Anul trecut îi desenam Nataliei chipuri de oameni. Un cerc, doi ochi, un nas și-o gură. La final râdea și îmi făcea ”Bravooo”. Acum îi desenez forme geometrice: un cerc, un pătrat, un triunghi, un dreptunghi. Apoi le unim. Peste un pătrat, punem un triunghi. Adăugăm în pătratul mare ochii, pe care le numim ferestre și le desenăm sub formă de pătrate mai mici. Apoi gura, pe care o numim ușă, sub formă de dreptunghi. Facem un pas în spate și ne uităm la desen. Ce a ieșit? O casă.
(Sursă foto: arhivă personală)
În timp ce mă jucam așa cu Natalia m-am gândit că primele lucruri pe care am învățat să le desenăm toți, indiferent din ce generație am făcut parte, au fost chipuri umane, case, flori, copaci, păsări, soare, lună, stele. Vă mai aduceți aminte de primele desene de la grădiniță, de exemplu? Cred că toți am desenat, mai stângaci sau mai cu talent, același peisaj: o casă în natură. Cerul albastru, soarele cu raze într-un colț al foii, niște V-uri negre culcate, în loc de păsări, o căsuță drăguță aflată pe o potecă cu flori și pomi, și eventual pe mama și tata, ori vreun animăluț.
(Sursă foto: Pexels.com)
Acum, aceste desene încep să se tranforme în realitate. Și tot mai multe proiecte de case arată ca desenele noastre din copilărie. O clădire înconjurată de natură, printre copaci și flori, unde să trăim alături de cei dragi nouă. Ne îndreptăm către o lume mai curată, mai sănătoasă. Și ne întoarcem la visele din copilărie. O casă care să fie acasă și pentru noi, și pentru mediu.
(Sursă foto: Pexels.com)
Dacă ar fi să ne mutăm din apartamentul nostru de la bloc, la casă, am alege un loc în care să ne bucurăm de natură. De liniște. De peisaje minunate, în fiecare anotimp. Să fie o casă confortabilă, în care abia aștepți să te întorci. Poate undeva aproape de pădure, să stăm în curte să ne bucurăm de foșnetul pomilor în zilele cu vânt, de copacii îmbracați în alb iarna, de un pic de răcoare în zilele de vară, de primele fire de iarbă și de ghioceii firavi la început de primăvară.
Ar fi o casă care s-ar bucura de tot ce oferă natura: de soare, de vânt, de apa de ploaie pentru a produce energie și căldură. O casă care nu afectează mediul, nu poluează, ci lucrează cu mediul. Ar fi un model casa activă. Am auzit și noi de curând de acest concept. Este o viziune asupra clădirilor care creează o viață mai sănătoasă și mai confortabilă celor care o locuiesc și are un impact redus asupra mediului. Asta pentru că în casa activă cea mai mare parte a energiei necesare va fi oferită de surse regenerabile, iar pierderile de căldură vor fi reduse la minimum.
Potrivit statisticilor, 90% din timp ni-l petrecem în interiorul unor clădiri. Și-atunci cum să facem ca locul unde petrecem cel mai mult timp să fie confortabil? Acolo să ne bucurăm de natură și beneficiile ei, să respirăm un aer curat, să ne bucurăm de lumină și căldură.
Și așa a apărut ideea de casă activă, prin care se creează un mediu de viață sănătos și la interior. Cea mai importantă caracteristică a caselor active este impactul pozitiv pe care îl au asupra mediului înconjurător. Începem să înțelegem cât de important este să avem grijă de natură, de mediu, astfel încât am început să căutăm soluții prin care să ne facem viața mai ușoară, mai confortabilă, dar în același timp să respectăm și mediul, și să ne bucurăm de tot ceea ce ne poate oferi.
Casa activă este cel mai nou concept în domeniul arhitecturii clădirilor. În scurt timp nu vor mai fi case active, case pasive sau alte denumiri … vor fi case, pur și simplu. Case care ne fac viața frumoasă și care protejează mediul. Acesta va fi viitorul, pe care birouri de proiectare încep să îl deseneze. Case simple, în natură și despre natură. La fel ca în desenele noastre din copilărie. Am crescut ca să înțelegem că atunci când eram mici știam exact despre ce este viața. Despre lucruri simple, frumoase, despre aer curat și soare, despre cei dragi. Ne întoarcem la ele și ne mutăm în case active.
(Sursă foto: Aia Proiect – logo)
Biroul de Proiectare Aia Proiect este pe cale să definitiveze unul din cele mai importante proiecte din ultimii doi: Casa Activă.
( Sursă foto: aia-proiect.ro)
Casa, pe care deocamdată doar ne- o imaginăm, ar fi construită în natură. Ar fi căsuța din pădure. O casă activă care produce mai multă energie decât consumă, iar energia pe care o produce ar fi din surse regenerabile.
Ne-am dori o casă care să aibă un design futurist, atrăgător, iar materialele de construcție pentru realizarea structurii clădirii să fie într-o proporție cât mai mare reciclabile. Acest lucru ne-ar ajuta nu doar să construim o casă sustenabilă, ci și să ne bucurăm de un climat sănătos. În plus, pentru a ne bucura de un aer curat am avea instalate sisteme menite special să îmbunătățească calitatea acestuia. În acest fel nu ne-am face griji în privința umezelii sau a aerului uscat.
Casa va avea trei camere, o bucătărie spațioasă, deschisă, și un living mare unde va fi instalată o fenestrație de dimensiuni mari, care să sporească aportul solar, dar și nivelul de iluminare naturală. Toate acestea vor contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate. În camere, ferestrele vor fi cu sticlă izolatoare, astfel încât nu să fie pierderi de căldură și vor fi prevăzute și cu sisteme de microventilație, care să ne ajute să respirăm un aer curat și iarna când am ține ferestrele deschise mai puțin timp. Casa va avea panouri solare și un sistem de colectare a apei de ploaie. Încălzirea se va face prin podea, care va fi din lemn. Pentru iluminarea spațiului vom avea LED-uri.
Pentru un confort și mai mare, mai ales că tehnologia ne ajută acum în orice domeniu, am avea montați în fiecare cameră senzori și o rețea wireless, iar cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefoanele noastre vom fi în legătură cu casa noastră și când nu suntem acasă. Vom putea controla temperatura, vom putea aprinde lumina înainte să intrăm în casă sau să o stingem dacă o uităm aprinsă. Putem da căldura mai mare, dacă se face frig și să se încălzească bine până ajungem și noi acasă.
Nu am avea întrerupătoare. Am avea montați niște senzori care vor calcula singuri, în funcție de lumina naturală, dacă este nevoie să se aprindă led-urile în casă.
Vom aveam o casă activă și inteligentă, care ne va îmbunătăți sănătatea, ne vom bucura de confort și în plus vom face economii considerabile, ne mai având facturi de plătit. Banii i-am putea folosi pentru a merge în vacanțe. Stilul de viața se va schimba considerabil. Dincolo de confortul de care ne vom bucura, vom fi și mai aproape de natură. Vom putea folosi tot ce ne oferă natura și ne vom bucura de toate avantajele tehnologiei, pentru binele nostru. Nu va fi o casă în care să ne fie frig sau prea cald. Vom avea o temperatură și un climat confortabil în fiecare anotimp. Toate aceste lucruri ar contribui la creșterea calității vieții noastre.
Deocamdată … aceasta este doar o casă la care visăm. Dar casa nu este doar una de vis. Unii, deja, se bucură de astfel de case și de tot confortul lor.
Articol scris pentru Spring SuperBlog
Cee mult imi place ca ai facut trimitere la copilarie! Cateodata sunt uimita de… cat de multe stim in acea perioada a vietii noastre. Felicitari pentru articol si mult succes!
Multumesc. În timp ce pictam cu Natalia m-am gândit la ideea asta. Oricum mi-a dat bătăi de cap proba asta. 🙂
Și mie îmi plăcea in copilărie să desenez case pe pamânt deși locuiam la bloc. Fumoasă abordare. Mult succes!
Multumesc!
Mi-a plăcut cum ai conceput textul. Ai îmbinat foarte bine povestea cu datele tehnice atât de utile.
Mult succes!
Mulțumesc! M-am tot gândit cum să scriu și mi-a venit povestea asta în minte. Mi s-a părut o probă grea un pic. 🙂
Ai ales o metodă foarte bună de a combina totul. Mult succes în continuare! 😊
Originala alaturare intre copilarie si un proiect tehnic. Succes in competitie!
Ah, desenele copilăriei… Îmi dau seama, după ce am citit articolul tău, că, deşi formele erau imperfecte, desenele noastre conturau o casă perfectă, aşa cum este nZEB.
Mult succes!
Frumos articol. Mult succes! Probele AIA sunt provocatoare întotdeauna.
Casa in padure nu as vrea. Sunt certata cu ursul si cu vulpea.
Lipsa intrerupatoarelor ar fi i problema: cu ce se mai joaca copiii?Dar materiale moderne si aspect futurist as vrea si eu la casuta mea, dar din oras. Cel mai mare compromis al meu ar fi sa ma mut la periferie.
Imi plac casele care folosesc energia solara si eoliana.Felicitari pentru articol.
Ce casa frumoasa ai realizat! Bravo!
Frumos articolul tau si frumoasa corelarea cu desenele copilariei. 😀 Felicitari!