Puterea unui halat medical colorat

La etajul cinci al Spitalului, se aud voci de copii. Este secția de pediatrie. Acolo stau pentru o vreme mici eroi curajoși, care se luptă cu febra, cu răceala, cu durerile de burtică sau de la urechi. De pe pereții colorați le zâmbesc personajele din desene și cărți de povești. Cum intri pe hol este Albă-ca-Zăpadă iar o fetiță mică se uită la ea zâmbind. Este o fetiță curajoasă care iubește pisicile și care a venit aici să se lupte cu o febră persistentă. Asistenta ei preferată este o doamnă drăguță care are un halat cu pisici. Pe ea o iubește cel mai mult și nu îi mai este așa dor de pisica ei de acasă.

 

Mai încolo este desenat Mickey Mouse, pe un alt perete este Spider-Man iar departe, spe capătul holului sunt desenați Greuceanu și Batman, față în față. Pe copii îi amuză desenele și le place uneori să se plimbe pe hol, să se uite la ele.

La mijlocul holului este un loc de joacă pentru eroii. Și eroii mai iau câte o pauză de la lupta cu febra și vin să se joace. Mașinuțe, avioane, cărți de colorat, creioane colorate, câteva păpuși, un ursuleț de pluș și copilași drăguți care trec de la o jucărie la alta. Din când în când se oprește câte o asistentă și se joacă cu ei. Sunt blânde și le zâmbesc cu drag copiilor iar ei deja s-au apropiat de ele. Le știu după cum sunt îmbrăcate. Doamna asistentă cu cățeluși este preferata băiețelului de la Salonul 3 iar doamna cu fluturași le face să zâmbească pe fetițele de la Salonul 5.

 

Fiecare erou stă într-un salon cu pereții colorați: verde, roz, albastru, galben pal. La căpătul fiecărui pat este desenată o inimă mare unde fiecare copil își lipește numele. Eroii se fac întotdeauna bine și vor pleca la casele lor iar doamnele asistente cu halate medicale  colorate vor primii alții care au nevoie de îngrijiri și ajutorul lor. Numele lor rămâne acolo, ca amintire; ei sunt eroii curajoși care au înfruntat boala și au plecat fericiți.

Este ora tratamentului. O doamnă asistentă cu un halat cu broscuțe îi cântă unei fetițe, care nu mai vrea să ia pastilele: oac, oac, diri-diri-dam … Fetița zâmbește. Se uită la halatul vesel și o amuză și cântecelul. Îl știe și ea și uite așa uită că nu mai vrea pastilele … victorie, pastilele au fost înghițite.

Dintr-un alt salon se aude: Un elefant se legăna,/ Pe o pânză de păianjen,/ Și pentru că nu se rupea,/ A mai chemat un elefant… O doamnă asistentă cu un halat medical cu elefanți, cântă împreună cu eroii de la etajul 5. Așa înfruntă mai ușor boala. De aici își iau ei puterea. Din zâmbet, culori și povești.

Ar fi frumos să fie așa în toate spitalele, la secțiile de pediatrie. Copii ar rămâne cu impresii plăcute și fără frică de doctor, care știm se vindecă greu, și poate chiar niciodată. Câți adulți știți, oameni perfect funcționali, care se tem de doctor? Când aud spital, doctor și mai ales dentist, deja fața li se schimbă. Mulți … și eu sunt unul dintre ei și mi-ar plăcea ca fetița mea să nu fie așa. Să aibă încredere în medici și asistente, să aibă grijă de sănătatea ei și să meargă la spital cu încredere că va fi bine. Dar pentru asta, ar trebui ca primele ei interacțiuni să fie plăcute. Am trecut printr-o astfel de experiență, care nu a fost tocmai plăcută. Nici pentru mine, nici pentru ea. Ea era speriată și eu la fel, într-un decor cu foarte mult alb. Prea mult, chiar. Dar dacă, am fi ajuns la un spital, unde poate nu e loc de joacă, poate nu sunt nici desene pe pereți, așa cum mi-am imaginat eu o secție ideală, dar ar fi asistente empatice, drăguțe, răbdătoare cu copii, îmbrăcate cu bluze medicale cu imprimeuri diverse, cu siguranță pentru copii ar conta. Și evident, și pentru părinți. Când vezi că al tău copil râde la o asistentă care îl convinge să își ia pastilele și spune apoi că îi place de ea pentru că are o bluză cu pisicuțe, ai mai multă încredere că eroul tău se va face sigur bine. Este pe mâini bune. E ceva ce îți dă încredere.

Nu știu cum este să fii de cealăltă parte. Eu sunt doar pacientul, dar pot să îmi închipui că probabil și asistentelor le-ar plăcea să poarte alte ținute, nu doar albe. Le-ar produce și lor o stare de bine. Ar fi ținute care înveselesc pacientul dar și pe cel care le poartă. Iar culorile știm că au o putere terapeutică.

Efectul psihologic al culorilor a fost demonstrat concret în 1985 la un Congres Internațional al Culorii. S-au oferit atunci nenumărate exemple cu privire la legătura dintre culori și efectele ei asupra oamenilor. Și, ținând cont de influența culorilor asupra psihicului multor boli, fabricile de medicamente au făcut pastilele colorate. Galben și portocaliu sunt culori care sugerează dinamism, albastru induce liniște iar rozul calmează durerile (de asta și pastilele pentru dureri au această culoare).

Și, tocmai pentru că o culoare are și un efect benefic, există un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru, unde se găsesc modele colorate de halate medicale, care aduc veselie și zâmbete printre pacienți. Ideea celor de la eHalate a plecat de la ținuta cadrelor medicale din SUA, Germania, Franța, Italia și alte țări unde medicii și asistentele aveau ținute colorate, care înveseleau pacienții dar și ei erau mai bine dispuși. Cu gândul de a exista o atmosferă prietenoasă și în spitalele noastre, s-au gândit să creeze modele colorate și pentru cadrele medicale din România.

Medicii veterinari pot și ei îmbrăca halate cu imprimeuri cu animale, pentru pacienții blănoși. Natalia are o pisicuță și probabil că ar duce-o cu încredere la un medic veterinar îmbrăcat cu un halat vesel. Natalia s-ar înveseli și nu i-ar fi teamă că pisicuța ei pățește ceva.

 

Articol scris pentru cea de a 16 probă la SuperBlog 2018.

Sursă foto: eHalate (pagina de Facebook)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *