Cum ne pregătim pentru iarnă. Mituri despre frig

Atunci când devii părinte, te schimbi foarte mult. Înainte de a avea copii, cu siguranță asta îți suna ca un clișeu. Dacă în timp ce citiți acest articol, pe fundal auziți des spre foarte des, mama sau tata, știți că am dreptate, pentru că te schimbi fără să vrei. Devii mai grijuliu, mai atent, mai responsabil iar prioritățile și dorințele se schimbă și ele. Înainte să fiu mamă, îmi plăcea să fie totul în ordine. Nimic mai la dreapta, nimic mai la stângă, ci fix unde le puneam eu. Acum, nu mai văd dezordinea. Eu nu o văd pe ea, ea nu mă vede pe mine, și trăim așa în bună pace. Păi, cu un copil mic, numai să așezi jucăriile este ca și cum ”ai căra apă cu ciurul”, zău dacă nu.

Și eu, ca majoritatea părinților, am început să îmi fac tot felul de griji, mai ales legate de sănătatea ei. Iar în sezonul rece, grijile încep să fie tot mai multe: căciulă sau nu, câte grade să fie în casă, ieșim sau nu din casă, îl trage sau nu îl trage curentul, cât de gros să fie îmbrăcat. Exact despre asta vreau să vorbim, mituri despre frig, pentru copii. Poate ne ajută să nu ne mai facem atâtea griji și să ne pregătim așa cum trebuie pentru sezonul rece.

Zilele trecute vă spuneam că Natalia nu vrea căciulă deloc iar geacă, cu greu. Bine, acum nici nu-i încă ”ger de crapă pietrele”, așa că nu îmi fac prea multe griji că poate se îmbolnăvește, dar cum ”pe iarnă n-o mănâncă lupul” ca pe bunica Scufiței, va veni totuși odată și-odată și mă întreb cum ne vom descurca atunci. Eu ”sunt rea de frig”, mie îmi place căldura, nu și copilului meu. Degeaba îi spun eu Nataliei că ”iarna nu este ca vara” și trebuie să ne îmbrăcăm mai gros pentru că ea ”nu este sensibilă la frig, iar gerul o lasă rece”, ca pe Tudor Mușatescu. Și, se pare că nici nu este prea bine să ne înfofolim excesiv copiii.

1. Atunci când este frig afară, copilul trebuie îmbrăcat gros, este doar un mit.  Doar ”iubirea este un bibelou de porțelan” fragil, nu și un copil, care nu trebuie îmbrăcat cu multe straturi de haine pentru că va transpira si va fi, astfel, sensibil la frig. Deci, facem se pare, mai mult rău. Nu frigul produce bolile, dar ele apar mai frecvent în perioada rece pentru că rezistența organismului scade.

2. Iarna trebuie să fie foarte cald în casă, mai ales dacă avem copii mici. Acesta este iarăși un mit. Afară ”crapă pietrele de frig și țiganul în ilic” dar în casă nu este nevoie să dăm centrala la maximum. 22-23 de grade sunt suficiente, chiar dacă în casă este un bebeluș. Și, nu este nevoie nici de căciulă. În casă nu se poartă căciulă iar camerele trebuie să fie bine aerisite, în fiecare zi, de 2-3 ori; mai ales camera în care doarme copilul.

Dacă tot vorbim de casă și temperaturi, ca ”să nu ardem gazul degeaba” în ea, ne luăm certificat energetic, ca să fie bine și la iarnă cald. Și, pentru că atunci când avem copii, vrem să fim un exemplu bun pentru ei, ar trebui să fim ca oamenii gospodari, care își fac ”vara sanie și iarna car”, și se îngrijesc de casa lor din timp. Un certificat energetic vă poate ajuta să determinați costul anual pentru utilitățile casei, fie că vorbim de căldură, apă caldă, iluminat, climatizare sau ventilare. Astfel, cu un calcul al coeficientului global de izolare termică (calculul G), puteți afla dacă sunt locuri pe unde se pierde căldura. Dacă aveți un certificat energetic, puteți observa care sunt punctele slabe ale locuinței și astfel să le remediați din timp, ca iarna să nu vă mai faceți griji în privința temperaturii din casă. Este bine să ”aveți ac de cojul frigului” și a cheltuielilor inutile.

Știți cum e zicala aia: ”o vorbă bună, poate încălzi trei luni de iarnă”, ei, un certificat energetic te ”încălzește” în fiecare iarnă.

Acum am ”să bat șaua, să priceapă iapa”,  ce este cu acest certificat energetic. El este un document valabil 10 ani, care atestă performanța energetică a unei clădiri și se eliberează doar de către auditori energetici atestați. Obligația solicitării revine, în schimb, proprietarului clădirii.  Și, ”unde-i lege, nu-i tocmeală”, prin Ordonanța nr. 13/2016 se instituie obligativitatea punerii în aplicare, în perioada de valabilitate a certificatului energetic, a recomandărilor stabilite în acest certificat de performanță energetică. Adică, ”să vorbim pe limba noastră”, acest lucru presupune în principala expertiză tehnică structurală a clădirii și întocmirea unui audit energetic.Și, ”nu confundați merele cu perele” chiar dacă ”iarna se îndulcesc perele acre”. Certificatul energetic, atestă performanța energetică iar auditul energetic propune soluții pentru îmbunătățirea performanțelor energetice, ce pot fi aplicate pentru scăderea consumului energetic și implicit a emisiilor de gaze poluante rezultate.

3. Nu deschidem geamurile să aerisim camerele, pentru că îl trage curentul. Un alt mit. Curentul este un balaur cu șapte capete. Dar, unde trăiesc balaurii? Exact, în Balauriada, un loc care poate exista doar în basme. În viața reală nu există balauri și nici curentul nu trage. Este doar o interpretare proastă. Explicația ar fi că atunci când bate vântul, este o mișcare mai mare a bacteriilor și frigul scade imunitatea locală, dar vântul în sine nu îmbolnăvește pe nimeni. Asta înseamnă că nici otită nu se face de la vânt. Deci, vântul nu ne face nimic rău, ci este posibil, să mai șuiere pe la geamuri iar asta nu este ceva ce ne-am dori.

Dacă vrem să verificăm acest lucru, putem să apelăm la termografierea clădirilor. Așa aflăm dacă vin, de unde vin, infiltrațiile mari de aer exterior. Doar ”dragostea nu are nevoie de explicații”, dar termografierea da. Se referă la o metodă nedistructivă de a verifica și determina conducte sparte, neomogenitatea anvelopei clădirii, tâmplăria de proastră calitate, temperaturile inferioare superficiale sub temperatura punctului de rouă, rosturile clădirilor prost executate, evidențierea punților termice, circuitele electrice care se încălzesc, tablourile electrice care au elemente componente defecte, măsurarea nivelului lichid în rezervoare, detectarea infiltrațiilor de apă. Pentru determinarea acestora, se alege o cameră de termoviziune specială.

”Poți opri vântul, apa și gura lumii?” Păi, o firmă care se ocupă cu termografierea clădirilor, așa cum este Enermed Impex SRL, vă poate ajuta să identificați pe unde bate vântul sau intră apă și să remediați asta, pentru confortul casei. Și, treaba asta nu te aduce în nici un caz ”la sapă de lemn”, pentru că ei au cele mai mici prețuri de pe piață. Prețul unui certificat energetic începe de la 130 de lei, prețul unui audit energetic este în funcție de suprafața imobilului și de complexitate iar serviciile de termografiere în construcții pornesc de la 180 de lei și cresc în funcție de complexitate. Cât despre gura lumii, știți cum e, nici ”pământul nu o astupă.”

4. Trebuie să mănânce mai mult. Acesta este un alt mit. ”Cine n-are vara minte, iarna nu mănâncă plăcinte”. Dar dacă este să mănânce, să aibă chibzuință și mai ales când vine vorba de copii. Ei trebuie să mănânce la fel, nu mai mult ca de obicei. Trebuie să îi oferim o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume de sezon. Produsele lactate, ouăle și carnea, nu trebuie să lipsească din farfuria celor mici.

5. Este frig, stăm doar în casă. Și acest lucru este fals. Chiar dacă nu ne vine să dăm confortul casei pe frigul de afară, este bine să îl scoatem pe cel mic să ia aer curat. Are nevoie iar acest lucru  îl ajută, nu îl îmbolnăvește. Nu ieșim din casă dacă ”este ger de îngheață și cenușa-n vatră”, dar dacă sunt temperaturi normale de iarnă, putem să facem plimbări scurte.

Acestea sunt cele mai frecvente mituri legate de frig. Sper să vă ajute să nu vă mai faceți multe griji și să vă bucurați de iarnă. Iar casele, să fie bine îngrijite, eficient și suficient încălzite. 🙂

Și, pentru că tot am vorbit despre frig, vă las la final o zicătoare;  mie îmi plăceau foarte mult când eram copil.

”Cine pune peste noapte

Un pod zdravăn peste ape?”

 

 

Surse citate: www.adevărul.ro (top 50 cele mai frumoase zicători ale românilor)

www.citatepedia.ro (proverbe și zicători despre ger, iarnă, frig; citate autori români despre frig)

www.wiqiquote.org (proverbe românești)

www.nistea.com (100 de proverbe românești alese)

www.utilecopii.ro (ghicitori despre iarnă)

 

Surse foto: Enermed Impex SRL – www.certificat-energetic24h.eu

– www.avizez.ro/informații utile

 

Articol scris pentru proba 13 la SuperBlog 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *