Spring SuperBlog – un pariu cu mine

Ediția aceasta de Spring SuperBlog a fost un pariu cu mine. Când m-am înscris eram sigură că din cauza programului încărcat nu voi reuși să termin. Deși ediția de primăvară este mai scurtă ca cea din toamnă, nu credeam că voi putea să fac față și să scriu de trei ori pe săptămână, pe teme atât de diverse. O săptămână, două, trei … aveam note destul de bune și eram în top 10. ”Acolo vreau să rămân”, mi-am spus. ”Să fiu printre primii zece”. Am pus pariu cu mine că oricât de grea ar fi proba, oricât de obosită aș fi, oricâte scuze aș fi în stare să inventez numai să nu scriu, să nu cedez. Și am câștigat pariul.

Am terminat competiția în primii zece. Am scris 18 probe, pe atâtea teme, la care nici nu m-aș fi gândit vreodată. Am scris în pat, lângă Natalia, la masa din bucătărie, cât soțul meu gătea, în sufragerie unde se juca Natalia. Cu un ochi mă uitam la ea, cu altul la ce scriam. Mă opream din scris de multe ori când MAMAAAA începea să se audă tot mai tare și mai des, uitam ce voiam să scriu, mă enervam, îmi trecea și iar scriam.

Era și varianta în care scriam în timp ce mă străduiam să vorbesc cu ea. Când citeam ce a ieșit, ștergeam și o luam de la capăt.

Probabil îți vine să mă întrebi ”dar ce ți-a trebuit?” Stai liniștit că și eu mă întrebam în fiecare zi de marți, joi și duminică. Acelea erau zilele de deadline. Apoi îmi aminteam pariul cu mine. Am văzut competiția ca pe o oportunitate de a învăța ceva, de a-mi exersa scrisul, de a-mi impinge limitele, de a avea mai multă încredere în mine și în ceea ce fac. Contează pentru mine că am terminat competiția, că am reușit să scriu la atâtea probe, că am luat note mari, că de multe ori am fost la un punct sub premiu și că de câteva ori am și câștigat.

Voiam să îmi demonstrez mie că pot.

Că pot să scriu pe diferite teme.

Că pot să merg mai departe și după o notă mai mică.

Că pot accepta că oricât de bine aș scrie, niciodată nu voi mulțumi pe toată lumea. Dar asta nu ar trebui să mă împiedice să merg mai departe.

O notă mică, e doar o notă mică. Nu are nici o legătură cu felul în care scriu.

SuperBlog este o competiție de blogging, dar este și o competiție cu tine. Cel puțin, eu așa am simțit. Să scrii la timp, să stragi de tine când te bate gândul să renunți, să scrii cât mai bine, să te încadrezi în timp, să îți vină IDEEA, să te documentezi, să te remontezi după o notă mai mică, să nu renunți după două note mici, să nu îți cauți scuze, să nu bagi în seamă gândurile de genul ”oare merită?”, ”nu merită”. Dacă te descurci cu toate acestea, reușești să ajungi la final.

M-am străduit să scriu cât mai bine. Să scriu în așa fel încât și după concurs să îmi fie drag să citesc acele articole. Am încercat să scriu fiecare articol în stilul blogului meu.

M-am bucurat că am câștigat la proba Sidoniei Drăgușanu, pentru că mi-am dorit foarte mult. Deși în toate articolele am pus suflet, aici am pus un strop în plus. Am câștigat la SmartDiet și la Dodo Pizza. Când scriam la SmartDiet, despre meniurile de slăbit, mie mi se făcea poftă și mă gândeam ce fain ar fi să câștig, să gust din ele. Și dorința mi s-a împlinit pentru că am câștigat un meniu pentru o săptămână.

La Dodo Pizza am câștigat un premiu haios: un abonament anual la pizza. După ce termin cu dieta mă apuc de pizza. Aceste două premii par că se cam bat cap în cap, dar punctul comun e mâncarea. 😊

Se pare că mă pricep să scriu despre mâncare. Dacă ar fi mai multe probe cu și despre mâncare, aș câștiga tot concursul. 😊

Și se pare că mă pricep și nu prea să scriu despre călătorii. De fapt, ca să văd partea plină a paharului aș putea spune că le scriu într-un stil al meu. Uneori apreciat, alteori, nu.

Evident că am avut ici, colo, dezămagiri. Am trecut peste și așa cum am mai spus, am încercat să învăț și din lucrurile acestea. Atunci când este vorba despre scris, este vorba și despre subiectivitate. Uneori te pliezi pe stilul sponsorului, câteodată ești pe aproape, alteori deloc.

M-am enervat, am zis vreo două în gând, ca să nu învețe Natalia înjurături de la mine și am scris mai departe.

Fiecare probă era notată după un barem de jurizare:

Respectarea temei, documentare: aici ai nevoie de timp. Să studiezi site-ul sponsorului, să citești despre el. Cu cât ai mai mult timp să faci asta, cu atât punctajul poate fi mai mare.

Respectarea cerințelor tehnice: trebuia să pui niște linkuri, să folosești niște cuvinte cheie în jurul cărora să construiești articolul. I-am apreciat foarte mult pe cei de la Dodo Pizza pentru că ne-au explicat cum și unde ar trebui folosite acestea, pentru a avea un articol bun din punct de vedere SEO. Eu zic că o lecție, fie ea cât de mică, de SEO gratuit, nu strică nimănui. Indiferent cum scrii și pentru ce scrii. Doar că întodeauna a ieși din zona de confort, înseamnă a și strâmba un pic din nas.

Creativitate și originalitate: aici este și despre subiectivism. Și asta este o lecție bună pe care trebuie să o înveți. Uneori se întâmplă să îți vină IDEEA, de care scriam și mai sus, alteori nu. Câteodată crezi că ai scris ceva extraordinar, și poate chiar așa este, dar cei care citesc sunt niște oameni. S-ar putea să fie pe gustul lor, dar la fel de bine, s-ar putea să nu fie. Poate e un articol bun, luat separat. Comparat cu altele, poate e bun, dar nu extraordinar. Aici m-am enervat și eu de multe ori. Și tot de aici am învățat cel mai mult. 😊

Corectitudine gramaticală: ideal este să știi gramatică, cât de cât. 😊 Ideal este să știi gramatică, în general, nu doar dacă scrii pe un blog.

Coerență, fluența textului: vă spun că nu e ușor să scrii așa melodios de la un capăt la altul, cu ochii pe ceas. 😊 Deși pare simplu de pe margine, când intri în ring, mai fuge așa câte o propoziție aiurea. Bine, mie îmi mai fuge și în general, nu doar când scriu sub presiunea unui deadline. Așa sunt eu. Gemeni. Când scrie unul, când celălalt. 😊

În funcție de cât de bine, după părerea juriului, te pliai pe aceste cerințe, nota era tot mai mare. Sau invers.

Cum câștigi SuperBlog? Nu știu, cred că fiecare trebuie să își găsească rețeta potrivită. E ca la medicamente. Ce funcționează la mine, e posibil la tine să nu.

A fost o competiție frumoasă, în care am învățat multe lucruri utile, am descoperit oameni interesanți, pe care îi citesc cu drag, am scris mult.

A fost o perioadă frumoasă și intensă, grea și cu multe întrebări. A fost o călătorie interesantă până la final.

Vă las linkurile articolelor câștigătoare, dacă nu le-ați citit, poate sunteți curioși. Eu vă rog să fiți. 😊

Restul articolelor, le găsiție dacă vă ”plimbați” prin site.

Sidonia Drăgușanu: Femeile din mine;

SmartDiet: Nu de luni, nu mâine … acum. Slăbește sănătos cu Smart Diet;

Dodo Pizza: Despre un blog neobișnuit, pe un blog de mame cu pitici.

 

Dacă v-a plăcut acest articol puteți da like, share sau chiar să îmi lăsați un comentariu. Vă mulțumesc!

7 comments

  • Mona spune:

    Felicitări, Otilia! Eu te-am citit cu drag pe tot parcursul competiției. Am apreciat, în mod deosebit, cât de frumos ai reușit să-ți păstrezi tema blogului, indiferent de probă. Și uneori mi se părea că ar fi aproape imposibil!
    Spor și inspirație pe mai departe! Să ne citim cu bucurie 😊

  • Otilia spune:

    Multumesc frumos! Mă bucur că ai sesizat că am încercat să scriu în tema blogului, atât cât tema probei mi-a permis. Cred că și de aceea mă bucură rezultatul. Spor și ție! Cu siguranță ne vom citi și ne vom ”întâlni” online și cine știe poate și pe la vreo Gală. 🙂

  • Oana spune:

    Îmi place comparația cu medicamentele, e perfecta pentru a descrie rețeta succesului la Superblog. Felicitări Otilia și sa ne citim cu bine!

  • Otilia spune:

    Multumesc frumos! Felicitări și ție! Să ne citim cu bine! Distracție plăcută la Gală!

  • Natural spune:

    Da’ nu trebuie sa castigi SuperBlogul, ca pe urma nu mai poti sa participi. Cel mai bine e pe locul 2, la cat mai multe editii 🙂 Spor!

  • Otilia spune:

    Mersi, la fel Daniel. Da, legat de a castiga, stiu argumentul tau. Imi aduc aminte ca mi-ai mai povestit o data despre asta. Nu locul 1, ca sa mai participi. :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *