Update: Am continuat tradiția și anul acesta, într-un weekend, ne-am apucat de grădina din balcon. Am plantat pătrunjel, mărar, salată, mix de plante pentru salată, creson. Deja, cresonul este foarte mare și parfumează tot balcon. Dimineața parcă ieșim în grădină. Cred că este o activitate din care au de învățat foarte multe. Și unde mai pui că e și distractiv.
(Creson din balconul nostru, din această primăvară 🙂 )
Nataliei îi place să se joace cu pământul, bine, în general îi place să se joace cu orice o murdărește: nisip, noroi, pietre, iarbă, tot ce are praf, mult praf, deci stă foarte bine la capitolul conectare cu natura. Tătălui ei îi place să planteze. Ne-ar fi mai bine să locuim într-o casă pe pământ, cu un pic de curte. Eu sunt precum Elveția, adică neutră în povestea asta, mă bucur de bucuria lor, așa că, într-una din zilele astea, am (au) făcut din balcon grădină.
Dacă tot nu avem curte, măcar avem niște balcoane destul de mari, în care să ne putem juca de-a plantatul. Pe lângă faptul că este distractiv, îi ocupați timpul copilului cu ceva interesant, dacă mai și iese din ce plantați veți avea și o mare satisfacție. Natalia s-a simțit foarte bine, A prins repede ideea și punea în ol semințe, câteodată și plicul întreg :), apoi niște pamânt peste. La final, udatul cu stropitoarea i-a plăcut foarte mult.
Să sperăm ca o să ne și iasă ceva. Am mai făcut experiența asta și când nu era Natalia și am avut succes. Am făcut câteva ciorbe cu pătrunjelul din balcon.
Am urmărit acum ceva timp un curs pe coursera.org despre nutriție și alimentația copiilor și chiar acolo, o lecție întreagă era dedicată acestei ideii de a planta împreună cu cei mici. Se vor bucura, în primul rând, de o activitate alături de voi, vor învăța foarte multe lucruri și dacă și cresc semințele plantate, cu siguranță vor fi foarte încântați. Așa îi puteți implica și în activități legate de prepararea mesei. Pot culege chiar ei câteva fire de pătrunjel, mărar sau diverse plante aromatice, pe care le pot adăuga în mâncare.
Este și o lecție bună despre răbdare. Plantezi o sămânță astăzi, o uzi și aștepți să crească. Nu ai cum să intervii, să grăbești procesul.
E o activitate cu multă mizerie, dar zic eu frumoasă și relaxantă, inclusiv pentru părinți. Vă țin la curent dacă o să ne iasă ceva. 🙂
Sursa foto: www.pexels.com
Ce idee minunata! O gradina pe balcon mi-ar trebui si mie. Macarpana ne mutam la curte. Ne-am pus asta in cap si nu ne lasam pana nu reusim. Dar, pana atunci… poate nemurdarimsi noi putin, precum Natalia 🙂
Da, să știi că e foarte faină. Am impresia că ieșim în grădină. Plus că le poți pune în mâncare și ai o satisfacție mare. Așa ne mai amăgim și noi, până ar fi să ne mutăm la curte. Să încercați, va fi și distractiv. Am câteva poze cu Natalia, dar nu pot să le pun pe net :)))) E un fel de omul negru. :)))
Eu abia m-am mutat la o casă cu curte. Nu am mai stat niciodată, sunt obișnuită la bloc. Ai cumva niște sfaturi (site-uri sau altceva) care m-ar putea ajuta? Că nici nu știu de unde să încep! 😊
Mulțumesc și felicitări pentru oaza de verde și frumos din balcon! ❤
Și noi suntem amatori. 🙂 Din puțina noastră experiență: am cumpărat oluri, tu dacă stai la curte nu e nevoie, cred doar să faci niște straturi, să împarți cumva locul unde plantezi. Am cumpărat pământ. Am descoperit și noi că este pământ special pentru plante și flori. Deci trebuie să iei în funcție de ce plantezi. Dacă deja stai la curte cred că trebuie doar săpat pe unde pui semințe și eventual să vezi dacă trebuie să iei ceva îngrășământ să pui. La magazine din astea specializate în domeniu, cred că sigur găsești ceva. Noi am cumpărat plicuri de semințe. Am făcut gaură în pămâtnt, le-am plantat și gata. Am udat și atât. Plicurile le-am luat de la Lidl, de exemplu. Scrie pe spatele plicurilor de obieci când le poți planta și cum. Dar noi, pur și simplu, am pus pământ în ol, am făcut un șant, am turnat semințe, pământ peste și am udat. Bate soarele toată ziua în balcon și ies repede. Poți să îți pui și în oluri și le pui în casă, în bucătărie. Ni s-a părut mai simplu cu semințe, decât cu bulbi.
La fel cred că este și în curte, doar că înlocuiești olul cu un strat. 🙂
Îți las și câteva articole poate mai găsești ceva util în ele:
https://www.casa-gradina.ro/5-sfaturi-pentru-gradinarii-incepatori/
http://www.blog.cora.ro/2017/09/sfaturi-practice-pentru-gradinarit.html
https://casepractice.ro/gradina-cu-plante-aromatice/
Începe cu un strat mic, pe care îl săpi ușor, pui semințe și apă și vezi cum ți se pare. Uite, cresonul de exemplu, crește foarte ușor. Încearcă cu el. Are o aromă ușoară de usturoi și îl poți folosi la salate. Găsești plicuri cu semințe. Salata crește iarași ușor. La fel, găsești plicuri. Sapi pământul și să te interesezi și de un pic de îngrășământ, pământ nutitiv, nu știu exact cum se cheamă, ca să ai mai multe șanse să te bucuri de recoltă. 🙂
Sper să îți iasă. 🙂 Spor la murdărit!
Mulțumesc din suflet! Vreau nu vreau, trebuie să mă pun pe treabă și nevoia clar te învață! 😊
Mult succes! 🙂
Să ne dai poze cu recolta.
Și eu am o mică grădină în balcon. Am pus busuioc, mentă, rozmarin, pătrunjel. Singurul care n-a vrut să se prindă a fost leușteanul.
Super! Si noi avem busuioc, mentă, rozmarin, pătrunjel, mărar și lămâiță. Și asta este foarte faină și parfumată. Nici la noi nu s-a prins leușteanul. Și am aflat că se prinde foarte greu. Semințe foarte greu și dacă îl iei de undeva, tradiția populară spune că trebuie să fii atent de unde îl iei ca să se prindă. De la mama nașului nostru am luat o tufă și am plantat-o. S-a prins, dar în toamnă l-am pierdut și de atunci nu mai avem.
de-abia astept sa amenajez si eu balconul de primavara si cresonul e o idee buna.
Mult spor. Îți dă o senzație de prospețime. Și cresonul crește repede și îl poți folosi la salate. Nouă ne place. Are o culoare frumoasă și un gust ușor de usturoi.
Anul trecut am fost la un eveniment numit Picnic in picioarele goale, dedicat copiilor. Acolo era un standulet unde se plantau diverse seminte si plecai cu ghiveciul acasa.
Eu desi stau la curte, nu am pamant de folosit. Dar incerc sa pun si eu in jardiniere. Voi repeta experienta si cu copiii.
Da, merită repetată.
Foarte faina ideea, mai ales ca patrunjelul din comerț chiar nu mai are gust și miros. Cred ca o sa încerc si eu, cu toate riscurile aferente 🙂
Da, eu te încurajez să încerci. Cel mai mare risc este să spun, mai încurajator așa, un pic de mizerie. 🙂
Noi anul trecut ne-am pus capsuni in balcon. Am dat un mare chix, pentru ca au facut doar vreo 6-7 fructe, dar au fost cele mai gustoase. Cred ca o sa imi pun verdeata. 😀
Și noi ne-am pus în balcon, acum vreo 2 sau 3 ani căpșuni. Am luat butași, dar la fel nu am avut mare succes. Au ieșit niște căpșune foarte mici. 🙂 De atunci nu am mai încercat. Ne bătea gândul acum pentru că îi plac Nataliei foarte mult … dar am rămas la verdeață. Avem mai multe șanse de reușită. 🙂