Mai avem o lună din această vară, timp destul pentru a mai face câteva excursii alături de copii. Iar pentru siguranța lor, sper că atunci când plecați la drum, îi așezați într-un scaun de mașină, special, omologat. Din păcate, deși există și la noi o lege care spune că părinții sunt obligați să își pună copilul în mașină, în scaun special, am văzut mulți care nu respectă acest lucru. Am văzut copii pe bancheta din spate, care nu erau legați nici măcar cu centură pentru adulți. Pe unii i-am văzut chiar pe scaunul din față. Într-o zi când ieșiți la plimbare să vă uitați la mașinile care trec pe lângă voi. Sau când așteptați să se facă verde la semafor. O să vedeți cel puțin o mașină în care copilul nu este într-un scaun special. Sunt curioasă câți din acei părinți au fost opriți măcar o dată de poliție din acest motiv și chiar amendați. Și apropo, amenda este de la 400 de lei în sus.
Dar nu știu dacă amenda ar trebui să fie cea care să ne facă să așezăm un copil în scaunul de mașină, cât dragostea noastră față de el. Din dragoste îl așezi acolo. Ca să nu pățească ceva. Să fiți bine cu toții. Să vă bucurați de drum și să ajungeți cu bine la destinație, indiferent că este aproape sau departe. Și nu întâmplător am spus asta. De multe ori spunem, ”ei lasă, că până aici nu se poate întâmpla nimic.” Așa este. Dar dacă se întâmplă, totuși? Ce faci?
Soțu meu a făcut un accident de mașină când se ducea după pâine, la un hipermarket, aflat la 10 minute de mers pe jos de locuința noastră. Cu mașina vă dați seama ce aproape este. Un alt șofer ieșea de la o spălătorie, nu s-a asigurat și a intrat exact în el. Nu s-a întâmplat nimic grav, dar dacă ar fi fost Natalia în mașină și nu într-un scaun special?
Așadar, accidente se pot întâmpla oricând, nu neapărat când pleci la un drum lung.
Am mai auzit scuza cu ”lasă că pe vremea mea nu mă plimbau ai mei în scaun de mașină.” Cu siguranță. Pe vreme aia cred că nu erau nici atâtea mașini și nu eram nici atât de informați. Dar dacă tot am aflat acum că pentru siguranța copilului este mai bine să îl punem într-un scaun special, de ce să nu o facem. Am evoluat. Lumea, societatea, toate s-au schimbat. Mă bucur că am descoperit cum ne putem proteja mai bine copii.
O știu și pe asta: ”nu stă, plânge.” În scuza asta cred cel mai puțin. În primul rând eu cred că dacă un copil stă de mic într-un scaun special, nu știe că se poate și altfel. În fine, să spunem că nu a stat chiar de mic, dar ai vrea să îl pui acum pentru că ai înțeles importanța scaunului, dar el nu vrea să stea. Îi explici. Asta este o regulă, din aia de viață și de moarte, cu care nu ne jucăm. Nu avem ce să negociem, doar o respectăm. Sunt sigură că oricât de mult ar protesta, dacă vede că suntem hotărâți și insistăm în acest aspect va înțelege.
Cu siguranță aveți și voi reguli din acelea care nu se încalcă, pentru că altfel își pune viața în pericol. Acum serios, l-ați lăsa să bea apă din wc? Sunt sigură că nu. Se poate îmbolnăvi. La fel este și cu scaunul auto. Îi puteți pune viața în pericol, dacă nu îl așezați în mașină, într-un scaun special.
Legea spune așa: toți cei aflați în mașină trebuie să poarte centură de siguranță, iar copiii sub 12 ani sau mai mici de 135 cm trebuie să fie transportați în dispozitive de reținere omologate. Este interzis să stea pe scaunul din față sau pe bancheta din spate, legat cu o centură obișnuită pentru adult.
Există mai multe tipuri de scaun auto, în funcție de greutatea și vârsta copilului. Găsiți și pe internet multe scaune auto sigure și stabile. De exemplu, pe site-ul celor de la Nichiduta.ro găsiți multe modele, atât pentru bebeluși, cât și pentru copii mai mari și înălțătoare.
Găsiți la ei scaune auto de la cele mai ieftine, la cele mai scumpe. Oricum ar fi, este mai bun și un scaun mai ieftin, decât deloc.
Noi nu avem cel mai scump scaun, este unul pe care îl putem folosi când mai crește și ca înălțător, dar este mult mai sigur, decât fără.
Din păcate, au fost și câteva momente în care ne-am plimabt fără să o punem scaunul ei. A trebuit să apelez la un taxi. La noi nu sunt taxi-uri și cu scaune pentru copii, nu știu, poate sunt prin orașe mai mari. Altă dată ni s-a stricat mașina și am plecat cu altcineva din locul unde eram. Nu ne-am mai gândit la scaun atunci. În fine, au fost câteva excepții, în care nu prea am avut ce face, deși știam pericolele la care îmi expun copilul. Mă bucur doar că nu s-a întâmplat nimic.
Am scris și despre aceste excepții ca să nu credeți că sunt încă o mamă care o face pe interesanta că ea își ține copilul în scaun special. Am scris sincer, cu gândul să nu te simți vinovată în vreun fel că nu l-ai pus până acum, dar să înțelegi că este periculos. Și sper că după ce vei citi, te vei mai documenta pe acest subiect și de acum încolo îți vei așeza copilul în mașină, în scaun special pentru el.
Specialiștii spun că la o viteză de puțin peste 50 km/h, un copil poate fi grav accidentat în momentul în care autovehiculul lovește un punct fix. În cazul unui impact frontal la o viteză de 70 km/h, forța de proiectare este de aproape o tonă. Exact, ați citit bine, o tonă. Deci, dacă nu este legat într-un scaun de mașină, omologat, sunt slabe șanse să scape nevătămat.
Conform statisticilor, se pare că în anul 2014, au murit peste 50 de copii în accidente rutiere în intreaga țară. În cea mai mare parte din aceste accidente, copiii nu erau într-un scaun auto.
Când aveți timp puteți să vă uitați peste acest articol al Academiei Americane de Pediatrie. – https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/127/4/788.full.pdf
Aflați din el informații utile despre scaunele auto pentru copii.
Dacă sunteți în căutare de scaun, să vă uitați și pe site-ul nichiduta.ro. Așa cum am mai spus, veți găsi multe modele.
Și nu uitați, scaunul auto pentru copii salvează vieți.
Vă doresc plimbări frumoase și în siguranță!
Sper că v-a plăcut acest articol, iar dacă vreți să fiți la curent cu toate postările vă invit să dați like și paginii de Facebook.