De ce este important să le citim basme copiilor. Analiză ”Cenușăreasa” – fragment din carte

Basmele sunt foarte importante pentru copii, în ciuda temerilor pe care le au părinții pentru că ar fi prea dure sau traumatizante. În realitate, prin basm copiii se pot vindeca de unele frici, își pot rezolva unele conflicte interioare și îi pot ajuta să își clarifice unele emoții. Copiii au nevoie să se identifice cu unele personaje din basme, pentru ca alături de ele, să se elibereze de unele angoase.

Basmele au un rol benefic și ar trebui să începem să le citim copiilor de la vârsta de patru – cinci ani. Copiii pot manifesta preferințe pentru o poveste anumite. Aceasta ar trebui citită ori de câte ori copilul vrea. În acest fel copilul își rezolvă problemele care l-au făcut să reacționeze la poveste.

Cartea lui Bruno Bettelheim, ”Psihanaliza basmelor”, explică foarte bine importanța basmelor pentru copii și îți dorește ca părinții să înțeleagă rolul terapeutic al acestor povești în dezvoltarea emoțională a celor mici.  Autorul analizează și câteva din cele mai cunoscute basme, oferind interpretări elaborate ale imaginarului poveștilor.

Vreau să vă redau un fragment din carte despre basmul”Cenușăreasa”, unul din cele mai cunoscute și îndrăgite de copii.

Analiza basmului ”Cenușăreasa”

”Cenușăreasa, așa cum o cunoaștem, este receptată ca o poveste despre chinurile și speranțele care formează conținutul esențial al rivalității dintre frați; și despre eroina care triumfă asupra surorilor care au maltratat-o. Basmul înlocuiește relațiile dintre frați cu relațiile dintre frații vitregi – probabil o găselniță care să explice și să facă mai acceptabilă animozitatea pe care nimeni nu o dorește între frații adevărați. Nici un alt basm nu ilustrează la fel de bine precum Cenușăreasa trăirile interioare ale unui copil în chinurile rivalității fraterne, atunci când se simte deznădăjduit și depășit de frații și surorile lui. Când o poveste corespunde sentimentelor profunde ale copilului – cum nici o narațiune realistă n-ar reuși-, ea atinge pentru el calitatea emoțională de adevăr.

Indiferent de poziția noastră în familie, suntem marcați de rivalitatea fraternă, în anumite perioade ale vieții, într-o formă sau alta. Chiar și un copil singur la părinți are impresia că alți copii au niște avantaje mult mai mari, ceea ce îl face extrem de gelos. Mai mult, el poate suferi din cauza ideii anxioase că, dacă ar fi avut vreun frate, părinții l-ar fi preferat pe acela. Este o poveste care atrage aproape la fel de mult fetele și băieții, deoarece copii de ambele sexe suferă din cauza rivalității fraterne, nutrind cu toții aceeași speranță de a se salva din poziția ingrată și de a-i depăși pe  cei care le par superiori.”

Cartea o găsiți la editura Univers și face parte din colecția ”Educație cu blândețe”, coordonată de Ioana Chicet – Macoveiciuc. O găsiți în librării și pe internet.

Este o lectură plăcută, care sper să vă convingă să le citiți basme copiilor.

Despre această carte am mai scris și aici.

Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursă foto: www.pexels.com

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *