Inima casei bate din bucătărie

Eram în bucătărie. Eu spălam vase, ea picta lângă mine, pe peretele de lângă chiuvetă. La final am văzut că a pictat o inimă, de fapt. E o inimă verde. Ea este mică, nu știe că noi oamenii mari desenăm inimile roșii. Dar, așa este, inimile au orice culoare, doar inimi să fie. Și, a ales și locul perfect unde să o picteze: în bucătărie. La noi, apartamentul este open space, intri și dai cu ochii de o inimă verde, pentru că da, acolo în bucătărie este inima casei.

(Sursă foto: arhivă personală)

De acolo se aude tic-tac. Acolo se strâng oamenii la masă și vorbesc, și râd, și povestesc, și mănâncă preparate delicioase, acolo stai cu ochii pe ceas și pe cuptor, de acolo vin mirosuri care îți fac poftă, acolo încerci rețete cu emoții și vezi oameni fericiți, cu zâmbete largi când le și ies. Mâncăcioși, mofturoși, pofticioși, pretențioși, veseli, bosumflați, somnoroși, plin de viață, vorbăreți, visători… pentru toți e un scaun la masă în bucătărie. Și, îmi aduc aminte că fix de la masă am început să ne amenajăm bucătăria. Am văzut-o și am zis asta e a noastră. Și, mai departe vedem.

(Sursă foto: SomProduct)

Când ne căutam apartament, în urmă cu doi ani și jumătate, dorința din capul listei era să aibă o bucătărie mare. Să fie spațioasă, să avem loc să ne învârtim și să gătim, să avem unde să ne primim prietenii și să stăm cu toții la masă. Să încercăm rețete noi, să facem multe preparate la cuptor, să ne bucurăm în jurul mesei noastre. Îmi aduc aminte că primele oale noi pentru bucătăria mea nouă, le-am cumpărat din banii de la nuntă. Și, ne-am tot apucat de gătit și de primit musafiri, și de decorat și redecorat. După câteva luni am făcut loc scaunului pentru bebe, care curând trebuia să apară. Și, uite așa după alte câteva luni, bucătăria a devenit locul experimentelor. Acolo a început să descopere ce gust are mâncarea. Și, așa ne-am apucat de gătit împreună. Și, așa mi-am imaginat că bucătăria noastră este de fapt bucătăria unui Palat de Vanilie, unde legumele și fructele sunt chiar simpatice și prind viață când gătim cu ele. Am spus multe povești iar făina…pfff…în bucătăria noastră e un fel de praf magic care te transformă în om de zăpadă. O rețetă de brioșe și cea de turtă dulce mi-au dat ideea ca poveștile noastre să le adun într-o carte. E o carte cu povești-n bucate, pentru că poveștile pot fi spuse oriunde, chiar și în bucătărie. Gătitul împreună s-a transformat în pasiune și apoi într-o carte, care tocmai a plecat spre tipografie. O aștept nerăbdătoare. Până e gata, vreți să vă stârnesc un pic curiozitatea? Așa arată coperta.

(Sursă foto: arhivă personală)

Pasiunea pentru gătit înseamnă la final și multe vase și nu știu de ce, atunci când ne-am mutat și aranjat bucătăria nu am luat în calcul și mașina de spălat vase. Pur și simplu, nu ne-am gândit atunci. E necesară, mai ales când gătiți și mai ai și copii (deci puțin timp). Asta înseamnă că trebuie să redecorăm bucătărie, pentru că acum, la cum arată totul, nici nu avem unde să o punem. Oricum, ne-am propus ca după ce mai crește un pic copilul, să ne apucăm de renovat casa, rând pe rând. Credeți-mă, e necesar.

Vom începe cu bucătăria și de nevoie, pentru făcut loc mașinii de spălat și pentru că este inima casei.

Să vă arat ce păstrez.

 

( Sursă foto: arhivă personală)

Ceainicul este vechi, nu îl folosesc, este doar de decor, este cumpărat de la un magazin de antichități și îmi place foarte mult. Mă duce cu gândul la bucătăria mea preferată, de care m-am îndrăgostit în urmă cu trei ani. E o bucătărie franțuzească, dintr-un orășel mic, Châtillon-sur-Indre, de pe Valea Loarei.

Sticlele vechi cu flori, care atârnă îmi plac foarte mult și nici la ele nu vreau să renunț. E un colț care îmi place mult și pe care când vom redecora, vreau să îl completez cu ceva colorat și cochet, ca în imagine, de exemplu.


(Sursă foto: SomProduct)

Evident și inima de pe perete. Pe acela nu îl văruim. În rest, aș vrea o mobilă mai închisă la culoare, așa ar ieși și mai bine în evidență acest colț frumos colorat, dar cred că ar fi și mai practică. Masa, evident, trebuie să fie la fel ca cea pe care o avem acum. Mare și în jurul căreia să ne adunăm cu bucurie. Un aragaj cu un cuptor care coace bine sunt obligatorii, într-o bucătărie unde gătim și spunem povești. Mmmmm, ce brioșe o să iasă și ce pâine frumos crescută. Un frigider mare, unde să încapă liniștite toate fructele și legumele :), hota să nu uităm de ea, aer condiționat avem și da, uite și acesta rămâne și evident, că de aici pornim redecorarea, mașina de spălat vase.

Bucătăria noastră nouă trebuie să aibă un blat mare pe care să tot inventăm povești și rețete și dulapuri pline cu ustensile de bună calitate, care să ne ajute să gătim. Tăvi pentru brioșe (cât mai multe), forme de prăjituri, spatule, platouri pentru dulciuri, tel, sucitor, mănuși de bucătărie, cântar de bucătărie, oale, tigaie pentru legume, tigaie pentru clătite, tigaie pentru omletă. Fără ustensile de bună calitate nu putem pregăti bunătăți delicioase, mai ales dacă le facem la cuptor. Tăvi de pâine, să nu uit. E o listă lungă, pe care soțul meu ar completa-o evident, cu niște cuțițe de calitate, care să taie bine și să aibă mânere sănătoase. Îi place foarte mult să gătească și mereu caută să aibă cuțițe bune în bucătărie.

(Sursă foto: SomProduct)

Cu perdeaua cred că aș pierde mult timp. Știu de la prima amenajare. Pentru mine este importantă și trebuie să se asorteze cu mobila, culorile, să cadă bine. Lustra și ea ne va da ceva bătăi de cap. Și, la fel, probabil mult timp aș pierde hotărându-mă asupra veselei. Trebuie să fie de calitate, desosebită, să spună o poveste când o vezi, până pui mâncarea în ea. Nu mai spun de seturile pentru cafea sau ceai. Mai ales că le vom folosi zi de zi. Soțul meu sigur vrea veselă simplă, eu sigur o vreau mai colorată.

(Sursă foto: SomProduct)

Dar nu, cearta nu ar fi nici de la câte ustensile îmi iau eu, nici de la câte cuțite își ia el sau cât de colorată este vesela ci sunt sigură că de la rafturile pentru condimente și cărți de rețete. Câte rafturi să fie? Pe care perete? Cât de sus? Am mai avut o dată discuția asta, așa că atunci când vom redecora, știu sigur că o vom avea din nou. Doar că ne trebuie rafturi pentru borcanele noastre, așa că va trebui să cădem de acord, cumva.

(Sursă foto: arhivă personală)

Mai avem nevoie de un dulap, nu suspendat, pus undeva jos, pentru vesela copilului, pe care să o poată lua singură.


(Sursă foto: SomProduct)

Cam așa va fi cu redecorarea bucătăriei noastre iar la final sperăm să iasă ceva elegant, cu un colț colorat; un loc pentru cei mici și mari, cu ustensile de calitate pentru a găti preparate delicioase. Va fi o nouă bucătărie, cu un aer de poveste, unde ne vom aduna seara să povestim, să gătim, să petrecem timp frumos împreună. Va fi locul unde pe blatul nostru nou, ne vom uita la tava de brioșe și ne vom gândi, cu ce să le facem de data asta.

(Sursă foto: SomProduct)

Dacă și voi aveți gânduri de redecorare, puteți să vă găsiți inspirația la SomProduct. Veți găsi pe site-ul lor, după cum ați putut vedea și în poze, tot ce aveți nevoie pentru o bucătărie bine utilată. Și, nu doar pentru bucătărie. Găsiți inspirație pentru toată casă. SomProduct este pe piață de mai bine de 17 ani și veți găsi articole Home&Deco de cea mai bună calitate . Sper să vă găsiți inspirația pentru bucătării de poveste și rețete de împărtășit cu cei dragi.

(Sursă foto: SomProduct)

 

Articol scris pentru cea de a treia probă la SuperBlog 2018.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *