Istoria am putea spune că are trei părți. Una frumoasă, una urâtă și una despre care nimeni, sau prea puțini, vor să vorbească. Istoria adevarată, în schimb, o aflăm de la oameni. Oameni care au trăit-o, oameni cărora li s-a schimbat viața, oameni care i-au simțit dreptățile sau nedreptățile. Din istoria românilor putem să ne amintim, referitor la părțile mai puțin frumoase și la oameni cărora li s-a schimbat viață, când țara noastră a pierdut teritorii naționale.
Putem da exemplu teritoriile precum Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, pierdute în urma tratatului de Pace între România și Puterile Aliate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 și a celui semnat la Craiova la 7 febriarie 1940 între România și Bulgaria. Astfel, statul român s-a obligat la despăgubirile cetățenilor români care au pierdut proprietăți în acele teritorii. Și de aici se scrie o altă istorie. Una plină de piedici în care nu s-au respectat promisiuni si legile nu sunt aplicate corect.
Din păcate autoritățile nu sprijină cetățenii în completarea cererilor, nu le eliberează beneficiarilor documentele justificative necesare în soluționarea cererilor, se dau termene scurte pentru completarea dosarellor, dar nu și pentru răspunsurile autorităților. Mai mult, după ce nu și-a plătit datoriile la scadență, debitorul, care este Statul român, a dat în februarie 2013 o Ordonanţă de urgenţă prin care își rescadenţa singur datoria faţă de beneficiari pentru următorii 10 ani.
Trist este că, în marea majoritate, beneficiarii sunt persoane vârstnice care nu au o astfel de speranță de viață. Dacă istoria le-a dat o palmă acestor oameni, nici acum statul nu este alături de ei.
Deși există o Autoritate Națională pentru Restituirea Proprietăților, înființată pentru a face plățile către beneficiarii despăgubirilor, în mod cu totul paradoxal, aceasta este parcă adversarul cetățeanului român care vrea să își revendice și să-și recupereze drepturile. Așa se face că atunci când este pus în situația de a face plățile cu forța, ANRP-ul investește sume importante de bani, timp și resurse pentru a lua înapoi banii de la cetăţenii care s-au încumetat să demareze un proces împotriva statului. De aceea, este obligatoriu ca persoanele aflate în această situație să pornească la drum alături de un avocat specializat îndespăgubiri ANRP pe Legea 290 din 2003 și Legea 9 din 1998, cu experiență și rezultate certe, dovedite în timp. Trebuie știut că acest tip de proces este ireversibil și, în cazul în care a pornit greșit, ulterior nu se mai poate îndrepta nimic. Avocatul Mihai Lucian Lungu este cel care a repurtat succes în absolut toate dosarele împotriva ANRP.
Într-un final, Ordonanța 10/2013, care eșalona plata despăgubirilor ANRP pe durata a 10 ani, a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională, și astfel se revine la perioada anterior valabilă de recuperare a despăgubirilor de maximum doi ani. Și iată că istoria pare că le zâmbește acestor oameni care și-au pierdut teritorii și trebuie despăgubiți. Niște oameni căror li s-au pus doar piedici, culmea, chiar de ANRP. Mulţumită acestui fapt, cetățenii români ar trebui să încaseze banii în două tranşe egale în termen de doi ani. Bugetul pe 2014 este insuficient însă pentru a acoperi toate sumele cuvenite beneficiarilor aflați în plată. Proprietarii trebuie să apeleze la instrumentale legale pe care le au la dispoziție pentru a putea intra în posesia banilor. Prin acțiuni în instanțe cu avocați specializați pe acest segement, beneficiarii dosarelor au șanse reale de a obține despăgubirile.
Pentru ca de 5 ani cabinetul de avocatura M.L. Lungu este specializat doar pe cele doua legi (9 din 1998 și 290 din 2003), avocații biroului beneficiază de o expertiză greu de egalat și reușesc chiar și acolo acolo unde alții dau greș. În momentul în care avocatul Mihai Lucian Lungu preia cazul, implicarea clientului devine minimă, acesta nemaifiind nevoit să se confrunte cu tergiversările din partea prefecturilor ori a ANRP-ului și are șansa să beneficieze, în cel mai scurt timp posibil, de despăgubirile care i se cuvin.
În acest domeniu, de recuperare a despăgubirilor, lider pe piață este Cabinetul de avocatură ”M.L.Lungu”. Cabinetul oferă consultanță gratuită celor care au dreptul să obțină despăgubiri de la ANRP. Sper ca acești oameni să apeleze la avocați care se pricep în domeniu și măcar acum să primească ceea ce merită. Uneori filele istoriei trebuie rescrise. Și lupta cu ANRP-ul, într-un final câștigată.