Schmitt. Povestea asta m-a convins, încă o dată,  că mare dreptate a avut Victor Hugo, când a spus despre cărți că sunt prieteni reci, dar siguri. Și din cărți am învățat cele mai frumoase lucruri.

Mai multe femei, mame, într-un lagăr din Siberia. Se gândesc la copiii, mici și mari, de lângă care au fost luate. Se gândesc să le scrie ceva. Pentru totdeauna.  Ca o amintire. Adună țigări. Scot tutunul din ele, lipesc foițele subțiri și se gândesc să scrie ceva pe ele, pentru copiii lor.

”E greu de măsurat bucuria care încălzea inimile femeilor lor în cursul zilelor care au urmat. Prin mina aceea subțire, le erau înapoiate inima, legătura cu lumea de dinainte, posibilitatea de a-și îmbrățisa copiii.

Fiecare deținută avea la dispoziție mai multe foițe, dar nu exista decât un singur creion. După câteva întruniri, căzură de acord că fiecare femeie va avea dreptul la trei foițe înainte de a lega ansamblul într-un caiet cusut care avea să iasă din gulag de îndată ce se va ivi ocazia.”

Erau nevoite să-și concentreze gândurile pe doar trei foițe. Și nici una nu avea curajul parcă, să se apuce de scris.

Într-o zi Lily a cerut creionul și s-a apucat de scris, spre uimirea celorlalte.

Dacă ați avea la dispoziție trei foițe de țigară, ce gânduri le-ați lasă copiilor scrise pe ele? Despre ce ați scrie pentru copiii voștri, pe trei foițe de țigară? Ceva care să îi ajute în viață, ceva de care să își amintească… ce ați scrie?

”Gazdele mele mă instalează într-un fotoliu cu brațe tocite, iar eu încep să citesc cea mai frumoasă carte din lume, scrisă de niște luptătoare pentru libertate, niște răzvrătite pe care Stalin le socotea primejdioase, rezistentele din pavilionul 13 care redactaseră, fiecare, câte trei foițe pentru fetele lor, temându-se că nu le vor mai revedea niciodată.

Pe fiecare pagină e scrisă o rețetă de bucătărie.”

Cartea acelor mame este cea mai frumoasă din lume.

Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *