Ne pregătim de Paște

Biserica din deal, mirosul de cozonac, ouăle roșii, bunica, bunicul … în orașul mic, în care am crescut, toate au rămas la fel. Acolo timpul pare că nu se grăbește. Doar oamenii, uneori. Mi-e drag să merg acasă de sărbători. Poate, datorită amintirilor frumoase din pragul Paștelui. Îmi aduc aminte cum mergeam la Deniile din Săptămâna Mare. Cum se auzeau cântece de la biserică, de la slujba Prohodului. Noaptea de Înviere și chipurile oamenilor aplecați spre lumânări. Slujba care se auzea în tot orașul. Clopotele care răsunau puternic și chemau oamenii la biserică. Mirosul de cozonac și dorința mea de a ține post. Ouăle roșii pe care abia așteptam să le ciocnesc. Duminică dimineața când bunica mă punea să mă spăl pe față cu apă rece, în care punea un ou și un ban.

Toate aceste amintiri le păstrez cu drag din vremea copilăriei mele. Îmi doresc ca peste ani și Natalia să aibă amintiri frumoase, cu gust și miros, din vremea copilăriei ei. Timpul acum, parcă, e mai în grabă, și cât pot, îmi doresc să îl fac să mai stea și el un pic. Noi acum ne pregătim de Paște. Stai un pic timpule să îi adun amintiri pentru când va fi mare. Să îi țină de cald sufletului, când va veni vremea să plece și ea de acasă. Să aibă și ea amintiri cu miros de cozonac.

Să își aducă aminte cum făceam ouă. Cum făceam curat în casă. Cum ne pregăteam și sufletele pentru sărbătoare. Deocamdată este prea mică. Nu are răbdare să stea la slujbă și nici nu înțelege semnificația religioasă a Paștelui. Dar mai încolo, când va crește, îmi doresc să merg cu ea la Denii și să îi povestesc semnificația acestei sărbători. Dacă aveți copii mai mari, vă încurajez să le povestiți și ce înseamnă din punct de vedere religios Paștele. Cred că este important, pentru noi, ca ființe umane, să știm despre religia noastră.

Anul trecut am făcut cu ea cozonac și am vopsit ouă. A fost pentru prima dată când am făcut cozonac și m-am bucurat mult că mi-a și ieșit. Aveam impresia că este foarte dificil. Să știți că nu este chiar așa. Dacă nu ați încercat până acum, să vă faceți curaj. Secretul este să frământați bine. 🙂

Găsiți foarte multe rețete de cozonac, dar eu zic mai bine, că tot suntem în prag de sărbătoare, să sunați pe cineva drag din familie, care știți că gătește bine, și să îi cereți rețeta. Mai stați de povești.

Zilele următoare voi încerca din nou să fac cozonac. Eu am rețeta de la mătușa mea. Pozele sunt de anul trecut, de la prima încercare. Dacă mie mi-a ieșit, sigur vă iese și vouă. Și până la urmă, contează timpul petrecut împreună, să vă simțiti bine, să adunați amintiri. Așa că nu puneți presiune pe rezultat. 🙂


Am vopsit și ouă, dar pentru că Natalia era mai mică, am folosit suc de sfeclă. Și am intuit bine. La un moment dat și-a băgat capul cu totul în castron. Dacă aveți copii mai mici, e o idee bună sucul de sfeclă. Puteți sta liniștite dacă bagă în gură. Anul acesta, ne înțelegem mai bine, și vom folosi chiar vopsea de ouă.

Pozele sunt de anul trecut. Vă spun sincer, nu a ieșit nimic. 🙂 Dar ea s-a simțit bine, iar eu, după cum vedeți, am niște amintiri frumoase. De asta zic, orice activitate aveți în plan, nu vă gândiți la rezultatul final, ci pur și simplu, să vă simțiți bine împreună.

Ieri am făcut și un copăcel cu ouă. Am adunat crenguțe uscate pe care am atârnat ouă. Crenguțele le-am pus într-un borcan. Puteți să le puneți și într-o vază. Crenguțele le puteți picta sau lăsa așa, naturale. Puteți să folosiți ouă din polistiren sau de ciocolată, de care legați ațe. Vă las câteva imagini să vedeți cum ne-am jucat noi ieri.

Mai avem câteva cărți cu abțibilduri de Paște, o carte de colorat pe tema această și o carte despre anotimpul primăvara, cu care ne vom mai juca săptămâna aceasta.

Voi cum vă pregătiți de Paște?

Orice aveți în plan, nu uitați, de fapt, și de pregătirile sufletești. Despre asta, spun eu, că sunt mai mult sărbătorile. Sper să aveți un Paște binecuvântat și pe cei dragi alături. Și de asta au nevoie copii. Să petreacă în familie. Nu vă urez să fiți mai buni, pentru că eu vreau să cred că sunteți buni, în general, nu doar acum în prag de Paște.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți să îi dați like și să îmi lăsați un comentariu despre cum vă pregătiți voi de Paște.

Vorba cântecului, sharing is caring, așa că puteți da share cu încredere, dacă v-a plăcut articolul.

Puteți să dați și like paginii de Facebook, să vedeți cum ne va ieși cozonacul anul acesta. 🙂

Sursă foto: pexels.com

17 comments

  • Raluca Anghel spune:

    Foarte frumos articol și minunate amintiri 🙂 ne pregatim tinand post și o sa mergem la Biserica 🙂

  • Oana M spune:

    Ce frumoase amintiri si intamplari. Fix asa imi amintesc si eu de Pastele petrecut in copilarie acasa. M-a emotionat tare articolul tau. Cat despre oua, si eu le fierb in zeama de sfecla rosie sau de ceapa galbena. Si mai adaug si frunuzlite in ciorap.
    Multumesc de idei! Cea mica e tare dragalasa! Paste binecuvantat sa aveti, va urez inca de pe acum!

    • Otilia spune:

      Mulțumim frumos! Da, îmi aduc și eu aminte de frunzulițele în ciorap. Erau, la final, foarte frumoase ouăle.

  • Oana spune:

    Cat de bine au ieșit cozonacii și ce frumos ai implicat o pe micuta Natalia! Sarbatori liniștite și frumoase draga mea!

    • Otilia spune:

      Mulțumesc, la fel! Te îmbrățișez. Cât despre cozonaci e posibil să fi fost norocul începătorului. 🙂 Vedem și anul acesta.

  • Amy Mamy spune:

    Cat de frumoși au ieșit cozonacii, cred ca v-ați distrat pe cinste împreună! Amintirile sunt cele mai mari comori pe care un om poate sa le aibe!

  • Illusion spune:

    Ce amintiri frumoase mi-ai trezit! Parcă ți-am mai zis că articolele tale mă fac nerăbdătoare să am o fetiță?

    • Otilia spune:

      Ooo, m-a emoționat comentariul tău. O să vină și copilul la momentul potrivit și cu siguranță o să aduni și tu multe amintiri frumoase. Ce să zic, visul să se îndeplinească. Te pup și sărbători cu bine!

  • Adriana Ivan spune:

    Noi mergem la părinți de joi și ne pregătim acolo facem prăjituri, mâncăruri tradiționale și vopsim ouăle. Fetița mea e foarte încântată și abia așteaptă!

  • Dana spune:

    Mă încearcă același sentimente în perioada asta.❤

  • Dorina spune:

    Foarte frumoase amintiri! Noi vopsim ouăle cu coji de ceapă, în rest pregătirile sunt cam aceleași. Anul acesta va fi primul Paște cu nepoțica mea, Mara, așa că îl așteptăm cu nerăbdare 😊. Sărbători fericite și luminoase!

  • Pregătiri extraordinare nu facem anul acesta, căci burtica in crestere nu imi da voie mare lucru, dar sigur vom avea cozonac cald, puțină friptura de miel si tort, căci o sărbătorim pe cea mică a doua zi de paște.

  • Ce frumos! Pregatirile alaturi de cei mici sunt cele mai frumoase, indiferent de cat de greu pare pe moment, cand distrug totul in jurul lor. 🙂

  • Ioana spune:

    Cred ca la sucul de sfecla trebuia pus si otet, ca sa se impregneze culoarea. Paste fericit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *