Copiii râd în medie de trei sute de ori pe zi. Citat din cartea ”Rețete de jocuri”

Mie îmi place să mă joc. Nu am avut niciodată probleme cu asta. Nu mi-a fost rușine să mă tăvălesc pe jos, să fac ca toate celea doar pentru a o auzi pe Natalia râzând. Poate, mi-a fost mai ușor pentru că sunt o fire mai copilăroasă, îmi place să râd, să glumesc și după ce am devenit mamă, să mă joc toată ziua ”mi-a venit” ca o mănușă. Greul vine atunci când sunt foarte obosită, când am avut o zi proastă, când mă mai lasă inspirație, dar chiar și așa, dacă ne găsim un joc, o hârjoneală ceva, timpul ne trece altfel și ne încărcăm amândouă.

Am descoperit-o apoi pe Otilia Mantelers, vă recomand să o urmăriți. Ea încurajează să ne jucăm cu copii și vorbește despre cum jocul ajută să vindecăm diferite frici și traume la copii. Jocul e terapie curată. Eu cred că jocul nu e terapie doar pentru copii, cred că este terapie și pentru noi.

Cred că atunci când nu ne simțim prea bine, cea mai bună, ieftină și la îndemână terapie pentru o mamă este să se așeze pe covor și să se joace cu copilul ei. Dar să se joace, să fie acolo, prezentă, nu cu gândul în altă parte.

În martie vine în România Lawrence J. Cohen, iar conferința poate fi urmărită și online. Eu și o bună prietenă a mea o vom urmări și abia așteptăm. Lawrence J. Cohen este psiholog specializat în jocul copiilor, terapie prin joc și parentaj. El susține ateliere de parentaj prin joc pentru părinți, profesori și profesioniști din domeniul îngrijirii copiilor.

Cred foarte mult în povestea asta cu jocul care vindecă. Cred foarte mult în beneficiile jocului în viața copiilor.

Până la conferința din martie, pe care v-am spus că abia o aștept, mi-am comandat cartea lui Lawrence J. Cohen ”Rețete de jocuri”. Este foarte faină. Nu citesc foarte multe cărți de parenting. Adică am început multe, dar puține am terminat. Dar asta eu zic că merită. Înveți să te joci și înveți de ce este bine să te joci, să fii copilăros, să îți încurajezi copilul să se joace. Crec că este foarte utilă pentru toți părinții. Mai ales pentru cei cărora le vine mai greu să se joace.

Vă redau un scurt pasaj din carte. Poate vă convinge.

”Teoretic, timpul petrecut cu copii e vesel. Educatoarea fiicei mele mi-a spus că preșcolarii râd în medie de trei sute de ori pe zi. Ce s-ar întâmpla dacă am face-o și noi? Haideți să ne amuzăm mai mult: să cântăm cântece caraghioase, să cădem teatral, să exagerăm, să ne batem cu perne, să spunem glume! Dacă sunteți frustați pentru că trebuie să-i amintiți copilului vostru pentru a douăsprezecea oară să-și împacheteze mâncarea pentru școală sau să ducă gunoiul, data viitoare încercați să cântați solicitarea cu o voce ca de operă, în loc de a folosi tonul de cicăleală obișnuit. Veți reuși cel puțin să îi atrageți atenția.”

Nu trebuie să inventăm jocuri sofisticate, doar să fim un pic mai distractivi, mai veseli, să ne mai ”dezbrăcăm” de hainele seriozității și pur și simplu să ne prostim alături de ei.

Am scris mai demult un articol. Îl găsiți aici. Cam despre asta vorbește autorul. Un moment de sclipire prin care să treci cu zâmbetul pe buze peste o criză de-a copilului. Și la final și voi, și el, veți fi mai fericiți.

Când aveți timp să căutați mai multe despre carte. Eu zic că este una care chiar merită. Și banii, și timpul.

Conferința din martie este organizată de Parenting Academy și va fi moderată chiar de Otilia Mantelers. Găsiți pe pagina lor mai multe detalii despre conferință, dacă vi se pare interesant – parenting-academy.ro.  Avantajul este că poate fi urmărită on-line, nu este nevoie să fii din București sau să te deplasezi acolo.

Update: conferința a avut loc. Am urmărit doar o parte din înregistrare, după ce ajung la final, voi scrie un articol despre ce s-a discutat acolo.

Sursă foto: Pexels.com

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *