Romanticul castel blestemat al Franței

Pe Valea Loarei se afla cel mai romantic castel din Franta, construi de o femeie, pe malul intinsului rau Cher, cu valurile sale delicate, precum inimile femeilor care l-au locuit. Chenonceau a fost construit de catre Catherine Briconnet la inceputul secolului al XVI-lea, pe fundatiile unui conac si ale unei mori.

Impresionantul castel, construit precum o bijuterie, in stil renascentist, a fost daruit de catre Henric al II-lea, din dinastia Valois, iubitei sale Diane de Poitiers, una din cele mai frumoase si mai inteligente aristocrate pe care le-a avut Franta.

A fost rivala cea mai de temut a reginei Caterina de Medici și a acumulat bogatii fabuloase. Regele, pe langa ”bijuteria” de castel Chenonceau, i-a facut cadou si numeroase bijuterii cu care Diane isi impodobea parul bogat si gatul.

Povestile spun ca ea a stapanit cu adevarat Franta cat timp a fost metresa regelui Henric al II-lea. Caterina de Medici a trait mereu retrasa, in umbra iubitei sotului. Era extrem de geloasa, dar nu a avut niciodata atata forta sa il convinga pe regele Henric al II-lea sa renunte la ea.

Legenda spune ca, intr-una din zile, Caterina de Medici a auzit de o bijuterie superba cu smaralde, pe care urma sa o primeasca cadou Diane Poitiers, pentru a-si impodobi frumosul par. Verdele era culoarea preferata a reginei, iar acest lucru a facut-o si mai geloasa, dorindu-si din tot sufletul sa o alunge pe Diane de la castel.

Dupa moartea lui Henric al II-lea, Caterina de Medic i-a furat bijuteria cu smaralde de un verde orbitor, frumoasei Diane Poitiers si a obligat-o sa se mute in sumbrul castel de la Chaumont. Atunci, frumoasa Diane indurerata i-a aruncat Caterinei de Medici un blestem: ”bijuteria care ramane la tine sa vada in castelul asta atata tristete cata e in sufletul meu.” Si a fost. Bijuteria verde a ramas in Cabinet Vert, biroul deosebit al Caterinei de Medici, si a vazut destula tristete cum si-a dorit Diane.

A urmat la tron Carol al IX-lea, dar starea sa fragila de sanatate a facut sa ii revina repede coroana lui Henric al III-lea. A fost considerat de mama sa, Caterina de Medici, fiul favorit, dar si acesta a avut parte de o viata scurta. Dupa 15 ani de domnie, la 38 de ani moare asasinat intr-un razboi civil. Pentru ca in urma casatoriei cu Louise de Lorraine-Vaudemont nu au avut copii, iar in 1584 moare si ultimul sau frate, dinastia Valois se stinge trista, asa cum si-a dorit Diane de Poitiers.

Iar la castel a ramas Louise, care s-a retras acolo pentru 11 ani de doliu, decorandu-și dormitorul cu catifea neagra cu motive ce simbolizeaza moartea. Astfel, bijuteria cu smaralde a vazut dupa Henric al II-lea numai tristete si doliu.

Articol scris pentru SuperBlog, proba 25.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *