Situată în Oituz, la 15 km de Onești, Casa Kolping este un loc simplu, liniștit și civilizat. Am mers să îi vizităm într-o zi, în timpul săptămânii. Curtea era plină de copii care se jucau cu doi voluntari. Unii alergau veseli de colo, colo, alții jucau Roata Norocului. Două fetițe se dădeau în leagăn, iar un băiețel aștepta să treacă cinci minute să îi vină și lui rândul. Sunt copiii care participă la Școala de vară. În fiecare zi vin tineri voluntari să facă diferite jocuri și activități alături de copii.
Câțiva copii mai mari erau într-o clasă. Făceau moriște din hârtii. Ne-au dat și nouă una cadou. Curând venea ora mesei. Doi copii mai mari așezau tacâmurile. Ieri puseseră cuțitul greșit, astăzi trebuiau să fie mai atenți. Cei mici se grăbeau să se spele pe mâine. Cei mari îi ajută pe cei mici. Nimeni nu țipă, toți zâmbesc, sunt fericiți și știu fiecare ce trebuie să facă. Iar plăcerea se vede pe chipurile lor. De la cei care lucrează acolo, la voluntarii și copiii care iau parte la tot felul de activități.
Casa Kolping este situată într-o zonă liniștită, într-un cadru rural deosebit și este cel mai bun exemplu despre cum poți să faci Rai din ce ai. Într-un loc minunat, cu poveste, istorie și peisaje minunate, încerci să faci ceva pentru comunitate și copii.
Am plecat de acolo cu sentimentul că așa arată normalitatea, că așa arată un Centru Educațional pentru copii. Un loc unde prin joc, joacă și petrecut timp în natură, copiii se pot dezvolta foarte frumos și învăța cât mai multe. Că oamenii care lucrează cu copii trebuie să fie blânzi, iubitori, pasionați, creativi și deschiși.
Care este povestea Casei Kolping Oituz?
Casa Kolping din Oituz funcționează ca un Centru Educațional. În timpul anului școlar copii se pot duce acolo la After School, iar în timpul vacanței mari la Școala de Vară. Copii participă la activități fie în interior, fie în spațiul de joacă în aer liber. Casa Kolping are o seră unde copii alături de educatori plantează legume și plante aromatice, pe care le folosesc la bucătărie. Vă dați seama ce satisfacție au când mănâncă la prânz o ciorbă din legume pe care ei le-au plantat. În curte există și un atelier de manufactură unde copii pot desfășura activități de lucru în lemn. Asta îi ajută să își dezvolte motricitatea, atenția și creativitate. Fac excursii la obiectivele din jur, practică diferite sporturi în curte.
Scopul lor este și de a-i ajuta pe copii proveniți din familii defavorizate din zonă. Banii obținuți din taxa de încriere la After School și Școala de vară îi folosesc pentru a susține educația a 20 de copii sărmani. Aceștia participă la After School, sunt ajutați la teme, li se spală hainele, iau masa. Tot ce este necesar pentru a beneficia de tot ce are nevoie un copil pentru a crește armonios.
Din păcate viața poate fi uneori nedreaptă și nu toți copii primesc aceleași șanse. Tocmai de aceea, cei de la Casa Kolping au gândit ca acest proiect să fie și unul social.
Pentru a se putea autofinanța și ajuta în continuare cât mai mulți copii, la Casa Kolping din Oituz se pot organiza tabere tematice pentru copii și tineret, workshop-uri, seminarii, conferințe, întâlniri de lucru, simpozioane sau evenimente. Chiar în aceste zile, de exemplu, se desfășoară acolo o tabără de pictură.
Casa Kolping pune la dispoziție:
- 5 camere pentru cazare (1 cameră single, 2 duble, 1 triplă și 1 apartament) cu posibilitatea de a suplimenta cu încă 7 locuri pe saltele(pentru copii si tineret);
- sala de mese şi terasă;
- 3 săli de conferințe (având pereți modulari putem obține 1, 2 sau 3 săli, in funcție de numărul participanților)
- parcare;
- teren de sport;
- atelier școală de manufactură pentru activități de lucru în lemn;
- seră de legume pentru activități educaționale;
- grătar în aer liber;
- spațiu de joacă în aer liber pentru copii.
Așadar, cei care doresc să organizeze cursuri sau tabere pot apela la ei. Resursele financiare obține în urma acestor activități sunt folosite pentru a se susține și ajuta în continuare copiii defavorizați din zonă și a le oferi o șansă la educație.
La Casa Kolping vă puteți și caza dacă ajungeți prin zonă și vreți să poposiți. De asemenea, banii obținuți din astfel de activități vor fi folosiți pentru a investi în proiecte sociale.
E un fel de ”Dar din dar…”. Ei oferă un spațiu minunat, ideal pentru copii, părinții își pot înscrie copii la After School sau la Școala de vară, unde au parte de educație prin joc și joaca, iar din banii câștigați, Casa Kolping ajută alți copii defavorizați ale căror familii nu și-ar permite să îi ducă la astfel de activități.
Cei de la Casa Kolping își doresc să organizeze pe viitor și diferite cursuri pentru copii și tineri.
E un loc minunat, aproape de Onești, unde merită să ne ducem copii pentru diferite activități.
Puteți afla informații despre Casa Kolping și toate activitățile desfășurate de ei, de pe site-ul lor: oituz.kolping.ro/.
Dacă vreți să vedeți cum petrec timpul copii la After School sau la Școala de vară, puteți să le urmăriți și pagina de Facebook: Centrul Educațional Kolping Oituz.
Acesta este un loc pe care l-aș alege pentru Natalia, altfel nu vi l-aș recomanda cu atâta drag. Nu este un articol plătit, eu m-am oferit să îl scriu după ce i-am vizitam cu Natalia. Mă gândeam ce bine ar fi să găsesc un loc, undeva aproape de noi, unde Natalia să facă multe activități în aer liber. Să aibă parte de o educație bazată pe joc și învățare în aer liber. Să facă activități cu care ea este învățată, din timpul petrecut doar cu noi. Să planteze, să picteze, să descopere natura, să se joace cu lemn sau alte elemente din natură, din care își poate inventa jucării.
1 comments