Tu … chiar tu, ești cea mai bună mamă

Părculeț de joacă pentru copii. Gălăgie, râsete, fetițe și băieții care aleargă, bebeluși în cărucioare. Câțiva băieții se joacă cu mașinuțele, unul dă ture cu o bicicletă, iar altul învață să meargă pe trotinetă. O fetiță cântă în leagăn, iar alta stă în vârful toboganului și o strigă pe mama ei. Vrea să îi arate unde s-a urcat.

Un copil mănâncă un măr, altul spune că nu îi plac fructele, dar îi place morcovul, de exemplu. Altul abia mănâncă. O fetiță are o acadea, iar un băiețel e fericit că mănâncă un biscuite. Un copil, ceva mai încolo, are o pungă de pufuleți, iar altul se uită cu poftă la el, încă nu îndrăznește să se apropie să îi ceară. O fetiță se chinuie să meargă pe o mașinuță.

Mai încolo câțiva băieții se ceartă de la o jucărie. Un bebeluș în căruț stă liniștit și mama lui îl plimbă încet. Altul s-a trezit și a început să plângă. Probabil i s-a făcut foame. Unii sunt mai mari, deja la grădiniță, au scăpat de scutece și au trecut de perioada grea a acomodării. Alții, mai au până să ajungă la grădiniță și nici de scutec nu au scăpat. Altuia abia i-a trecut răceala, e în primul an la grădiniță. Probabil, îl vor mai aștepta câteva.

O fetiță are suzetă, iar un băiețel nu a vrut-o niciodată.

Unele mame stau pe bănci. Singure sau cu alte mame. Unele privesc, altele vorbesc cu copii. Toate s-au întrebat măcar o dată dacă sunt mame bune.

Toți copii sunt fericiți și se joacă. Dacă te uiți la ei de la depărtare, îi vezi zâmbind și jucându-se fără vreo grijă. Nu știi care s-a acomodat mai bine la grădiniță. Care mănâncă și care nu. Care iubește dulciurile și care mănâncă mai rar. Care mai are scutece și care a scăpat. Care bea lapte și care nu vrea.

Vezi doar copii fericiți care se joacă și aleargă.

Restul … sunt doare problemele noastre de oameni mari. Grijile noastre inventate. Etichetele pe care le punem gratuit.

Care mamă este mai bună?

Tu … chiar tu, ești cea mai bună mamă. Ești mama perfectă. Și ai copilul perfect.

 

Sursă foto: www.pexels.com

 

 

15 comments

 • Anca Rucăreanu spune:

  Fiecare mama este cea mai buna, fiecare copil este copilul perfect. Frustrările sunt bune, dar nu în număr mare. Și pe unele le naștem atât de ușor în mintea noastra. Etichetele nu sunt bune, daca am scăpa de ele ….

 • Eva Anca spune:

  Ce articol frumos! Intr-adevar, avem mereu tendinta sa ne facem probleme din orice. Ne straduim sa fim cele mai bune mame, chiar si atunci cand copiii nostri deja ne considera asa. Si, pana la urma, parerea lor este cea care trebuie sa conteze.

  • Otilia spune:

   Mă bucur că ți-a plăcut. Da, nu ar trebui să uităm că fiecare copil este perfect pentru noi și invers, și asta este tot ceea ce trebuie să conteze.

 • Oana M spune:

  Ai scris atat de frumos incat mi-au dat lacrimile. Nu am inca copii, dar imi doresc foarte mult. Atata adevar in ce ai spus tu. Copiii sunt copii si fericiti atunci cand sunt cu alti copii si se joaca. Ei nu iti pun etichete, intr-adevar. Tu ti le pui singura, ca mama.

 • Almona spune:

  Cea mai bună mamă este aceeea care își face copilul fericit. Restul sunt detalii.

 • Raluca Anghel spune:

  Ce frumos articol! Asa este. Din fericire, am fost la un curs de puericultura, inainte de a naste, unde o doamna foarte inteligenta ne-a invatat exact asta: tu esti cea mai buna mama pentru copilul tau, nu exista alta. As fi vrut sa aud asta mai des, in loc de critici, frici si alte cele.

 • daliana spune:

  Suntem fericiti daca ne respectam reciproc.„Pe masura ce cresc, copiii pot uita ceea ce le-ai spus, dar nu vor uita felul in care i-ai facut sa se simta.” Cam asa….

 • Mona spune:

  Mulțumesc!!! 🙂 Toți copiii sunt fericiți și se joacă, ce gând frumos! Da, suntem, atâta timp cât facem tot ce putem, suntem cele mai bune mame din lume! Cum era vorba aceea… există doar un singur copil cel mai frumos din lume și fiecare mamă îl are!

 • Ioana spune:

  Sa stii ca as fi vrut sa citesc articolul acesta acum mai multi ani, insa e bine venit si acum. Multumesc, ai mare dreptate in ce spui. Cand privesti copiii jucandu-se fara nicio grija, nu ai de unde sti ce probleme are fiecare. Insa daca nu ar exista mama care sa aiba grija de copilul ei, acel copil nu ar ajunge sanatos, hranit si imbracat la locul de joaca,

 • Ruxandra spune:

  Frumos articol! Deși nu sunt mama,chiar mi-a plăcut cum ai scris. Copiii știu să trăiască clipa,să se joace,să nu pună etichete,să nu își facă griji. Nesiguranța,grija,frica și toate cele,vin mai târziu din cauza oamenilor lângă care trăiesc,imitându-le comportamentul.
  Consider că fiecare mama e bună dacă are grijă să îi fie alături copilului,la bine și la greu,să nu îl judece,să nu îl compare,să nu îl limiteze,ci să îl educe cu calm și răbdare.

 • Of, ce bine ar fi sa lasam frustrarile, comparatiile si etichetele deoparte. Fiecare mama este cea mai buna pentru copilul ei, asa cum fiecare copil este perfect pentru mama lui.

 • Anca spune:

  Asa imi place si mie sa cred ca sunt cea mai buna pentru copilul meu, in rest nu ma intereseaza.

 • Alina spune:

  Cred ca intr-un fel sau altul fiecare mama este buna intr-un fel sau altul. Eu una ma gandesc la asta, pur si simplu imi pun aceasta intrebare, oare sunt o mama buna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *