Replici pe care nu aș vrea să i le spun niciodată

”În viață nu faci doar ce îți place” – a fost replica pe care am auzit-o de la ai mei foarte des. Am urât-o. De fapt, o urăsc și acum pentru că aș fi vrut să învăț că de fapt viața este despre ce îmi place. S-a infiltrat în mine ca igrasia în pereți. Oricât ai curăța, când ți-e lumea mai dragă,  câteva pete încep din nou să apară. Am făcut de multe ori ce nu îmi place, am făcut alegeri proaste pentru că așa am învățat: viața nu trebuie să fie despre ce îți place.

Evident că aș fi vrut să aud replici mai pozitive care să mă inspire, dar când și ei au fost crescuți cu aceleași replici, e cumva firesc, probabil, să le spună mai departe. După ce am născut-o pe Natalia, mi-am spus că moștenirea asta de replici care nu ajută trebuie să dispară. ”Te întinzi atât cât îți este plapuma”, ”viața este grea”, ”mai faci și ce nu îți place”, ”trebuie să te porți frumos” – asta nu vreau să audă niciodată Natalia. Nu vreau să crească așa, crezând asta. Auzind asta. Văzând asta la noi. Viața e viață și atât, de multe ori și cum ți-o faci. Nu trebuie să te porți frumos sau urât, de fapt, trebuie să fii doar tu, așa cum ești. Ar trebui să te întinzi mai mult decât îți este ”plapuma”, ar trebui să vrei să îți depășești limitele, să încerci, să ai curaj.

Dar, știți ce greu este? Pentru că natural îmi vin replici din astea mai puțin inspirante. Natalia e un copil zglobiu, dornică să încerce orice, curioasă, ambițioasă. Cred, ca majoritatea copiilor. Și, deși îmi plac toate astea la ea, câteodata exact astea mă enervează. Apoi îmi aduc aminte ce mi-am promis și îmi pare rău. E un pic mai greu cu un copil care se catără peste tot și se dă pe tobogan cu capul înainte, dar e mai bine decât cu unul care a învățat că trebuie să fie cuminte. Oare câți părinți care spun des spre foarte des: “stai cuminte” sau “fii cuminte” au căutat în dex ce înseamnă acest cuvânt.

Fără replicile astea știu sigur că va fi un copil mai fericit și sper, în viitor, un adult mai împăcat.

 

Sursă foto: www.pexels.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *