Zilele trecute ne pierdeam privirea pe niște poze vechi de când era Natalia și mai mică decât este acum. La un moment dat ne-am uitat unul la altul, eu și tatăl ei, și aproape amândoi odată am spus: ce ordine era la noi în casă.
Acum am putea spune că în cele mai multe zile din săptămână dezordinea este ordinea noastră. 🙂
Camera Nataliei a suferit și ea câteva modificări. Mai întâi a fost camera aceea ordonată cu miros de bebeluș și un pătuț în care nu a dormit niciodată, apoi, evident, cu multe jucării, în funcție de ce pasiuni a avut de-a lungul timpului. Acum are de toate: jucării, măsuță de lucru, o căsuță în mijlocul camerei, cărți, zone de activități, pereți pictați de ea. 🙂
La anul ar trebui să înceapă școala, așa că începem să ne gândim cum să reamenajăm și decorăm camera copilului, care trebuie să fie un loc funcțional și foarte confortabil. Trebuie să fie locul ei drag unde petrece mult timp jucându-se, studiind și odihnindu-se. Să fie un loc primitor, cochet, drăguț, să se regăsească.
(Sursă foto: favi.ro)
M-am uitat la câteva articole pe internet, la poze care să mă inspire și pentru că este mai mare, cred că este important să se implice și ea în acest proces. Fiind totuși camera ei, este important să ținem cont de ce îi place și de pasiunile ei.
Dacă ne gândim și la partea practică amenajarea camerei copilului depinde de mai multe lucruri printre care tipul locuinței, numărul copiilor, vârsta lor, dimensiunea camerei. Dacă sunteți chiar buni în ale designului interior puteți merge mai departe și să amenajați camere într-un anumit stil: scandinav, modern, rustic, minimalist ori retro.
După ce stabilim și ne punem gândurile în ordine despre aceste aspecte, mergem mai departe: mobilier pentru camera copilului, unde și cum îl așezăm. Că să ne fie mai simplu am putea delimita camera în mai multe zone. De exemplu: zona de relaxare, de lucru, de joacă, zona destinată hobby-urilor.
Natalia are foarte multe jucării, sunt sigură ca și copiii voștri și ca să fie cât de cât ordine, am împărțit camera pe diferite zone: mica ei bibliotecă într-un loc, pentru că îi plăcea să picteze i-am creat un colț special pentru șevalet și acuarele, are un raft pentru elemente din natură unde își pune pietrele, bețele, penele și ce mai adună ea de pe afară, un loc pentru plastilină și accesoriile de modelat. Vă spun din experiență că așa păstrați cât de cât o ordine. 🙂
După ce ne-am gândit la asta putem căută împreună modele de mobilier. Ne uităm la culori, la cum s-ar potrivi în cameră și evident la prețuri. Puteți să vă uitați pe internet, pe favi.ro, care este cel mai mare motor de căutare pentru mobilă și decorațiuni din România unde găsiți sute de produse, de la pe peste 250 de magazine din România.
Puteți să va inspirați, să căutați idei, să comparați produse. Este și simplu dacă faceți asta împreună cu copilul și eu chiar vă încurajez să decorați camera împreună. Este camera lui și trebuie să ținem cont de ce îi place și ce își dorește. Nu este necesar să accesați magazin după magazin online pentru a vă găsi produsele dorite. Sunt toate la un loc. Așa că și voi toți la un loc, în familie, căutați ce vă doriți pe favi.ro.
Căutările pot începe cu piesele de mobilier mare: pat și dulap. Dacă aveți doi copiii, patul suprapus, mai ales dacă nu aveți o cameră foarte spațioasă, este ideal pentru că salvează mult loc.
Putem discuta cu copilul ce își dorește, să îi arătăm mai multe modele. Luăm unul simplu sau unul colorat, ori inspirat din desene sau povești? Aici depinde foarte mult vârsta copilului. De asemenea, putem să îi explicăm că nu o să schimbăm patul peste un an, trebuie să învețe să aleagă ceva frumos, dar care să se potrivească și în timp. Spuneți și voi câte discuții faine despre viață puteți avea cu copilul la o amenajare de cameră. 🙂 Evident, aici mă refer la un copil un pic mai mare.
(Sursă foto: favi.ro)
Dulapul trebuie să fie spațios și bine compartimentat, cu rafturi și sertare la care și el poate ajunge pentru a-l încuraja să fie independent. Discutați despre culori și modele, astfel încât să se potrivească cu restul camerei. Pe favi.ro găsiți multe modele care să vă inspire și pe voi, și pe copii.
(Sursă foto: favi.ro)
Locul de joacă, pentru că vorbim totuși de un copil, trebuie să fie destul de suficient și nu ar fi rău să fie chiar în mijlocul camerei. Pentru asta sunt utile spațiile pentru depozitarea jucăriilor pentru că salvează loc.
Dacă vorbim de un școlar, atunci avem în cameră și o zonă de studiu, care trebuie să fie plăcută, să îl inspire. Piesele fundamentale ale zonei de lucru sunt biroul și scaunul. Trebuie să alegeți ceva de calitate, dar și confortabil pentru copil. Biroul ar trebui să fie mare, spațios, iar la scaun să fim atenți să fie bun pentru spatele copilului.
(Sursa: favi.ro)
Dacă avem un copil mai mic putem alege să îi punem în cameră o măsuță pentru activități unde să își dezvolte abilitățile. Puteți colora împreună acolo sau face tot felul de jocuri și jucării din diverse materiale.
(sursa: favi.ro)
Lângă birou sau măsuța de activități puteți pune o bibliotecă pentru cărțile lor. E important pentru dezvoltarea lor să trăiască printre cărți și să învețe să aibă grijă de ele. Găsiți multe modele astfel încât să se integreze frumos în cameră și să fie atrăgătoare și practice pentru copii.
(Sursa: favi.ro)
Să nu uitați de pasiuni și să creați un loc special pentru acestea. În acest fel îl încurajați pe copil, iar asta îl ajută să crească mare și la propriu, și la figurat. Așa cum am spus și la începutul articolului, să realizați anumite zone în funcție de pasiuni: un loc pentru pictat, un loc de muzică, un loc inspirat din natură, un loc pentru experimente, etc.
(Sursă foto: favi.ro)
Zona de relaxare trebuie să fie liniștitoare, plăcută și trebuie să vă gândiți ce îi aduc aceste sentimente copilului. Puteți să alegeți un fotoliu puf sau o căsuță unde să citiți sau pur si simplu, să stați să povestiți.
(Sursa foto: favi.ro)
Să nu uitați de obiectele mici de decor, care să spunem, sunt tușa finală pentru o cameră foarte frumoasă. Niște pernuțe drăguțe cu tot felul de teme, o veioză deosebită, o lampă de veghe care să îi dea curaj copilului. 🙂 Știți ce zic dacă sunteți la vârsta fricilor. 🙂
În ceea ce privește culoare pereților eu cred că mai practic este să alegem o culoare neutră, pentru că se asortează ușor și este practică în caz că veți mai face modificări în cameră. Puteți da culoare pereților mai degrabă cu stickere.
(Sursă foto: favi.ro)
Covorul poate fi colorat sau într-o nuanță neutră pentru a balansa culorile, eu vă sfătuiesc, dincolo de culoare să vă gândiți să fie cu fir scurt, pentru a fi mai ușor de curățat. Și aspiratoarele robot merg pe ele, așa că sunt foarte practice pentru camera unui copil.
La ce să vă mai gândiți:
- corpurile de iluminat: să sugereze căldură, liniște și calm.
- să evitați mobilierul colțuros pentru siguranța copiilor.
- nu uitați de rame pentru fotografiile de familie, pe care vă încurajez să le puneți inclusiv în camera copiilor.
- dacă aveți în camera copilului parchet și un covor mai mic, e bine să montați benzi antiderapante.
Sper să vă fie de folos toate aceste idei și împreună să decorați cea mai frumoasă cameră pentru copil. 🙂