Soțul meu lucrează în IT, prin urmare, dacă i-ai luat laptopul, e ca și cum l-ai lăsat fără GPS, într-un oraș necunoscut. Fratele lui lucrează cu un robot. Îi căuta un nume la un moment dat. Soacra mea are cont pe Facebook, mama pe Pinterest, iar dacă îi dau Nataliei telefonul meu, deși are doar 3 ani, în mai puțin de cinci minute îi poate schimba limba, poate trimite un mesaj ori da un telefon și deschide și cel puțin două aplicații, din care una este sigur Youtube. Sau, în cazul cel mai nefericit, pe care l-am trăit, îi poate sparge ecranul. Eu am un blog, scriu de pe laptop sau telefon și mă enervez la culme când aceeași fetiță, de câțiva anișori, îmi întoarce ecranul laptop-ului cu susul în jos. Ori îmi mărește icoanele de pe desktop. O întreb pe Siri o rețetă cu dovlecei pentru Natalia, când nu mai am idei și mă sperie butoanele espressoarelor. Tot timpul mi se par prea multe și nu știu pe care trebuie să apăs.
Cu siguranță cam așa este și la voi în familie. Tehnologia și-a făcut loc și indiferent din ce generație facem parte încercăm să o înțelegem și să ne folosim de ea pentru o viață mai ușoară. Fie că suntem din generația care a avut casete audio, telefon fix cu disc, a văzut telefoane publice cu fise, a stocat date pe o dischetă, scotea pozele de pe film, avea în torpedou o hartă, ori din generația care strângea banii de pachet ca să poată sta câteva ore la internet – cafe, am învățat să ne folosim și să ne bucurăm de beneficiile celor mai noi invenții în materie de tehnologie.
Acum poți aduce tehnologia la tine acasă. Chiar dacă la începuturi avansul tehnologic era folosit numai în procesul de producție, acum tehnologia ne-a invadat viața și casele. Iar totul s-a schimbat radical. Avem la dispoziție tot felul de gadget-uri care să ne ajute să comunicăm mai repede cu oricine, indiferent de distanță, să ajungem ușor în diferite destinații de pe glob, să fim informați, să gătim mai repede, să facă în locul nostru curat, să ”ajungem” în locuri unde fizic nu am putea. Eu sunt pro tehnologie și cred mai mult în avantajele ei. Asta pentru că le simt, mai ales de când sunt mamă. Sigur, toate lucrurile au și un revers al medaliei, dezvoltarea rapidă a gadget-urilor a adus și numeroase neajunsuri. Tehnologia tot mai avansată ne face să fim tot mai dependenți de toate aceste gadget-uri, care ne fac viața mai ușoară. Eu cred că trebuie să înțelegem că noi trebuie să folosim tehnologia, nu ea pe noi.
(Sursă foto: Spacer- Pagina de Facebook)
Oricum, cu toate părerile pro și contra, trăim într-o lume tehnologizată și nu putem să negăm că este utilă.
Datorită tehnologiei, de exemplu, dacă stau cu copilul în brațe, pot să folosesc telefonul folosindu-mă de aplicațiile acelea care transformă în mesaj scris, ceea ce îi dictezi. Dacă nu știu ce să îi mai gătesc Nataliei, caut pe internet, folosindu-mă de telefon sau laptop. Pot să mă joc cu Natalia și în timpul acesta aspiratorul să se plimbe prin sufragerie. Știți, robot din acela care aspiră singur. Am termometru digital care îi ia temperatura în câteva secunde, fără să o deranjez și fără zgomot. Când era mică puteam să stau liniștită în altă cameră datorită interfonului de supraveghere bebeluși. O auzeam imediat cum se foia sau plângea și mă duceam la ea. Aș fi fost cea mai norocoasă mamă dacă aveam mașină de spălat rufe și cu uscător. N-am. Și mașină de spălat vase. Aceasta din urmă mi se pare cea mai mare invenție a tehnologiei. Mai ales de când sunt mamă și am și mai multe vase de spălat. M-am cronometrat la ultima tură de spălat vase. 25 de minute. Asta înseamnă că dacă aș fi avut mașină de spălat vase, terminam acest articol cu 25 de minute mai repede. 🙂
Iar dacă sunteți părinți de bebeluși știți mai bine ca mine câte gadget-uri sunt care să vă ajute să vă descurcați cu cel mic.
Apăs pe un buton să toc legume sau carne și pe altul să amestec aluatul pentru brioșe. O mașină îmi coace pâinea și un termostat stinge lumina la pești. 🙂
Tot datorită tehnologiei pot scrie oriunde m-aș afla. Acasă, în autobuz, în mașină, pe plajă. Pot posta oricând. Am nevoie de telefon sau laptop și o conexiune la internet. Probabil dacă tehnologia nu avansa până la ce este astăzi, nu aș mai fi avut posibilitatea să scriu pe un blog și să fiu citită de oameni care pot locui oriunde pe glob. SuperBlog nu ar mai fi fost, iar pe site-ul celor de la Spacer ai fi putut găsi orice altceva, mai puțin produse gaming.
Dar pentru că tehnologia a avansat, toate acestea sunt posibile. Eu pot să scriu și să public on-line, SuperBlog există, iar pe site-ul celor de la Spacer găsiți de la produse gaming la periferice PC, accesorii smartphone sau gadget-uri precum alcool tester ori râșniță electrică.
(Sursă foto: Spacer- logo)
Dacă ieșim din zona de scris, bucătărie, curățenie și ne îndreptăm spre celelalte camere, dați nas în nas cu tehnologiile soțului meu. Boxa ca să audă bine cântecelele pentru copii, că altceva nu mai apucă. Ochelarii 3D de la televizor și veșnica întrebare: noi când ne mai uităm la un film? Așteaptă să se uite cu ea la o animație 3D. Deocamdată e cam mică, spunem noi.
Drona, la care râvnește Natalia. Când o prinde la încărcat abia așteaptă să se joace cu manetele.
Eu uit mereu să închid becurile, iar asta se poate rezova ușor cu becuri din acelea cu senzori. Urmează. Sunt pe listă. Becul din sufragerie este cu telecomandă. M-am trezit țipând de câteva ori la întrerupător, că nu găseam telecomanda și altfel se aprinde foarte greu. Trebuie să nimerești o anumită poziție.
Datorită internetului și tuturor device-urilor pe care le avem, vorbim cu prietenii aflați în alte orașe și țări, facem cumpărături on-line, căutăm tot felul de informații, citim știri și articole din diferite domenii. Când plecăm la drum, folosim tot felul de aplicații, astfel încât să găsim traseul cel mai scurt spre destinația aleasă. Aici se poate observa și partea mai puțin plăcută a tehnologiei. Spuneți sincer, v-ați certat cel puțin o dată din cauza acestor aplicații, când, de exemplu, spun să faceți la dreapta și voi spuneți stânga și vă încurcați? 🙂
Nu știu să vă povestesc despre partea tehnică a acestor device-uri, gadget-uri și întreținerea lor. Nu mă pricep foarte mult. Eu am învățat doar să le folosesc și acolo unde nu mă descurc, apelez la soțul meu. El cumpără accesorii laptop, știe cât de util este un cooling pad, ca să nu se înfierbânte laptopul și tot el știe ce fel de carcasă Spacer s-ar potrivi pentru calculator.
Va ști cum să aleagă un scaun gaming, astfel încât să stea confortabil și într-o poziție corectă în fața calculatorului, mai ales că el petrece multe ore la el. Pentru mine probabil ar conta și culoarea. 🙂
(Sursă foto: Spacer.ro)
Clar este că ne folosim de tehnologie, astfel încât să ne facem viața mai ușoară. E greu acum să ne închipuim viața fără ea. Cam la fel de greu să îmi imaginez și până unde și cum va evolua în viitor. Mă gândesc, copilul meu, de ce invenții ale tehnologiei se va bucura?
Voi ce părere aveți despre tehnologie? Și mai ales, vă mai închipuiți viața fără toate gadget-urile pe care le folosiți acum?
Articol scris pentru SuperBlog 2019.
Sursă foto principal: Pexels.com
Dacă vă plac articolele mele, puteți da like și paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Imi place ca ai explicat multe dintre avantajele tehnologiei și ca e atât de isteață Natalia încât mânuiește atât de rapid tehnologia 🙂
Mă bucur că ți-a plăcut. Eu cred că toți copii sunt la fel de descurcăreți când vine vorba de tehnologie. Au un simț mult mai dezvoltat pentru ea, decât noi. Cel puțin asta este părerea mea.
Felicitari pentru articolul acesta! Este foarte cuprinzator! 🙂
Multumesc frumos! Te imbratisez!