Dacă vă apasă în piept, aveți tot felul de gânduri și frici, e clar, ar trebuie să citiți ”Relax Dammit!”. Pentru mine această carte a fost o gură mare și proaspătă de aer. Or fi vremurile de vină, cine știe, clar este că această carte ne arată că uneori și noi exagerăm.
De exemplu, atunci când ne simțim părinți răi. Nu știu despre voi, dar eu sigur mă simt așa câteodată. Mă simt vinovată când ridic vocea, când nu mă joc cât ar vrea ea, când sunt grăbită, când nu sunt atentă. Fiecare nouă zi vine cu promisiunea să încerc să fiu tot mai bună… doar că fiecare seară vine cu gândul că nu mi-am putut ține promisiunea până la capăt.
Și apoi am descoperit această carte în care am citit asta:
”Conform unui sondaj din anul 2017, realizat cu 2000 de părinți cu copii care mergeau la școală, părinții se simt, în medie, de 23 de ori pe săptămână vinovați cu privire la faptul că nu sunt niște părinți buni. Principalele motive ale acestei vinovății sunt ”că nu stau suficient de mult acasă”, ”că nu se joacă suficient cu copiii lor” și ”că lucrează prea mult”.
Deloc surprinzător, având în vedere presiunile și distribuirea mai puțin echitabilă a îndatoririlor parentale, cercetările au constatat, de asemenea, că mămicile care lucrează sunt cele care experimentează mai des aceste sentimente de vinovăție.
Părinții s-au simțit întotdeauna vinovați pentru ceva, dar acum presiunea de a fi un super-părinte pare mai intensă ca niciodată.
Desigur, creșterea utilizării rețelelor sociale a jucat, de asemenea, un rol important. Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la faptul că distribuirea de imagini și povești idilice pe platforme precum Facebook și Instragram a încurajat convingeri nerealiste despre ceea ce înseamnă să fii părinte.
În ciuda percepției în rândul părinților că nu petrec suficient timp cu copiii lor, de fapt, timpul petrecut cu copiii a crescut în ultimele decenii.
În ciuda înțelepciunii convenționale adânc înrădăcinate și care provoacă vinovăție, există, de fapt, puține dovezi care să susțină ideea că mai mult timp petrecut cu părinții va duce în mod necesar la copii mai sănătoși, mai fericiți și mai de succes. Un studiu din 2015 intitulat ”Does the Amount of Time Mothers Spend with Children or Adolescents Matter?” a monitorizat mii de copii și a constatat că, în general, răspunsul a fost nu: perioada de timp nu a contat pentru starea de bine sau de bunăstare a copilului măsurată cinci ani mai târziu. Desigur, timpul petrecut cu părinții contează. Aceste studii nu dau undă verde verde pentru a ne neglija copiii.
Poate că putem regândi modul în care concepem ”timpul de calitate”. Momentele de calitate – adică o implicare concentrată și semnificativă – nu implucă doar timp programta petrecut față în față cu copiii. Timpul de calitate poate fi găsit în activitățile de zi cu zi oe care familiile le desfășoară. Timpul de calitate nu necesită producerea unor momente speciale. Pur și simplu trăirea vieții va afce adesea acest lucru”.
Așadar, măcar un pic, din când în când, atunci când puteți relaxați-vă. Totul este bine! :0
Fragmentul este din cartea ”Relax Dammit” de Timothy Caulfield.