Japonia – o țară fascinantă, de descoperit

Japonia. O destinație exotică, o țară foarte îndepărtată care are o cultură aproape de neînțeles pentru noi, europenii, gheișele, samuraii, cireșii înfloriți, care alegorice imense, peisaje copleșitor de frumoase, istorie, longevitate, temple, castele, muzee și grădini. Și, acestea sunt doar câteva din lucrurile care îți vin în minte când te gândești la această țară. În câte cuvinte poți să surprinzi Japonia, care are de toate? Țara Soarelui Răsare, un loc unde se împletesc frumos și armonios, vechiul și noul, tradițiile și tendințele moderne, superstițiile cu tehnologia, valorile străvechi pe care își clădesc existența și influențele moderne. Te uiți la pozele colorate cu temple, la cele cu cireșii înfloriți și te gândești că nu ai mai văzut ceva atât de frumos, la cele în care apare Muntele Fuji, cu vârful lui alb, care parcă atinge cerul lor atât de albastru … și visezi … cum ar fi să ajungi acolo, în tara unde răsare soarele?

(Sursă foto: Pexels.com)

Când eram mică jucam un joc, inventat de tatăl meu: unde luăm cina în seara asta? Aveam un glob pământesc pe care el îl învârtea, eu închideam ochii și trebuia să pun degetul pe el să îl opresc. Acolo unde nimeream cu degetul și ”pământul” stătea în loc pentru mine, luam cina. Era un joc care mi se părea haios și care mă făcea să visez. Deci, unde luăm cina în seara aceasta?

(Sursă foto din colaj: Pexels.com)

Ar fi interesant în Japonia și dacă tot visăm fără limite la o vacanță minunată, cum ar fi chiar în restaurantul Sukiyabashi Jiro. Este un restaurant cu doar zece scaune, unde cina ar dura doar 15 minute, timp în care savurezi cel mai bun sushi din lume. Este un restaurant cu trei stele Michelin. Jiro Ono este cel care face cel mai bun sushi din lume. Când spui sushi, spui Jiro iar filmul despre viața și pasiunea lui, a fost cel care m-a convins să mănânc acest fel de mâncare. Îmi place și dacă ar fi să ajung în Japonia probabil că asta aș mânca la fiecare cină. Sushi, sushi, sushi.

(Sursă foto: Pexels.com)

Mâncarea lor și o experiență culinară altfel, ar fi un motiv pentru care aș vrea să vizitez Japonia. Se știe că mâncarea lor este foarte sănătoasă iar Japonia este țara care are una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume. Masa este pentru ei un ritual în sine care transpune legătura între membrii unei familii. Fiecare ingredient are un gust aparte și vorbește despre frumusețea naturii. Japonezii respectă fiecare ingredient din farfurie iar arta lor culinară este aparte și merită cunoscută; și gustată. Bucătăria japoneză face parte chiar din patrimoniul UNESCO. Sushi, sashimi, okonomiyaki, teppanyaki, noodles, sunt doar câteva din felurile de mâncare japoneze care ar trebui încercate, dar cu siguranță, cele mai interesante experiențe culinare le vei avea pe stradă. Mâncarea stradală vorbește despre cultura fiecărei țări. Cu siguranță gusturile vor fi deosebite de ale noastre, dar de aici vine și dorința de a experimenta o altfel de bucătărie. Un okazu cu pește sau chiar carne sau tofu (așa se numesc felurile de mâncare) alături de un bol de orez apoi o supă.  Un orez care te va face să înțelegi ce înseamnă savoarea: umami, cel de-al cincilea gust. Și, o nouă experiență se deschide în fața ta. O experiență pe care o guști bucățică cu bucățică, și neapărat cu un pic de wasabi,  cu ajutorul unor bețisoare. Probabil va fi o provocare să mănânci cu ele.

(Sursă foto: Pexels.com)

Lume multă, mâncăruri de toate felurile, tarabe cu produse despre care nu știi nimic dar stau frumos așezate, îți fac cu ochiul și ai vrea să le încerci. Nu știi la ce să te aștepți. Vei descoperi tot felul de gusturi noi și combinații inedite, pe care, în mod normal nu le-ai fi încercat. Este posibil să vezi ceva ce seamănă cu o prajitură, cu o glazură albă irezistibilă, care te face să zâmbești și să arați spre ea că o vrei și după ce guști să afli că acea glazură este de fapt o pastă de fasole albă.

Tocmai de aceea pentru o excursie în Japonia ar trebui să apelezi la un ghid. O persoană care cunoaște limba, cunoaște cultura și obiceiurile lor și te ajută să descoperi minunata, fascinanta, mereu surprinzătoarea Japonie.

Descoperă Japonia cu Exact Travel Club

Dacă ar fi să plec în vacanța visurilor în Japonia pentru a gusta cât sushi vreau și a descoperi tot felul de gusturi noi pentru a avea o experiență culinară completă, cu siguranță aș apela la o agenție de turism care face circuite în Japonia alături de ghizi vorbitori de japoneză. Zbor peste 8000 de kilometri pentru a mânca cel mai bun sushi. Ajung într-un loc nou, pregătită pentru experiențe noi. De unde încep? Și, de aici, te ajută Exact Travel Club. Acesta este rolul unui ghid. Să te ajute să îți îndeplinești dorințele pentru care ai vrut să călătorești în Japonia. Cu siguranța, un ghid va ști unde este indicat să te duci să mănânci, unde sunt piețele de turiști, unde poți încerca mâncare stradală și cel mai important, după părerea mea, îți spune și ce mănânci. Dacă nu știi limba, vezi în vitrinele restaurantelor doar niște farfurii colorate, frumos așezate care îți fac cu ochiul și atât. Un ghid care vorbește limba, ți-ar traduce meniurile și chiar te-ar îndruma ce preparate să guști ca să spui: despre asta este Japonia. Acesta este gustul Japoniei. Și, poate că este o excursie pe care o faci o dată în viață. Așadar, ar trebui să fie de vis.

(Sursă foto: Exact Tours)

Am văzut foarte multe poze cu el. Este semeț, se înalță până aproape de cer iar de acolo peisajele sunt superbe. De mii de ani, Muntele Fuji, veghează asupra destinului poporului nipon. Toate marile culturi și civilizații au un munte al lor. Grecii au Olimpul, evrei au muntele Sinai, tibetanii sunt vegheați de muntele Kailasa iar în Japonia Muntele Fuji Yama, Muntele fără Seamăn. Este neîntrecut de nici un altul, este pentru totdeauna în sufletul japonezilor.

(Sursă foto: Exact Tours)

Dacă vrei să ai parte de o experiență spirituală care să te marcheze, trebuie să urci Muntele Fuji. Acesta este un alt motiv pentru care aș vrea să ajung în Țara Soarelui Răsare. Există și o zicală japoneză legată de ascensiunea acestui munte, care pare mai degrabă o călătorie spirituală. Un om înțelept va urca Fuji o singură dată în viață, pe când un prost, va urca de mai multe ori și tot degeaba.

Descoperirea acestui munte, o experiență de notat pe lista: de făcut o dată în viață.

Plecând în călătorie alături de un ghid al agenției Exact Travel Club, vei ști în ce perioadă să vizitezi Japonia, pentru a putea urca pe Muntele Fuji, ce traseu este indicat în funcție de experiența ta, de ce echipament ai nevoie. Exact Tours are mai multe circuite în Japonia și în funcție de ceea ce vrei tu să vizitezi, ei te îndrumă spre unul potrivit pentru tine. De exemplu, vrei să ajungi la Muntele Fuji, poți alege circuitul Japonia mai aproape de zei sau Circuitul Japonia cireșilor înfloriți. Tu știi ce îți dorești de la o excursie în Japonia iar Exact Travel Club te ajută să trăiești și să descoperi ceea ce ți-ai dori.

(Sursă foto: Pexels.com)

Hiroshima. Tulburător. O pată neagră în istoria mondială. M-a fascinat, într-un fel ciudat, această parte din istorie. Sfârșitul celui de-al doilea război mondial s-a scris cu viețile a mii de oameni. Hiroshima a fost primul oraș din istorie distrus de o bombă nucleară. Pe 6 august 1945 Hiroshima a fost atacată și la trei zile după, orașul japonez Nagasaki. Little Boy și Fat Man rămân în istorie numele bombelor atomice aruncate asupra orașelor japoneze. Se încheie războiul. Japonia capitulează pe 2 septembrie. Și, iată 73 de ani mai târziu, Hiroshima este un oraș pe care poți să îl vizitezi. Un oraș istorie, cu atâtea lucruri de văzut și descoperit.

Hiroshima este un alt motiv pentru care aș vrea să vizitez Japonia. Mi-ar plăcea să ajung la Domul Bombei Atomice sau la Monumentul Copiilor din Hiroshima. Am citit despre povestea lui și m-a impresionat foarte mult. Micuța Sadoko Sasaki a supraviețuit printr-un miracol bombei, dar din cauza radiațiilor, s-a îmbolnăvit de leucemie și s-a stins din viață. Făcea din hârtie cocori, în care își pusese speranțele vindecării.  Astăzi, localnicii și turiștii depun cocori la Monumentul Copiilor iar în tradiția japoneză, în arta origami, cocorii sunt simbol al păcii și al inocenței. Este o poveste care înmoaie suflete. Cu siguranță, Hiroshima este un alt oraș fermecător din Japonia în care ai mult mai multe de descoperit. Asta știu eu despre acest oraș, dar un ghid experimentat va ști să mă îndrume să descopăr mult mai multe din acest oraș minunat. Un ghid de la Exact Travel Club mă va ajuta să creez un circuit pentru a putea descoperi cât mai multe din Hiroshima.

Și, pentru că vorbeam de arta origami, mi-ar plăcea să o descopăr chiar la ea acasă. Mama mea, din pasiune, mai face obiecte din hârtie. Așa am descoperit această artă și că ea se numește origami. Arta care dă viață hârtie, este un alt motiv pentru care aș vrea să vizitez Japonia. De altfel, istoria acestei arte este legată de Hiroshima și cocori. Tradiția japoneză spune că celui care împletește 1000 de cocori origami, zeii îi vor îndeplini o dorință. Mi-ar plăcea să învăț să dau viață hârtiei, chiar acolo și să fac măcar un cocor, în semn de pace și apreciere pentru cultura și istoria japonezilor.

(Sursă foto: Arhivă personală)

Dacă aș alege să plec în Japonia pentru a descoperi mai multe despre arta origami, un ghid m-ar putea ajuta să plecîntr-un circuit în care să pot descoperi mai multe despre această artă, m-ar ajuta să particip la workshop-uri, să îi înțeleg pe cei care mi-ar explica mai multe din taina acestei arte minunate de a plia hârtia.

Cu siguranță motivele să vizitezi Japonia sunt multe. Ai vrea să descoperi orașele moderne ale ei dar și zonele unde tradițiile s-au păstrat foarte bine. Să descoperi artele japoneze, gheișele, cireșii înfloriți, parcurile de distracție. Sunt atâtea locuri. Japonia are de toate. Tocmai de aceea mi se pare util atunci când vrei să îți planifici o vacanță până în Țara Soarelui Răsare să apelezi la o agenție de turism cu experiență în această destinaței.

De ce să alegi Exact Travel Club?

– au mai multe circuite standard, de unde să alegi, în funcție de ceea ce îți dorești să descoperi la această țară. Eu, aș alege circuitul Japonia mai aproape de zei. Puteți alege din circuitle pe care ei le pun la dispoziție cum ar fi : Tur Aniversar între Dinastii – Japonia Florilor de Mai, Japonia Cireșilor înfloriți, Japonia și Coreea de Sud – Spectacolul Primăverii, Japonia Mistică și modernă.

Eu aș alege Japonia mai aproape de zei pentru a vizita cele mai importante orașe, pentru a ajunge în Tokio la Centrul Internațional Origami, la Hiroshima, pentru a descoperi hainele și costumele lor tradiționale, mâncare autentică, decorații care te lasă uluit.

Poate tu ești fascinat de istorie sau vrei să descoperi samurai și gheișe și atunci ți s-ar potrivi mai bine un Tur între dinastii sau Japonia Mistică și Modernă. 

– îți poți personaliza circuitul în funcție de ceea ce îți dorești. Poate vrei să vizitezi doar parcuri sau doar zonele rurale, poate vrei să te distrezi … Japonia poate însemna altceva pentru fiecare dintre noi. Cei de la Exact Travel Club au experiență în organizarea excursiilor și o echipă mixtă româno-japoneză, care vă pot îndruma ce să vizitați, în funcție de dorințele voastre.

– puteți să vă achiziționați bilete JR pass, pentru trenurile japoneze. Exact Travel Club este singura agenție autorizată să emită astfel de abonamente în România.

Prin urmare, voi doar visați la ce vreți să descoperiți în Japonia și Exact Travel Club vă ajută să vă alegeți circuitul potrivit, pentru a fi o vacanță de vis.

Eu v-am spus motivele pentru care aș vrea să vizitez Japonia, alături de un ghid. Voi? De ce ați alege Japonia? Ce ați vrea să vizitați?

 

Articol scris pentru cea de a 15 probă la SuperBlog 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *