Un virus, două virusuri sau doi viruși?

Suntem in plin sezon de răceli și gripe. Nici noi nu am scăpat și rând pe rînd, după cum v-am mai povestit, ne-am îmbolnăvit. Așa că discuția principală, mai ales între noi părinții, este ce virus nou a mai luat copil, cât a făcut febră, dacă tușește cât tușește. Apoi ne plângem ce mulți microbi sunt acum, că e bine că a venit frigul poate mai îngheață și încheiem cu ce obosiți suntem. Și… evident din când în când în loc de un virus spunem de mai mulți. Deci, cum este corect? Copilul a luat un virus, două virusuri sau doi viruși?

Atunci când vorbim de răcelile sau gripele pe care le face copilul nostru și câteodată și noi pe lângă el, putem să folosim ambele forme de plural: viruși sau virusuri. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, ambele forme de plural sunt acceptate și corecte.

Așadar, DEX-ul  definește cuvântul virus astfel:

– virus, virusuri: agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoaca diverse boli infecțioase (pl. și viruși).

Deci, copii noștri pot lua de la alți copii, de prin magazine sau de la grădiniță, de la ceilalți copii aduși bolnavi acolo, mai mulți viruși sau mai multe virusuri. Orice forma de plural am folosi este corectă.

Dacă nu mai vorbim despre copii, ci despre computere, acestea nu iau decât viruși. Forma de plural virusuri nu este corectă în acest context. Deci virusul informatic are o singură formă de plural: viruși.

Decât un virus, doi viruși/două virusuri … mai bine multă sănătate. 🙂

 

Sursă foto principal: Pexels.com

 

1 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *