Cu ce am gătit rețetele din Palatul de Vanilie

Cum ar fi ca bucătăria să se transforme în Bucătăria unui Palat de Vanilie, unde miroase, cum altfel, a vanilie. Un loc plin de veselie unde te poți juca în voie cu făina. Unde roșiile sunt vesele, dovleceii simpatici, ardeii sunt cei mai buni dansatori, orezul prietenos, brioșele vesele și aromate, guliile fermecate, sfecla chimistă și avocado un pic bosumflat. Nu-i așa că ar fi un loc minunat unde îți vine să gătești și să tot povestești?

A fost odată ca niciodată… și de aici o lume întreagă se deschide.

 

Am o mulțime de gusturi și arome care mă plimbă prin copilărie. Este de ajuns să simt miros de vanilie sau să mănânc griș cu lapte cu dulceață de vișine ca să mă duc cu gândul la vremea când înălțam zmeie și jucam șotron. Și fiecare linguriță mă face să mă cuibăresc tot mai adânc în copilărie și să îmi aduc aminte de bunici și vacanțele lungi de vară, de mirosul de copt, de cozonacii aburinzi și clopotul bisericii din deal în serile dinainte de Paște, de crema de vanilie care umplea eclerele vesele de sărbători, de cartofii prăjiți pe care doar bunicul meu știa cum să îi facă delicioși. Și pe toate aceste gusturi și amintiri le țin strâns lângă inimă. Și după ce am inima plină de bine, pot împinge cu încredere pendulul ceasului, ca timpul să o ia din loc.

Și acum îmi aduc aminte de cana mea albastru închis, cu o toartă mică din care beam apa la bunica. Și cred că toate aceste amintiri ne fac să fim niște oameni mai frumoși cu povești minunate.

Amintiri ca acestea m-au făcut atunci când am devenit mamă să îi inventez povești Nataliei. Să îi creez un Palat de Vanilie și înăuntru lui o bucătărie fermecată unde fructele și legumele vorbesc. Așa gătitul s-a transformat într-o poveste. Printre oale, tigăi și farfurii am adunat cele mai frumoase amintiri, pentru că mi-am dorit ca și ea peste ani să aibă amintiri cu gust și miros din vremea copilăriei, care zboară prea repede uneori.

Spuneam, înainte să fiu mamă, că atunci când voi avea copii, am să încerc să fac turtă dulce de Crăciun. Voci de copii pe fundal și miros de turtă dulce, în mintea mea asta însemna un Crăciun reușit. Și când Natalia avea 1 an, cu vreo două zile înainte de Crăciun ne-am apucat amândouă să facem turtă dulce. A fost cea mai frumoasă zi pe care noi două am petrecut-o în bucătărie. De fapt, cred că a fost una din cele mai frumoase zile ale noastre, în general. În timp ce găteam cu ea mă gândeam că aș vrea să fac cumva să nu uite momentele astea. Uite, Crăciunul acesta în care am gătit turtă dulce. Va crește, iar timpul așterne uitarea; cum să fac? Și pentru că îmi place să scriu, așa mi-a venit ideea de a tranforma momentele noastre din bucătărie  în povești. Mă gândeam că așa îi voi păstra aceste amintiri pentru totdeauna și cine știe, dacă și ea va avea copii, poate o va ajuta această carte.  După ce am gătit turta dulce, a apărut povestea Musafirul Special.

Așa rețetele noastre au ajuns povești. E un fel de caiet de rețete pentru copii. Caiete cu rețete cum au mamele sau bunicile noastre, care miros a vanilie și esență de rom și au urme de făină. De asta este de vanilie. 🙂

V-am tot povestit despre ce am gătit. V-am făcut și poftă cu pozele, așa că acum m-am gândit să vă povestesc și despre accesoriile cu care le-am preparat. E un fel de remake al Palatului de Vanilie.

Cel mai mult ne-a plăcut să gătim brioșe. Și am făcut multe, cu de toate. Cu vanilie, cu ciocolată, cu fructe. Am amestecat cu spor și cu zâmbetul pe buze făină cu ouă, lapte, zahăr și un strop de praf de copt, și am stat cu ochii pe cuptor să vedem cum cresc.

Pentru aceste delicii am avut nevoie de forme de prăjituri.

Așadar dacă vreți să preparați Brioșa somnoroasă sau Brioșa care a împacat oul, trebuie mai întâi să vă cumpărați forme pentru brioșe.

Rămânem la deserturi și pentru Musafirul Special, adică turta dulce aromată cu gust de Crăciun, neapărat pe lista de accesorii trebuie să treceți și formele pentru fursecuri.

Dacă vreți să încercați Familia Deget și să gătiți ceva delicios și ușor, la care vă pot ajuta și cei mici, trebuie neapărat să aveți un bol drăguț, în care să amestecați cu simț de răspundere niște ouă proaspete.

Ne-am distrat foarte mult când am gătit mâncarea delicioasă de gulii și asta pentru că această legumă are ceva fermecat și multe, multe vitamine. Ei, dar pentru această rețetă trebuie să vă asigurați că aveți gulii, ceapă, bulion, busuioc și niște cuțite care taie bine. Gulia este tare, așa că trebuie să fie de calitate.

Dacă vreți să îi împrieteniți pe cei mici cu legumele, trebuie neapărat să citiți și să gătiți povestea Orezului cu mulți prieteni. Pe lângă imaginație aveți nevoie de o oală de gătit. Păi, în ce să îl gătiți?

Dacă iubiți preparatele cu dovleac, supa cremă a dovleacului zgribulit din grădină sigur o să vă încânte și încălzească. Un dovleac și o dorință și niște linguri încăpătoare. Să le treceți pe lista de accesorii. Le-am folosit la mâncat cu poftă și după am scris povestea.

 

Sfecla și ora de chimie… ca să vă iasă experimentul din laborator trebuie un praf de sare. Și o solniță vă poate ajuta.

Rețeta domnului Păstrăv se face neapărat într-un vas termorezistent iar pâinea de casă într-o tavă de copt.

Pentru Bruschetele elegante aveți nevoie de o masă foarte bine aranjată. Este momentul de răsfăț. Se face așa: cu zâmbetul pe buze și cu imaginție pregătiți bruschetele și cu grijă le așezați pe un platou, masa o îmbracați cu o față de masă drăguță și lângă puneți niște șervețele frumoase. Vă așezați și vă bucurați de mâncare.

Nu uitați de vesela pentru copii. Rețetele nu se leagă nicicum, dacă uitați de accesoriile pentru copii. În boluri colorate, pe farfurii drăgute, în pahare vesele, altfel au gust aceste rețete și parcă și poveștile sunt mai frumoase.

Cu aceste accesorii am gătit noi rețetele din Palatul de Vanilie. Dacă vreți să vă apucați de gătit, trebuie să vă faceți lista de ingrediente și lista cu accesorii. V-am prezentat în articol lista accesoriilor esențiale din bucătăria noastră cu care ne-am distrat noi. Dacă vreți o mână de ajutor, puteți să vă găsiți cele mai cool accesorii pe dajarmagazin.ro.

Dajar este cea mai mare companie de pe piața produselor pentru casă și bucătărie din Europa Centrală și de Est, iar produsele lor le găsiți și pe rafturile multor hipermaketuri. Ei au pornit de la un business de familie și au ajuns să construiască un brand.

Sigur veți găsi la ei tot ce aveți nevoie pentru a prepara rețete delicioase și a vă strânge bucuroși în jurul mesei, frumos decorată. Veți găsi o mulțime de produse de bucătărie, pentru amenajarea mesei ori întreținere casei și veselă și tacâmuri pentru copii.

Nu îmi mai rămâne decât să vă urez, ca de fiecare dată, poftă bună și multă imaginație. Sper să încercați cu drag rețetele din Palatul de Vanilie, cu ustensile cool Dajar.

Articol scris pentru Spring SuperBlog.

Sursă foto: Dajar România; arhivă personală.

Sursă video: video este relizat de mine cu poze din cartea Palatul de Vanilie.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *