Ne pregătim de Paște

Biserica din deal, mirosul de cozonac, ouăle roșii, bunica, bunicul … în orașul mic, în care am crescut, toate au rămas la fel. Acolo timpul pare că nu se grăbește. Doar oamenii, uneori. Mi-e drag să merg acasă de sărbători. Poate, datorită amintirilor frumoase din pragul Paștelui. Îmi aduc aminte cum mergeam la Deniile din Săptămâna Mare. Cum se auzeau cântece de la biserică, de la slujba Prohodului. Noaptea de Înviere și chipurile oamenilor aplecați spre lumânări. Slujba care se auzea în tot orașul. Clopotele care răsunau puternic și chemau oamenii la biserică. Mirosul de cozonac și dorința mea de a ține post. Ouăle roșii pe care abia așteptam să le ciocnesc. Duminică dimineața când bunica mă punea să mă spăl pe față cu apă rece, în care punea un ou și un ban.

Toate aceste amintiri le păstrez cu drag din vremea copilăriei mele. Îmi doresc ca peste ani și Natalia să aibă amintiri frumoase, cu gust și miros, din vremea copilăriei ei. Timpul acum, parcă, e mai în grabă, și cât pot, îmi doresc să îl fac să mai stea și el un pic. Noi acum ne pregătim de Paște. Stai un pic timpule să îi adun amintiri pentru când va fi mare. Să îi țină de cald sufletului, când va veni vremea să plece și ea de acasă. Să aibă și ea amintiri cu miros de cozonac.

Să își aducă aminte cum făceam ouă. Cum făceam curat în casă. Cum ne pregăteam și sufletele pentru sărbătoare. Deocamdată este prea mică. Nu are răbdare să stea la slujbă și nici nu înțelege semnificația religioasă a Paștelui. Dar mai încolo, când va crește, îmi doresc să merg cu ea la Denii și să îi povestesc semnificația acestei sărbători. Dacă aveți copii mai mari, vă încurajez să le povestiți și ce înseamnă din punct de vedere religios Paștele. Cred că este important, pentru noi, ca ființe umane, să știm despre religia noastră.

Anul trecut am făcut cu ea cozonac și am vopsit ouă. A fost pentru prima dată când am făcut cozonac și m-am bucurat mult că mi-a și ieșit. Aveam impresia că este foarte dificil. Să știți că nu este chiar așa. Dacă nu ați încercat până acum, să vă faceți curaj. Secretul este să frământați bine. 🙂

Găsiți foarte multe rețete de cozonac, dar eu zic mai bine, că tot suntem în prag de sărbătoare, să sunați pe cineva drag din familie, care știți că gătește bine, și să îi cereți rețeta. Mai stați de povești.

Zilele următoare voi încerca din nou să fac cozonac. Eu am rețeta de la mătușa mea. Pozele sunt de anul trecut, de la prima încercare. Dacă mie mi-a ieșit, sigur vă iese și vouă. Și până la urmă, contează timpul petrecut împreună, să vă simțiti bine, să adunați amintiri. Așa că nu puneți presiune pe rezultat. 🙂


Am vopsit și ouă, dar pentru că Natalia era mai mică, am folosit suc de sfeclă. Și am intuit bine. La un moment dat și-a băgat capul cu totul în castron. Dacă aveți copii mai mici, e o idee bună sucul de sfeclă. Puteți sta liniștite dacă bagă în gură. Anul acesta, ne înțelegem mai bine, și vom folosi chiar vopsea de ouă.

Pozele sunt de anul trecut. Vă spun sincer, nu a ieșit nimic. 🙂 Dar ea s-a simțit bine, iar eu, după cum vedeți, am niște amintiri frumoase. De asta zic, orice activitate aveți în plan, nu vă gândiți la rezultatul final, ci pur și simplu, să vă simțiți bine împreună.

Ieri am făcut și un copăcel cu ouă. Am adunat crenguțe uscate pe care am atârnat ouă. Crenguțele le-am pus într-un borcan. Puteți să le puneți și într-o vază. Crenguțele le puteți picta sau lăsa așa, naturale. Puteți să folosiți ouă din polistiren sau de ciocolată, de care legați ațe. Vă las câteva imagini să vedeți cum ne-am jucat noi ieri.

Mai avem câteva cărți cu abțibilduri de Paște, o carte de colorat pe tema această și o carte despre anotimpul primăvara, cu care ne vom mai juca săptămâna aceasta.

Voi cum vă pregătiți de Paște?

Orice aveți în plan, nu uitați, de fapt, și de pregătirile sufletești. Despre asta, spun eu, că sunt mai mult sărbătorile. Sper să aveți un Paște binecuvântat și pe cei dragi alături. Și de asta au nevoie copii. Să petreacă în familie. Nu vă urez să fiți mai buni, pentru că eu vreau să cred că sunteți buni, în general, nu doar acum în prag de Paște.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți să îi dați like și să îmi lăsați un comentariu despre cum vă pregătiți voi de Paște.

Vorba cântecului, sharing is caring, așa că puteți da share cu încredere, dacă v-a plăcut articolul.

Puteți să dați și like paginii de Facebook, să vedeți cum ne va ieși cozonacul anul acesta. 🙂

Sursă foto: pexels.com

17 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *