La analize cu copilul. Cum facem experiența recoltării de sânge mai plăcută

Acum o lună am fost cu Natalia să îi facem analize. Cu câteva zile înainte am fost destul de stresată. Dacă se sperie, dacă plânge tare, dacă nu stă și procesul va dura mai mult. Și tot așa. Gânduri peste gânduri, mai ales că ea, ca majoritatea copiilor, nu este deloc prietenoasă la medic. Totul până trebuie să se uite în gât. Numai cât ne apropiem de cabinetul medicului de familie, îi vine să plângă.

Eu o înțeleg foarte bine. Nici eu, adult fiind, nu mă simt deloc confortabil când merg la medic. Am mereu așa o teamă, indiferent că este vorba de ceva minor sau mai serios. Este, pur și simplu, o emoție pe care o controlez greu.

Probabil că și Natalia este exact la fel. Unde mai pui că se transmite și de la mine o anumită agitație. Prin urmare, gândul că trebuie să mergem să îi recolteze sânge mă speria destul de tare.

M-am tot gândit eu ce poveste să inventez, cum să îi explic, astfel încât să fie cât mai plăcut pentru ea. Și mi-am adus aminte că am citit odată pe internet de o cremă cu anestezic local, pentru astfel de momente: când se fac analize sau vaccinuri. Am sunat medicul să întreb dacă a auzit și dacă într-adevăr o putem folosi. Răspunsul a fost afirmativ, m-a încurajat să caut crema și să o folosesc, mai ales că o poate ajuta foarte mult.

Crema se numește ROMLA și este o cremă cu anestezic local, care determină amorțirea suprafeței pielii pentru o scurtă perioadă de timp. Se aplică într-un strat gros pe piele, înainte de anumite proceduri medicale și ajută la blocarea durerii la nivelul pielii. Poate fi folosită de adulți, adolescenți și copii.

Crema se găsește în farmacii, dar puteți întreba asistentele și la centrul medical unde faceți analizele dacă o au. Se aplică pe zona unde urmeză să aibă loc procedura medicală și se acoperă apoi locul cu un tifon sau o folie. Trebuie să așteptați o perioadă de timp, cel puțin 20 de minute, ca să își facă efectul.

Eu am încercat-o întâi la mine să văd dacă într-adevăr amorțeste. Și da, chiar nu mai simți nimic în locul unde se aplică.

Pe Natalia am dat-o dimineața înainte să plecăm din casă, ca să aibă timp să își facă efectul. I-am explicat când am ajuns tot ce se întâmplă, de ce trebuie să o țin eu, asistentele au fost și ele drăguțe, iar faptul că zona respectivă îi era amorțită, ea era destul de liniștită. Mi-am dat seama că ea, de fapt, nu simte nimic și este un pic speriată de faptul că e prima experiență de acest fel și nu știe exact ce se întâmplă.

Deși mă gândeam cu groază la acest moment, până la urmă am trecut cu bine peste și nu a fost traumatizant pentru ea.

Dacă urmează să faceți analize sau vreun vaccin copilului, să vă interesați de această cremă. Să întrebați medicul înainte și dacă totul este în regulă, să o folosiți. Îi poate ajuta mult pe copii să treacă cu bine peste aceste momente și să nu prindă o oarecare frică de medic, ace sau injecții.

Sper că v-a plăcut acest articol, iar dacă vreți să fiți la curent cu toate postările vă invit să dați like și paginii de Facebook. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *