Ştiaţi că :
– o mamă se duce o dată pe zi la baie, deşi nu are nevoie, doar să stea un pic liniştită pe telefon?
– în casele cu copii, televizoarele se mută de pe desene pe filme, după ora 22:00?
– în scaune gaming poți să adormi relaxată la două minute de la începutul filmului, după o zi de stat în casă cu copilul?
– o tabletă grafică poate fi motiv de ceartă serioasă între tine și copil?
Tehnologia este minunată și uneori minunat de enervantă. Folosim tehnologia pentru a ne ușura viața, pentru a ne enerva sau certa între noi și evident pentru a ne relaxa. Ideea Spacer – IT comes home mi se pare cea mai cuprinzătoare pentru felul în care arată viața noastră acum. Iubim tehnologia, ne închipuim greu viața fără ea și zi de zi învățăm să folosim tot ce ne oferă în favoarea noastră.
Mai întâi am început să folosim tehnologia pentru a ne ușura viața. De la calculatoare, la telefoane și până la gadgeturile din bucătărie toate ne ajută să economisim timp, să descoperim tot felul de lucruri, să fim mai ”aproape” unii de alții, să învățăm lucruri noi. Apoi am trecut la următorul nivel. Tehnologia ne poate enerva sau poate face mici drame în familie. Cum se folosește astaaaa? De ce nu merge? Ai grijă să nu îmi scapi telefonul? Pe ce apăs? Ba nu. Ba da. Nu vrei să fii atentă. Nu știi să explici.
În toamnă, de exemplu, am câstigat la SuperBlog, la proba celor de la Spacer, un scaun gaming super relaxant. Când l-am primit ne-am certat de la motivul: nu așa se montează! Ba da! El se montează de fapt foarte simplu, dar știti copiii cu mai multe moașe? Cam așa și la noi. Și după ce l-am montat a revenit armonia în familia. El stă relaxat și corect la birou, eu aș adormi în el în câteva secunde, la cât de mare și confortabil este, iar Natalia se învârte-n el cât se uită la filme cu pisicuțe.
Fiecare din noi avem modalități prin care ne folosim de tehnologie ca să ne relaxăm. Dăm drumul la un film sau la un documentar, vizităm un muzeu virtual, jucăm ceva în rețea, ne uităm la un vlog culinar și gătim ceva nou.
Telefonul este pentru mine cel mai important gadget. El mă ajută să îmi fac viața mai ușoară, dar cu ajutorul lui mă și relaxez.
Am unele zile care mi se par lungi precum o noapte polară. Când se lasă liniștea în casă, nu îmi vine să cred că în sfârșit stau. Îmi iau telefonul și unul din momentele mele de relaxare, când nu am chef să mă gândesc la nimic, doar să îmi eliberez mintea, este să stau pur și simplu pe rețelele de socializare. Nu fac nimic. Dau scroll up, mă uit la poze, citesc câte un text scurt și atât.
Alteori îmi place să ascult muzică. Câteodată pornesc pe telefon muzica, dau tare, cânt și dansez cu Natalia. Dacă tatăl ei este acasă și ne aude, râde și ne arată boxele. Le pornește și ne întreabă mândru dacă nu auzim cumva mai bine. Ne luăm rochițe, ne învârtim tare, cântăm, dansăm și râdem până nu mai putem.
Câteodată citesc, am câteva cărți descărcate pe telefon, deși le prefer încă pe cele clasice. Aici sunt de modă veche. Îmi place să simt mirosul de hârtie și cerneală, de foi vechi sau noi, să le întorc atent cu degetele. Am învățat, în schimb, să îmi folosesc timpul în favoarea mea. Am câteva cărți în telefon și atunci când trebuie să stau la coadă undeva, de obicei când mă duc la bancă să plătesc rata la casă, în loc să mă enervez, mă gândesc că e un moment bun pentru o pauză de relaxare și citesc ceva. Ultima dată la coadă la bancă am citit din ”Marele dicționar al bolilor și afecțiuniților – cauze subtile ale îmbolnăvirilor ” niște lucruri foarte interesante. Nu am simțit că pierd timpul, ci că este unul câștigat, iar acesta mi se pare un exemplu foarte bun despre cum putem folosi tehnologia pentru noi, pentru relaxarea noastră. În acest fel mai renunțăm din când în când la scuza ”nu am timp”. Tehnologia m-a învățat că pot să îmi fac timp pentru mine, uite, de exemplu, și când stau la coadă.
Pot să scriu de pe telefon. Intru imediat pe blog sau în aplicația de notițe unde îmi ”arunc” gândurile. Pot să o fac în autobuz, la o pauză de cafea sau seara când mă pun în pat.
Mă relaxez și când citesc câteva bloguri pe care le urmăresc. Îmi fac o ciocolată caldă, cât Natalia desenează pe tableta grafică de la Spacer, eu mai citesc articole interesante. 🙂 Câteodată ne mai certăm că vreau și eu să desenez un pic și nu mă lasă.
Noi ne relaxăm și când facem brioșe și tot la telefon apelez când vreau să mai caut rețete noi.
Ne place să ne uităm și la filme, dar de când suntem părinți, ori adormim la începutul lor, ori Natalia ne spune că vrea să vadă ea filmul “Ballerina”. Probabil când va mai crește, revenim la obiceiurile de odinioară când nu ne ridicam din pat până nu terminam un sezon al vreunui serial.
Am început să ascultăm și povești audio cu Natalia și când mai crește aș vrea să ne plimbăm virtual prin muzeele din lume. Avem nevoie de un calculator, tastură, un mouse și totul e la un click distanță.
Tot pe telefon am instalată și o aplicație cu multe cursuri on-line. E bine să înveți mereu ceva nou. E tot o formă de relaxare. 🙂
Trebuie să recunosc, eu mă relaxez și când fac shopping on-line. Și încă cum mă relaxez; nici nu vă spun. 🙂 Cam așa cum se relaxează Natalia când se joacă și soțul meu când face poze.
Pentru a ne bucura de toate beneficiile tehnologiei, nu ar fi rău să avem și grijă de gadgeturi. Soțul meu cu un rucsac bun pentru aparate, eu cu o husă smartphone rezistentă și tu poate cu un cooling pad dacă te relaxezi jucându-te, de exemplu.
Tehnologie este, prin umare, și o ”poartă” spre relaxare. Tu cum te relaxezi cu ajutorul tehnologiei?
Articol scris pentru Spring SuperBlog
Surse foto: Spacer.ro, arhivă personală și Pexels.com
One comment