Locuri de vizitat în județul Bacău – Salina Târgu Ocna

Pentru că tot se apropie weekendul m-am gândit să vă dau o idee pentru o ieșire în familie. Salina Târgu Ocna este o variantă foarte bună pentru o excursie alături de copii, la final de săptămână. Este foarte frumos, aveți multe opțiuni de petrecere a timpului  în subteran, iar copiii au multe locuri de joacă special amenajate pentru ei.

Vara ne place să ne plimbăm cât mai mult, să descoperim locurile frumoase de la noi din județ. Ne urcăm în mașină și plecăm. Ce poate fi mai frumos decât să fim pe drum, să ne bucurăm de locurile pe care le vizităm și să fim împreună.

Așa am ajuns, din nou, zilele trecute la Salina Târgu Ocna. Am fost de multe ori, dar nu v-am povestit niciodată despre ea. Dacă tot vine weekendul și nu aveți cine știe ce planuri, poate acest articol vă ajută.

Salina Târgu Ocna – orașul alb din adâncuri

În Salină veți intra doar cu autobuzul. Lăsați mașina în parcare, cumpărați bilet, costă 26 de lei, iar copiii au reducere, vă urcați în autobuz și vă pregătiți să intrați în adâncuri. O să ajungeți într-un oraș de sare. Și chiar așa arată Salina din Târgu Ocna. Ca un oraș alb, aflat sub pământ. Are biserică, magazin cu terasă, lac cu o minicasacadă, spațiu special pentru bebeluși, pentru schimbat scutecul, hrănit ori odihnă, locuri de joacă pentru copii mai mari, magazin de suveniruri, un muzeu al sării, spații de relaxare cu cărți, terenuri de fotbal, tenis, minigolf, mese de biliard, karturi, sală de spectacole și internet peste tot. 🙂

Aveți cu ce să vă umpleți timpul, va fi o plimbare plăcută și pentru copii, cu siguranță. Natalia s-a simțit bine de fiecare dată când am fost cu ea. Are pe unde să alerge, sunt mulți alți copii cu care să se joace, acum îi place și la toboganele gonflabile, fiind mai mare. E curioasă să descopere ce este în fiecare încăpere subterană din salină.

Salina – o alegere potrivită pentru sănătate

Petrecerea timpului în salină reprezintă o excelentă alegere și pentru terapia unor afecţiuni respiratorii cronice precum astmul bronşic, bronşitele astmatiforme, rinitele şi sinuzitele, infecţiile respiratorii repetate. Terapia se bazează pe stimularea respiraţiei prin mişcare şi pe efectele antiinflamator, bronhodilator şi de calmare a tusei pe care le are aerul ionizat din salină.

Conţinutul redus de alergeni, de germeni şi particule iritante, reduc semnificativ frecvenţa crizelor de astm, iar aerosolii umezi fluidizează secreţiile bronşice, ajutând la eliminarea acestora din căile respiratorii.

Există, în schimb, și situații în care nu este recomandată vizita într-o Salină. Speleoterapia (adică tratamentul în subteran) nu este indicată în următoarele situaţii: tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecţioase contagioase, hipertensiune arterială, boala Basedow, cardiopatie ischemică cronică, epilepsie, claustrofobie, sarcină (în a doua jumătate a evoluţiei).

Să vă luați o haină mai groasă la voi

În salină, și nu doar în aceasta, în general, este mai rece. Noi am fost și la Praid, când Natalia avea vreo șase luni. Fiind sub pământ este mai răcoare, iar o plimbare doar în tricou s-ar putea să vă facă să tremurați un pic. 🙂

De fiecare dată când am intrat în salină am avut la noi și o haină mai groasă. Chiar când intrați nu o să simțit că este prea rece, dar pe parcurs o să simțiti răcoare și o să aveți nevoie de o bluză în plus.

Îmbrăcămintea potrivită ar fi pantaloni lungi, o bluză și o geacă, dar, evident, aici depinde de fiecare. Eu sunt mai friguroasă, de exemplu.

Acomodarea cu diferența de temperatura se face treptat. Pe Natalia exact așa am îmbracat-o: adidași, pantaloni lungi, o bluză și după ce am intrat în Salină i-am dat și o geacă.

Când am fost în sezonul rece am avut pentru ea și o căciulă.

La ieșire din Salină, de cum ne urcăm în autobuz îi dau geaca jos ca să nu i se pară deodată prea cald când ieșim și afară dacă este cazul, îi schimb bluza cu un tricou.

Așa cum am mai spus și mai sus, noi ne-am simțit bine de fiecare dată când am fost și nici nu am simțit ce repede a trecut timpul. Echipați corespunzător, o plimbare în salină va fi o alegere foarte bună pentru a petrece timp frumos împreună.

Dacă nu sunteți din zonă să știți că accesul rutier se face pe DN12A.

CARACTERISTICILE MEDIULUI SUBTERAN:
– temperatura între 12-13 grade;
– distanța de la punctul de plecare=3.1 km;
– adâncimea pe verticala = 240 m;
– diferența de nivel față de punctul de intrare=136 m;
– altitudinea față de nivelul mării=138 m;
– suprafața utila = 8900 mp;
– volulmul util = 6100 m3;
– înălțimea camerei = 8m.

Sper că v-a plăcut acest articol, iar dacă vreți să fiți la curent cu toate postările vă invit să dați like și paginii de Facebook. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *