Când este cel mai potrivit moment să te joci? Acum! Așadar, îți propun un joc pentru a afla despre ce este acest articol. Jocul este un puzzle cu 6 piese. Acestea sunt piesele pe care trebuie să le unești, astfel încât să formezi o imagine de ansamblu despre articol: pentru prieteni, minunate, pentru copii, pentru weekenduri, de la Oxygame, jocuri de societate.
Jocul de puzzle poate fi jucat singur sau cu un prieten pe care îl poți striga: ”vino, un pic, până la laptopul meu să mă ajuți la ceva”. Vârsta recomandată: la jocul acesta, vârsta rămâne doar o cifră în buletin. 🙂 Mult succes!
Jocuri de societate pentru prieteni și copii, pentru weekenduri minunate, de la Oxygame. A fost ușor, nu-i așa? Ei bine, despre jocuri de societate vreau să vă povestesc. Acele jocuri care nu se demodează niciodată, îi adună laolaltă pe toți prietenii tăi și petreceți seri minunate, de weekend, împreună.
Întotdeauna va fi unul pătimaș, despre care poți să spui că jocul e el. Unul supărăcios, care nu prea știe să piardă. Unul de care vă temeți toți, el de obicei câștigă mai tot timpul. Unul neatent. Unul care ar vrea să trișeze câteodată. Unul care înțelege regulile greu. Unul care îi împacă pe toți. 🙂
Un joc de societatea are această putere: să scoată copii din noi la lumină. Ne dăm jos hainele de adulți serioși, care nu se supără din prostii, nu râd aiurea și alte chestii din astea care intră în categoria ”deh, nu se cuvine”. Ne așezăm jos pe covor și uităm de toate. Intrăm în lumea jocului și fiecare adult se face invizibil. Suntem la fel ca în copilărie. Și ne place, și ne tot jucăm. Și râdem, și ne relaxăm.
De când sunt mama Nataliei am citit câteva cărți de parenting și, în general, ideea centrală din toate era asta: să îți dai haina de adult serios jos, să te așezi pe covor și să te joci. Așa te vei conecta cu copilul și vei petrece timp de calitate cu el.
Ei bine, asta fac aceste jocuri de societate. Te ajută să intri mai ușor în pielea adultului jucăuș, care se așează jos pe covor. Le poți juca cu prietenii, dar la fel de bine le poți juca și cu cei mici. Sau și mai bine, le puteți juca împreună.
Vă adunați toți prietenii cu copii și vă apucați de joacă. Cu siguranță ar fi un weekend minunat, de care o să vă aduceți aminte cu plăcere.
Astfel de jocuri de societate găsiți la Oxygame: pentru cei mici, pentru cei mari, jocuri de logică, puzzle-uri și multe altele.
Și am să îți dau și câteva idei de jocuri.
Dacă sunteți pasionați de aventură și povești cu pirați, pentru weekenduri minunate cu prietenii și/sau familia este potrivit jocul Port Royal. Este un joc de cărți cu pirați, amirali și domnițe în care ai oportunitatea de a prelua controlul asupra întregului port. Trebuie să fii atent, vigilent, un bun negociator și strateg, și peste toate astea, să ai și un pic de noroc ca să câștigi.
Jocul conține 120 de cărți de joc împărțite pe categorii: personaje, expediții, nave, majorări de taxe.
Cum se joacă Port Royal
Jocul Port Royal este recomandat pentru 2 până la 5 jucători, cu vârsta de la 8 ani în sus. Deci, este potrivit și pentru a fi jucat alături de copii.
Pe cele 120 de cărți sunt inscripționate câte un galben, ce marchează avuția fiecărui jucător. Cu ajutorul lor veți putea procura personaje, care o să vă aducă beneficii permanente pe toată durata jocului și o să vă ajute și în acumularea punctelor de victorie și câștigarea expedițiilor.
Personajele, la fel ca expedițiile, îți vor aduce puncte de victorie în favoarea ta. Scopul tău, în joc, este să încerci să câștigi cât mai mulți galbeni. Cu ajutorul lor vei putea să angajezi personaje, care îți vor fi de folos în atingerea scopurilor. Personajele din joc sunt: 10 negustori, 5 coloniști, 5 căpitani, 5 preoți, 3 mercenari, 10 marinari, 3 pirați, 4 dame, 5 măscărici, 6 amirali și 4 guvernatori. Cu galbenii câștigați în joc vei putea face angajări. Unele personaje au abilități identice, dar costul de angajare este diferit, la fel ca și punctele de victorie pe care le aduc. Așa că ideal ar fi să fii în pielea prietenului acela norocos, care de cele mai multe ori câștigă. 😊
Jucătorul care a vizitat cel mai recent un port, va fi jucătorul de start și apoi în sensul acelor de ceasornirc, fiecare pe rând va fi jucătorul activ. Un jucător activ trebuie să joace două faze succesive:
– descoperirea: tragi cărți din teancul de tragere și le plasezi în port;
– negoțul și angajarea: iei cărți din port.
Să ne închipuim că ești cu gașca ta de prieteni. Sunteți cinci. Unul din voi este primul și trage o carte pe care o așează în centrul mesei de joc, astfel formând portul. Fiecare poate decide dacă mai vrea să tragă o carte sau să se oprească.
Dacă ai tras un personaj acesta trebuie așezat în port. Fiecare personaj are o abilitate ilustrată în partea superioară a cărții de joc, precum și un scut cu un număr de puncte de victorii.
Dacă ai tras o navă, ai posibilitatea de a o plasa în port și reprezintă o sursă de venit. În timpul jocului poți alunga o navă dacă ai cel puțin un marinar sau un pirat în zona ta de joc. În plus, numărul total de săbii pe care ei îl oferă trebuie să fie egal sau mai mare decât numărul de săbii înfățișate pe navă. Navele care au desenate pe ele simbolul unui craniu, nu pot fi alungate din port.
Dacă ai tras o expediție, trebuie să o plasezi în mijlocul mesei, separat de port. Expediția va rămâne acolo până când un jucător activ o va revendica.
Dacă ai tras o majorare de taxe, toți jucătorii care dețin 12 sau mai mulți galbeni, pierd jumătate din ei.
Așadar, prietenul norocos dintre voi va nimeri cartea cu majorarea de taxe, cel supărăcios se va înfuria că el nu o nimerește, cel pătimaș se va agita să strângă cât mai mulți galbeni și își va pune mâinile în cap când îi va pierde la cartea cu majorarea de taxe, cel neatent va uita că nu poate cumpăra niciodată o navă cu simbolul unui craniu, iar cel care uită mereu regulile va întreba ”de ce?”.
În faza jocului cu negoțul și angajarea, jucătorul care este activ va putea lua între 1 și 3 cărți din port, apoi toți ceilalți vor lua câte o carte fiecare. La negoț pentru fiecare navă luată din port primești numărul de galbeni indicat în partea superioară a cărții.
Iar pentru a angaja o persoană trebuie să plătești un număr de galbeni egal cu costul de angajare indicat în partea de jos a cărții de personaj pe care vrei să îl angajezi.
Câștigătorul jocului va fi cel care a reușit să strângă cele mai multe puncte de victorie în zona sa de joc.
Cu siguranță o să vă distrați și amuzați, iar înainte de a da start joc, puteți urmări și tutorialul video al jocului pentru a înțelege mai bine. Neapărat să îl puneți în față, să vadă bine, pe prietenul care uită sau înțelege mai greu regulile, să fiți atenți să îi mai explicați o dată și prietenului mai mereu pus pe șotii, care nu e atent la tot filmulețul și obligatoriu pe parcursul jocului să nu îl scăpați din ochi pe prietenul căruia i-ar plăcea, așa, măcar de distracție, să trișeze un pic. A, și să nu uit, păstrați niște floricele și suc, și pentru final, premiu de consolare pentru prietenul supărăcios. Să îi mai treacă și să mai vină la voi și weekendul viitor.
Dacă v-a plăcut jocul și vi s-a părut interesant, vă puteți juca și ”Port Royal: Doar încă un contract! (Extensia)”. Dacă ați fost vânători ai expedițiilor din Port Royal, acum, în noul joc, contractele pot aduce puncte suplimentare. Noutatea pe care o aduce extensia ”Port Royal: Doar încă un contract” la jocul de bază sunt câteva cărți suplimentare, trei cuburi din lemn pentru fiecare jucător, posibilitatea de a juca competitiv, cooperativ sau chiar solo.
Dacă vrei un joc antrenant, cu reguli ușoare și care să vă captiveze, Qwirkle este potrivit. Jucătorii trebuie să formeze sau să extindă rânduri, fie cu aceeași formă, fie cu aceeași culoare. Jocul Qwirkle poate fi jucat în 2 sau până la 4 jucători și este potrivit și pentru copii mai mici, de la 6 ani.
Cum se joacă Qwirkle
Pentru început fiecare jucător trage câte 6 piese de joc și verifică câte piese de aceeași culoare sau de aceeași formă deține. Care din voi are cele mai multe piese corespunzătoare le depune într-un rând în mijlocul mesei. Jocul continuă în sensul acelor de ceasornic. Următorul care urmează execută una din cele două acțiuni:
– atașează una sau mai multe piese din cele care se află pe masă apoi completează din săculeț numărul de piese, până deține iar 6 bucăți;
– dacă nu are de pus jos piesele potrivite, schimbă din piesele sale ca să obțină unele noi.
Cine reușește să completeze un rând de 6 piese formează un Qwirkle și obține 6 puncte suplimentare pentru acest rând.
Mi se pare un joc distractiv și antrenant, potrivit pentru seri minunate cu prietenii.
Cubul Rubik
Ei, și mai sunt weekendurile acelea în care parcă ești obosit și ai vrea să lenevești, în care nu ai chef să ieși, unii prieteni sunt plecați, altul e răcit și tot așa. Clar se anunță un weekend liniștit, în care stai acasă. Și ce să faci? Poți încerca să rezolvi cubul Rubik. O să încerci minute bune să îl rezolvi, așa că timpul sigur va trece repede. 😊
În anul 1970 a fost lansat pe piață și a fost cel mai vândut joc din lume. Și acum are foarte mare succes și nu cred că este cineva care să nu îl fi ținut în mână, să nu fi încercat să îl rezolve, să nu se fi enervat că nu poate. 😊
Cubul Rubik a fost inventat de Erno Rubik, un arhitect și profesor universitar din Ungaria, care l-a creat din dorința ca studenții săi să înțeleagă mai ușor problema tridimensionalității. Cubul Rubik are diferite mărimi și modele.
Nu strică să aveți unul în plus. 😊 În caz că totuși apare vreun prieten, care nici el nu prea are ce face, îi dați un cub și faceți întrecere: cine îl face primul?
Și mi se pare foarte util și pentru un weekend ploios, în care nu ai unde să ieși cu copii și nu știi cu ce să le mai ocupi timpul. Pam-pam, poftiți un cub Rubik și mult succes. E posibil să se enerveze la un moment dat, dacă nu vor reuși să îl facă, dar câteva minute bune a fost liniște. Câteva guri de cafea tot ați băut liniștite. Deci, victorie oricum, chiar dacă fețele cubului nu au fost rezolvate. 😊
Sper că aceste jocuri îți vor trezi pofta de distracție și timp petrecut cu prietenii. Pe site-ul celor de la Oxygame: cutia.ro , găsești mult mai multe. Care din ele te tentează?
p.s.: nu am reușit niciodată să fac cubul Rubik. 🙂
Articol scris pentru Spring SuperBlog.
Sursă foto jocuri: Oxygame – cutia.ro
Sursă foto cele două puzzle-uri. (foto 1 și 2 de la început): arhivă personală.