Am povestit de libertate ca o valoare in viata, am vorbit de schimbari, ca si cum totul e in puterea noastra. Ei bine nu chiar totul dar aproape totul. M-am tot gandit la un loc plin de libertate, un loc in care sa te duci si sa te simti altfel.
Mi-ar placea ca atunci cand vreau sa ma simt libera, sa imi invie speranta in suflet, sa iubesc si nu stiu cum, sa gasesc un loc in natura care sa ma invete sa fac toate astea. Caci inainte de noi a fost natura, a fost aer, apa, pamant … si apoi noi.
Cu siguranta despre libertate ne invata muntii. Se inalta cat vor cu mult curaj inspre cer, se uita fix in sus cu putere, nu le pasa de vorbele altora si doar ploaia si vantul ii pot modela. Cred ca spun multe dar doar daca te uiti la ei si ii asculti … caci urechi cu toti avem pacat ca nu si toti stim cum e bine sa le folosim. Deseori am fost inselati de cei din jurul nostru sau dezamagiti, deseori ne-am schimbat dupa cum au vrut altii si nu am facut decat sa uitam de menirea noastra si de gustul libertatii. Muntii nu fac asa niciodata si nimeni nu ii este asa usor prieten. Ce ar fi sa incercati sa ii ascultati? Dar si mai bine … ce ar fi sa invatati ca viata e … o viata intreaga si timpul fuge doar de la cei grabiti.
Eu mi-as indrepta ochii si urechile inspre Retezat, spectacol de inaltimi, culori si libertate.
Pe unde sunt acestia? pai falnic se ridica intre doua depresiuni Petrosani si Hateg, alte doua locuri pline de traditii din Romania care cu siguranta sunt printre ultimele preferinte in materie de calatorii. Caci deseori am auzit romani care n-ar da doi bani pe o excursie prin tara. E trist dar noi ne laudam cu asta ori de cate ori gasim pe cineva care sa ne asculte.
Sunt niste munti „salbatici”, liberi cu un relief impresionant in mare parte modelat in perioada glaciara si periglaciara.
Nu exista peisaje mai frumoase ca acelea in care se inalta muntii pana spre cer, munti care parca iau fiinta din apele care-i inconjoara. Jos lac, sus munte si mai sus cer. Retezat adaposteste cele mai multe lacuri glaciare din Romania, 82, din care cel mai intins este Bucura (8,5 ha) iar cel mai adanc Zanoaga (29m)
Retezat e destinatia in cara admiri mut si tacerea tine loc la restul cuvintelor. Poate timid indraznim sa vorbim cu sufletul sa ne mai intrebam o data cine suntem si cam incotro mergem. Printre atata salbaticie nu ai cum sa nu vrei sa lasi in urma canoanele, sa vrei schimbare, schimbare care sa inceapa exact cu tine.
Spectacolul din Retezat nu se opreste aici … mai mergem pe poteci si aflam ca Muntele e si gazda celui mai mare parc national din Romania: Parcul National Retezat. A luat fiinta in 1935, are peste 20.100 de ha iar in centrul sau se gaseste Rezervatia Stiintifica Zlatuia care se intinde pe 3.700 de ha.
Aici isi duc „traiul”, zilnic dar liber, plante precum macul galben de munte, argintica, sangele voinicului, crinul galben si animale ca ursul brun, capra neagra, cocosul de munte. Toate acestea sunt ocrotite prin lege.
Drum bun spre libertate si spre munte!, oricare ar fi el, Retezat sau altul.
Libertate…o enigma pt unii,o realitate pentru altii,un cuvant care se transforma intr-un fapt concret atat pt cei ce sunt dispusi sa-i inteleaga sensul cat si pt ceilalti ce-l transforma in de nedeslusit.
Libertate-VIATA-traire-eliberare.E ca un lant trofic.Cateodata cuvintele sunt prea mici pentru a descrie lucruri intr-atat de mari.
Libertatea este esentialul prin care poti atinge viata, prin care poti atinge cerul albastru, copacii, pasarile…asa s-a exprimat Abraham Lincoln…sigur ar trebui sa fim dispusi sa intram in esenta cuvintelor lui,sa incercam sa le intelegem ca mai apoi sa ne deslusim pe noi ca entitati.
In randurile tale ai concretizat si ai exprimat perfect sensul de libertate raportand-o la natura si mai apoi la ceea ce ne inconjoara.
As mai avea multe de spus,dar trebuie sa inchei.este cam tarziu…voi aborda zilele urmatoare si cel de-al doilea subiect…