”Niveluri de viață”, de Julian Barnes. Un discurs sincer despre dragoste și pierdere

L-am descoperit pe Julian Barnes în cartea ”Sentimentul unui sfârșit”, despre care am scris  aici. Așa cum spuneam și atunci, e o carte în care cuvintele se așează bine unele lângă altele, atât de bine încât cititul curge lin, cu respirații scurte. M-am îndrăgostit de autor, de stilul său simplu, de scriitura sa, care îți ajunge la suflet. Autorul îți povestește cu drag, parcă stai cu el, într-o cafenea mică, la o masă lângă geam.

Pe același Julian Barnes l-am reîntâlnit și în cartea ”Niveluri de viață”, care cuprinde trei eseuri: ”Păcatul înălțimii”, ”La același nivel” și ”Pierderea adâncimii”. Dacă atunci când le citești pe primele două e autorul pe care îl știi, în ultimul eseu e atât de intim, încât ai impresia că și-a aruncat sufletul prin foi și ți-e teamă și să le întorci. Să nu-l rănești, să nu îl întrerupi.

Cartea îi este dedicată lui Pat, soția sa, despre care povestește mai multe în ultimul eseu. Moartea se întâmplă, și i s-a întâmplat și lui. Soția sa a dispărut brusc din viața lui. Și s-a gândit la toate lucrurile pe care nu au mai apucat să le facă împreună.

”Pui laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până acum. Și lumea se schimbă. S-ar putea ca oamenii să nu observe pe moment, dar nu contează. Lumea s-a schimbat oricum”, așa începe primul eseu, ”Păcatul înălțimii”. Aici ne povestește despre zborul cu balonul care reprezenta libertatea care se ”gudura pe lângă două mari puteri: vântul și vremea.” Este o poveste frumoasă despre cea mai arzătoare dorință a omului: să zboare.

”Pui laolaltă două lucruri care n-au mai fost puse laolaltă până acum, uneori merge, alteori nu”. Și, nu merge. Cel puțin, nu a mers de data asta. Povestea de dragoste din al doilea eseu, ”La același nivel”, dintre o actriță și un aventurier englez, se termină trist pentru că ”fiecare poveste de iubire este o presupusă poveste de durere”. Și povestea aceasta este despre durere. E scrisă cumva, parcă, să te pregătească, pentru marea durere din ultima poveste.

”Pui laolaltă doi oameni care n-au mai fost puși laolaltă până acum. Pe urmă, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, dintr-un motiv sau altul, unul dintre ei e luat. Și ce e luat e mai mare decât suma a ceea ce-a fost”. Soția lui este ”luată” și povestește tot ce a simțit din aceal moment.

De când a fost diagnosticată, cu o tumoare pe creier, și până la moartea sa trec  37 de zile. După acest trist eveniment autorul încearcă să lege amintiri despre ultimele lucruri pe care le-a făcut soția sa, să se obișnuiască fără ea, să treacă prin aceleași locuri acum singur, să-și reia obiceiurile.

”Am fost împreună treizeci de ani. Eu aveam treizeci și doi când ne-am cunoscut și șaizeci și doi când a murit. Inima vieții mele; viața inimii mele”.

Nu are cum să nu te impresioneze. E un discurs despre iubire și durere. Unul din cele mai frumoase și mai sincere.

Julian Barnes este unul din scriitorii mei preferați. Este ”un magician al inimii”, așa a fost numit de juriul Man Booker, 2011, și dacă o să aveți plăcerea să îl descoperiți o să înțelegeți de ce.

A fost o bucurie faptul că am descoperit această carte și asta sper să simți și tu dacă o vei citi.

Sper că v-a plăcut acest articol, iar dacă vreți să fiți la curent cu toate postările vă invit să dați like și paginii de Facebook. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *