Să le oferim copiilor vacanțe, în loc de jucării

Întâmplător am auzit ieri seară o știre care suna cam așa: ”psihologii spun că părinții ar trebui să meargă în vacanțe cu copiii, în loc să le cumpere așa multe jucării”. Și de data asta am fost complet de acord cu ei, tocmai de aceea m-am gândit să împărtășesc cu voi știrea. Noi tot timpul spunem ”parcă a mai crescut un pic” de câte ori revenim acasă după o excursie ori vacanță, fie ea lungă sau scurtă, departe sau mai aproape de casă.

Psihologii spun că o plimbare la munte sau doar câteva ore petrecute pe plajă unde se poate juca, pur și simplu, cu nisip, îl vor face pe copil mult mai fericit decât o jucărie. Dacă stați să vă gândiți la asta, o să le dați și voi dreptate. Noi cel mai bine ne-am simțit și ne-am distrat în vacanțe, așa obositor cum este câteodată când ai copilul mic.

Weekend-ul trecut când am mers la zăpadă, la pârtia de la Ghimeș, a fost atât de fericită, încât râdea cu gura până la urechi. Ne-am bucurat de bucuria ei și a fost una din cele mai frumoase ieșiri. În plus, de câte ori plecăm avem ocazia să stăm împreună mult, să ne jucăm, să ne plimbăm, să descoperim locuri interesante. Și acasă suntem împreună, dar, de exemplu, eu spăl vase, Natalia se joacă, tatăl ei mai lucrează ceva. Când plecăm, chiar suntem împreună și atenți unul la altul.

Tot psihologii spun că li se dezvoltă acea parte din creier responsabilă cu memoria, exprimarea emoțională și judecată. Văd lucruri noi, descoperă natura, aud limbi noi, încearcă mâncăruri noi. Și toate acestea alături de persoanele pe care le iubește cel mai mult, voi, părinții lui. Tocmai de aceea sunt sigură că vacanțele îi ajută să crească frumos.

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Washington au urmărit 9000 de familii și au ajuns la concluzia că un copil este mai fericit când merge în vacanțe, decât atunci când primește un cadou. Ieșirile în natură le dezvoltă lobul frontal, acea parte a creierului responsabilă de exprimarea emoțională, memorie, limbaj și judecată.

În primii 5 ani de viață, dezvoltarea creierului la copii este intensă și atunci în loc de o jucărie, de care oricum se plictisește repede, cel mai bine este să ieșim cu copii în natură, să mergem mai des în vacanțe și excursii. Atunci petrec timp cu părinții, stau mult afară, se joacă mult în aer liber, fac activitate fizică.

Așa că data viitoare când vreți să cumpărați o jucărie, mai bine vă gândiți să puneți banii deoparte pentru următoarea excursie sau vacanță.

O să vă rămână amintiri frumoase, poze haioase și o să aveți un copil mai fericit.

Nu este nevoie să plecați în vacanțe scumpe, în locuri îndepărtate, este nevoie să plecați. Sigur veți descoperi zone frumoase și o să vă faceți copilul mult mai fericit, decât dacă îi oferiți o jucărie frumos împachetată.

Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

6 comments

 • razvan spune:

  Da 😀 . Calatoriile reprezinta „metoda suprema” de dezvoltare/educare, daca reuseste si cel mic sa o perceapa asa…

  • Otilia Dima spune:

   Nu stiu daca o percepe direct, dar tot ce descopera in timpul vacantelor, cred ca il ajuta sa se dezvolte, sa invete si sa descopere atatea lucruri intr-un mediu relaxant si placut.

 • Amy spune:

  Calatorii, timp, atentie … de astfel de lucruri au nevoie copiii, nu doar de jucarii si dulciuri. Iar de gadget-uri smart la varste fragede, clar nici nu se pune problema! 🙂 Vad in jurul meu o gramada de parinti care pur si simplu nu mai traiesc la fel ca inainte dupa ce apar copiii. Nu mai au chef, nu mai au timp … Nu judec, pentru ca nu am copiii, dar nu prea pot sa ii inteleg oricat de mult ma straduiesc.

  • Otilia spune:

   Da, cred că lipsa de timp ii face să fie asa, mai mereu pe fugă. Sunt sigură că își iubesc copiii și în felul lor se străduiesc cât pot. Și eu îi înțeleg greu câteodată, nu îmi plac părinții care văd copiii o liniuță în agendă, dar încerc să nu îi critic. Sigur au motivele lor și cred că în adâncul sufletului ei încearcă să fie cei mai buni părinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *