Guest-post: De ce să nu te apuci de fumat


 Deși fumător, din dorința de a se lăsa, l-a lovit inspirația și a ieșit acest guest-post. 🙂
Salutare, sunt Amon și sunt de găsit pe http://simpluinculori.wordpress.com/ :). Astăzi, în vizită 🙂, m-am gândit să scriu de ce să nu te apuci de fumat. Știu că sună cam idiot articolul, mai ales că vine din partea unui om care fumează din anul lui 2005 dar după lupte seculare, după nopți nedormite și multe cele, am decis că e musai să mă las de țigară. Să o las, să o arunc și gata. Pur și simplu. Dar asta nu se va întâmpla acuma, ci de la 1 martie 2013 și știu că nu mă credeți, dar…. am să vă demonstrez asta. Până la urmă, eu vouă nu am ce să vă demonstrez. Trebuie să țină doar de mine.
Așa că, câteva sfaturi bune să nu te apuci de fumat. Eu doar îți zic și poate așa îți intră în cap.
Zic din start. Țigara nu aduce nici măcar un amărat de beneficiu.
1. Țigara conține cel puțin 60 de substanțe cancerigene. Ascultă bine și uită-te în jur. Poți să te duci la spital să întrebi un doctor.
2. Ți se îngălbenesc degetele cu care fumezi – asta în timp, dar se îngălbenesc. Așa și-a dat tata seama că fumez. Faza a fost așa, undeva acum 5-6 ani. Tata : Andrei, dar tu fumezi? Eu : Nu tată, cum să fumez? Tata : Băi, tu crezi că eu nu am fumat la viața mea? Tu crezi că nu m-am prins după culoarea degetelor? Și am rămas așa.
3. Nicotina provoacă dependență. Sunt mulți care zic că ei nu au nici o treabă cu dependența. Într-adevăr, știu doar o persoană care poate să fumeze 10 pachete de țigări în 2 zile, că după, stă lejer o lună fără să pună țigara în gură.  Dar este doar un caz. Nicotina provoacă dependență fizică și psihică.
4. Fumul de țigară conține cianuri. Nu știți ce este o cianură? Cianura era folosită în WW2, dacă vă aduceți aminte. Nu știți la ce? Vă invit să citiți despre cianură. Cianurile din fumul de țigară sunt în cantități moderate, dar asta nu înseamnă că nu au efect nociv. Inflamează căile respiratorii.
5. Rezistența fizică. Când nu erai fumător, alergai fără nici o problemă, așa este? Acum, după un timp, realizezi că alergi puțin și ai senzația că îți dai duhul nu? Realizezi asta, nu-i așa?
6. Cost ridicat per pachet. Un pachet de țigări decent costă undeva la 13-14 lei. Când m-am apucat eu, era undeva la 4 lei și ceva, nu e bai. Zic decent, că nah, nu poți fuma chiar mahorcă Ronson, Army, More etc. că mori cu zile. Dacă stai și te gândești la cât de mult costă un pachet de țigări, ajungi la : cu 14 lei, pot să-mi cumpăr ceva de mâncare. 2-3 kile de cartofi, câteva ouă, un sul de brânză topită și câțiva cabanoși sau crenvuști. Acum după ce ți-am zis, la ce concluzie ajungi? Merită să dai 14 lei pe un pachet de țigări? Te mai întreb de 1000 de ori dacă vrei. Răspunsul meu : nu, nu merită.
7. Dacă nu fumezi, ai mai mulți bani.
Nu te îmbogățești, stai liniștit. Dar ai să vezi, surprinzător chiar, că atunci când ai să ieși cu Ileana sau cu prietenii tăi cocalari, că ai mai mulți bani. Nu va mai trebui să te gândești și la țigări. De exemplu, ai 2o de lei. Din 20 de lei poți să-ți cumperi 4 cafele când ieși cu Ileana sau cu Matilda. Dacă mai cumperi și țigări, rămâi cu bani de o cafea. E ușor să-ți faci niște calcule.
8. Faci rău cocalarului de lângă tine.
Chiar dacă merită să moară sau să crape rânza-n el, el totuși are drept la viață și să fie sănătos. Nu este obligat să respire fumul filtrat prin plămânii tăi coxați.
9. Poveștile cum că unii au trăit 70 de ani fumând…..
Alea sunt cazuri aparte. Tu, nu ai să trăiești 70 de ani cu țigara-n bot, te asigur. Vremurile sunt altele, nu mai trăiești în condițiile de acum ceva vreme, așa cum trăiau bunicii și părinții tăi. Ăia mâncau sănătos 100%, iar o parte din efectele nocive ale țigării erau eliminate. Tu mănânci la KFC, MC și toate dughenele fast-food de la colțul blocului.
10. Țigara te conduce pe tine?
Nu, nu te conduce.
Astea sunt sfaturile mele. Alții vor da și altele, dar eu mă rezum doar la atât. Sper că am zis ceva care să te facă să înțelegi că țigara este o PROSTIE.
Nu te apuca de fumat. Țigara nu te face șmecher. Poate toate puțoaicele de vârsta ta, sunt în limbă după tine, că ești fumător, că ești șmecher că fumezi, dar mai târziu, majoritatea puțoaicelor vor pleca. Tu vei rămâne cu domn patron în brațe și țigara-n gură. Asta este valabil și pentru tine domnișoară :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *